Eric på Kakelspecialisten om Big slabs

Har man gått i tankar av att göra en badrumsrenovering i Stockholm, eller har man gjort det förut, är chansen stor att man har haft med Kakelspecialisten att göra. Kakelspecialisten är en återförsäljare av bland annat kakel, klinker och badrumsinredning. De har ett showroom i Årsta, som ligger strax söder om Stockholm, och där man hittar det mesta som är värt att hitta när det kommer till en badrumsrenovering.

Deras showroom är Sveriges största, och bredden samt djupet i deras sortiment i kombination med kunskapen personalen besitter. I allt från estetik till byggteknik. Gör att Kakelspecialisten är en butik vi på Leadme gillar att rekommendera våra kunder för inköp av det som behövs till en badrumsrenovering.

Vi åkte ut och träffade Eric, som arbetar med företagsförsäljning, på Kakelspecialisten för att prata lite om trender och nyheter inom kakelvärlden.

Stort blir större

Eric arbetade som plattsättare innan han började arbeta på Kakelspecialisten, och har från första parkett sett utveckling när det kommer till storleken på plattorna som monteras idag.

När jag jobbade som plattsättare, och det var bara ett par år sen, började folk vilja ha 30×60 cm stora plattor och vi undrade hur det skulle gå? Sen blev 60×60 cm standard och idag börjar vi se mycket efterfrågan på 80×80 cm. Allt blir större, och det verkar vara trenden även för plattor.

I takt med att efterfrågan från kunderna på allt större plattor har ökat, har även producenterna börjat erbjuda större och större plattor. Det har idag lett fram till en trend inom kakel- och klinkervärlden som kallas Big Slabs.

Termen Big slabs hänvisar till kakelplattor som är väldigt stora, inte sällan finns de i storlekar från 1 kvadratmeter upp till 5 kvadratmeter. Big slabs tillverkas i granitkeramik, och är ofta runt 6-8 mm tjocka. Det gör att de blir förhållandevis lätta, sin storlek tilltrotts. Plattor i granitkeramik är även väldigt enkla att underhålla, och gör sig därför väl i våtrum.

Platta XXL som mäter dryga 5 kvm. Finns att köpa på Kakelspecialisten.

Att använda sig av Big slabs kan man göra i mer än bara våtrum.

Vi säljer oftast de här plattorna till kunder som bygger ett nytt hus. Det kan vara svårt att ens få in plattan i en lägenhet, och att lyfta in de genom taket innan det är färdigbyggt är enkelt…men de riktigt stora plattorna kan även vara häftiga att använda i exempelvis en hotellobby eller stora publika utrymmen som en flygplats.

När man arbetar med plattor i den här storleken, kan man uppnå ett resultat med betydligt färre skarvar vilket kommer upplevas som mer harmoniskt för ögat att följa. Nu är det inte så många av våra kunder som planerar att bygga en flygplats eller hotellobby. Men man kan använda sig av den här typen av plattor som stänkskydd i köket, som golvbeklädnad i huset, som middagsbord eller som väggbeklädnad i ens hus.

Big Slab kakel som använts i badrum. OBS! Ej egen bild.
Big Slab klinker som använts som golv. OBS! Ej egen bild.

Saker att tänka på

Det är en del pill att montera de här plattorna i ett badrum. Framförallt urskärningar för blandare och liknande kan vara svårt. Och man behöver vissa speciella verktyg, men det kan man låna här hos oss på Kakelspecialisten.

Förutom att din plattsättare kommer behöva vissa speciella verktyg för att hantera plattorna, kommer man även behöva lämpligt fäst- & fogmaterial.

Underlaget är A och O när man jobbar med Big Slabs. De måste sitta på raka väggar. På grund av plattans täthet har vattnet i fästmassan en längre transportsträcka för att härda. Därför rekommenderas en fästmassa som är snabbhärdande. Sopro har kommit väldigt långt på den biten, och de har en fästmassa som härdar bakom plattan.

En producent som ligger i framkant när det kommer till den här typen av plattor är Florim & Fiandre. Kolla in deras sida för lite mer inspiration.

Här kan du läsa mer om att renovera badrum.

Det var allt för idag.

Ha en fin dag,

Rasmus på Leadme