Möt arkitekt Robert Sandell

Beläget på Södermalm i Stockholm, i ett kontor som inte kan beskrivas på annat sätt än bohemian chic, arbetar arkitekt Robert Sandell om dagarna. Robert är grundare av arkitektfirman Robert Sandell Arkitektkontor, och han är en arkitekt vi på Leadme gillar att arbeta med.

Robert har under hela sin karriär arbetat med bostäder i någon form. Antingen som konsult i större projekt eller direkt mot kunden. Eller samarbetspartnern som han gillar att beskriva sina kunder.

Jag gillar att arbeta med bostäder i privata projekt. Det är få beslutsfattare, så vägen till beslut är ofta rak och tydlig med hjälp av min guidning och man har därmed möjlighet att skapa hus med många kvaliteter…Jag ser kunden som min samarbetspartner i projektet, och därför är relationen jätteviktig. Det är väldigt givande med det personliga engagemanget man har när det gäller ens privata bostad.

Vi brukar uppmana våra kunder att formulera vilken målsättning man ämnar uppnå med projektet. Och utifrån det svaret kan vi leda kunden rätt. Detsamma är sant i relationen mellan en kund och dennes arkitekt, och i rollen som arkitekt beskriver Robert att han utgår från kundens målbild.

Jag arbetar för att hitta kundens målbild med projektet. Sen är det mitt jobb att använda min erfarenhet och omarbeta den målbilden till något som praktiskt går att genomföra på bästa sätt. Allt detta har sin grund i projektets förutsättningar…Jag tar in det unika i varje projekt. Ekonomin. Tiden. Platsen. Viljan från beställaren. Vad tycker de är snyggt, fint och praktiskt. Det översätter jag i en helthet som hänger samman.

Robert har sin specialitet i nyproduktion av bostäder, framförallt av villor och hus. Att ge sig i kast med projekt som andra tycker är svåra eller krångliga, är snarare något som Robert ser som sin styrka.

Jag anlitas när ett projekt är svårt. Det kan vara juridiskt, bygglovstekniskt, att man har en trång tomt att jobba med eller om det finns en sluttande terräng – i kombination med att det finns en hög ambitionsnivå och viljan att skapa ett hus eller en villa av allra högsta kvalité. De flesta projekten återfinns i Stockholm, Nacka, Lidingö, Danderyd, Ekerö, Tyresö och i Stockholms skärgård.

Villa Mälarhöjden

I våras blev vi kontaktade av Robert och en av hans kunder behövde en seriös och kunnig byggare till ett projekt i Mälarhöjden i Stockholm. Projektet bestod av en totalrenovering av ett 30-tals hus som nyligen hade bytt ägare. Huset är en riktig pärla, med tidstypiska detaljer, blyinfattade fönster och ett magiskt burspråk.

Villan hade byggts om i flera omgångar av tidigare ägare, och nu ville den nya familjen sätta sin egen prägel på huset och Roberts uppdrag var att hitta vad denna nya personlighet och karaktär skulle bestå av – ett uppdrag som passar som handen i handsken.

Det blir inte ett snyggt byggprojekt om man bara löser varje detalj på bästa sätt överallt. Då går oftast helheten förlorad. Ett hem mår gott av en helhet, en identitet, en känsla, en personlighet. Det uppnås inte utan ett helhetstänk.

När denna artikel skrivs är renoveringen i sitt slutskede, och bilder på det klara resultatet hoppas vi kunna publicera snart.

Avslutningsvis

Ska du bygga ett nytt hus, göra en tillbyggnad på ditt befintliga hus eller genomföra en omfattande renovering av din bostad är Robert Sandell en person du bör överväga att kontakta. I honom kommer du få en arkitekt med en förståelse för hur man skapar ett hem som andas personlighet.

Vill du läsa mer om hur du går tillväga för att bygga ett nytt hus kan du göra det här. Du hittar även en sammanställning över det viktigaste du behöver veta om nyproduktion av villa här.

Ha en fortsatt bra dag,

Charlie på Leadme