Inredningsdesign – 6 tips för dig som ska inreda ditt hem

F**k! Det har hänt igen. Ilse Crawford är inbokad på något jobb igen. Hon nämnde något med Grand, nytt restaurangkoncept och 7-siffriga arvoden. Aja. Jag får väl se till att inredningsdesignen flyger till skyarna själv då.

Tur att jag ramlade över denna artikel som besvarar min nattliga bedja – och ger mig 6 tips för att lyckas med inredningsdesignen där hemma.

 Kök i totalrenovering av lägenhet på Norrmalm.

Tänk på det här

  • Vem är jag?

Grunden för det mesta i livet för att du ska känna dig som hemma (höhö) är att kunna vara så insiktsfull om dig själv att du kan svara på just den frågan. Det gäller i allra högsta grad när det kommer till inredningsdesign. Våga gräva i dig själv! Leta fram rumsliga minnen som värmer dig. Smacka upp den där tapeten du såg i huset familjen hyrde i Åre när du var 8 år, om det är den du är. Utgå helt enkelt efter dig själv och låt ditt hem återspegla din personlighet.

  • Ha en plan!

Jag kommer inte på någon roligare liknelse, så Sickan får duga. Jag har en plan. Allt är tajmat och klart in i minsta detalj. Så ska du approchera inredningsdesign. Ha en tydlig målbild över vad du vill uppnå, gärna i visuell form. Gör en moodboard. Skapa en anslagstavla på Pinterest. Ta fram en inspirationssida på Houzz. Ja, verktygen finns där. Använd dem!

  • Ha respekt för husets stilepok

Det här är kanske något som går emot den där tapeten från huset i Åre, men något vi rekommenderar våra kunder att göra när det kommer till inredningsdesign är att utgå från stilen som ditt hus är byggt i. Bor du i ett sekelskifteshus? Använd då svallande former på detaljerna. Är ditt hus byggt i funkisstil? Ja, låt lampetten guida valet av lampor. Att tvärt gå emot husets stil är svårt, och blir ofta rätt misslyckat.

  • Låt spegeln få leka

Att jobba med speglar som inredningsdetalj är inte helt vanligt, utan vi tänker mest funktion när vi inreder med spegel. Men en spegel kan förbättra upplevelsen av rymden i ditt hem, och vara en intressant inredningsdetalj i sig själv.

  • Färg & mönster

Den här kan du. Ljusa färger öppnar upp små utrymmen. Mörka färger skapar mysighetsfaktor. Inga nyheter, men väl värt att understryka. Även mönster kan du använda för att skapa ett visst intryck. Jag rekommenderar denna guide för dig som vill använda ränder.

  • Bigger rugs people!

Efter att ha levt med en amerikanska i 11 år och tillsammans med henne inrett tre hem, har skandinavisk minimalism och amerikansk maximalism skapat någon form av hybrid. Tänk er undermöblerade rum fyllda med alldeles för stora möbler. Men en sak de kära kusinerna på andra sidan Atlanten kan lära oss i Sverige är att använda mattor. Framförallt mattor i rätt storlek. Och då menar jag typ dubbelt så stora mattor du är van vid att använda. Dina möbler ska stå på mattan, så ditt lilla frimärke till matta som näppeligen täcker vardagsrumsbordet kan du Tip-tappa bort ur ditt liv.

Mumsfilibabba säger vi till detta kök i Vasastan.

Använd professionell hjälp

Ja, det är nog vårt bästa råd. I förhållande till hur mycket pengar vi stockholmare investerar i våra hem, lägger vi alldeles för lite pengar på hjälp från inredningsdesigner och/eller inredningsarkitekter.

Nu skriver jag inte det för att vi råkar sälja den tjänsten, alltså inredningsarkitekt, utanför med vår erfarenhet från snart 3000 renoveringar vet vi att det är värt att få ordentlig hjälp om slutresultatet ska bli som man vill. Det betyder att man överlåter dragning av el kablage till elektrikern, montering av kakel till plattsättare och ritningarna till en inredningsarkitekt.

Delar du vår uppfattning? Oavsett hoppas vi att den här artikeln fick hjärnverket att hoppa igång, och gav dig en vägvisning på hur du kan börja för att förverkliga ditt drömhem.

Här kan du läsa fler artiklar om att renovera – och vill du läsa mer om vad vi kan göra för dig när det kommer till inredningsdesign? Klicka då på den rosa texten.

Ha en fin dag,

Emelie på Leadme