Inredningshjälp – Hur inreder jag mitt badrum?

Idag ska vi bjuda på lite inredningshjälp, eller rättare sagt planeringshjälp, för dig som står i slag att renovera ditt badrum. Vi kommer bland annat prata om:

  • Badrummets mått
  • Vad säger regelverken och hur påverkar det min planering av badrummet?
  • Vilka estetiska faktorer ska jag tänka på?

Tar du hellre emot inredningshjälpen visuellt? Då kan du se ett axplock av badrumsrenoveringar i Stockholm här.

 

Badrum i källare där planeringen är välgjord.

Utgå från att badrummet blir mindre

Nu när du fått visuell inredningshjälp från alla fina badrum vi hjälpt våra kunder med, och du har alla dina pins färdiga på Pinterest är det en sak vi verkligen vill understryka innan du börjar köpa badrumsinredning. Ge dig själv lite vingelmån på måtten när du mäter ditt badrum. I många fall kommer nämligen innermåtten i ditt badrum förändras efter din badrumsrenovering. Bor du i en sekelskiftesbostad behöver snickaren många gånger putsa innerväggarna för att få dessa raka, och det kommer bygga på några centimeter. Bor du i ett hus byggt i träkonstruktion? Ja, då kan man i många fall behöva komplettera med plyfa i innerväggen och även detta bygger ett par centimeter.

Så ge dig själv ungefär 4 cm i vingelmån så slipper du skicka tillbaka ditt fina badkar.

Vilka branschregler ska jag tänka på?

Tips 1 – Ingående vattenledning och duschzon är det big no-no på. Det betyder att vattenrören som för in vattnet i ditt badrum inte får vara placerade där du ska ha din dusch/badkar. Att flytta på var vattnet kommer in är svårt, ibland inte görbart, och därför ska du verkligen ha detta i åtanke när du väljer placering av duschen. Inredningshjälp i badrum ABC.

Tips 2 – På samma tema får du inte heller ha fönster och/eller dörrar i duschzonen. Just dörr kanske inte är så vanligt att placera i duschen, men ett gött fönster som släpper in lite ljus är väl fint? Ja, men det är inte okej enligt gällande regler för hur ett badrum byggs. Vill du nödvändigtvis ha ett fönster där du duschar måste du ha en glasvägg mellan fönstret och duschzonen. Då är Linc monument från INR ett bra alternativ.

Tips 3 – El och vatten är ju inte heller en kombination som funkar bra, därför får du inte ha eluttag i duschzonen. Det fattar ju de flesta. Men det innebär även att du inte kan ha ett eluttag för tvättmaskin/torktumlare bredvid badkaret. Det kanske du inte tänkte på? Även här kan Linc monument från INR rädda dina planer, eftersom en glasvägg är godkänd som avdelare mellan eluttag och duschzon.

Tips 4 – Till sist vill vi flagga för storleken på din golvklinker. För att få till rätt fall i badrummet kommer du max kunna ha klinker som är 15×15 cm. Även detta går att undvika om du väljer en väggnära golvbrunn, från t.ex. Unidrain, eller om du har mindre klinker i bara duschzonen.

Vilka estetiska faktorer ska jag tänka på?

Att ge råd om stil och smak faller inte alltid så väl ut, eftersom smaken är ju som baken. Men, vi gör det ändå.

Tips 1 – Tips från coachen är att inreda mindre badrum med mindre plattor. Ju större plattan är desto fler tillskärningar kommer plattsättaren behöva göra, och då faller ju konceptet med stora plattor lite om väggen fylls med massa halva plattor. Sen är det ju så att stora plattor kommer få små badrum att kännas ännu mindre. Motsatsen gäller om du planerar inredningen för ett större badrum, då ska du med fördel arbeta med plattor i större format för att undvika att skapa en kall och tom känsla.

Tips 2 – Undvika att renovera tre badrum i ett badrum. Många kunder pratar inledningsvis om att måla halva väggen i duschzonen, använda mosaik runt spegeln och köra natursten på golvet. Inte så bra idé. Hitta den stil du gillar mest, och håll dig till den.

Tips 3 – För gudskull, vad du än gör, ha inte spotlights direkt ovanför duschen. Det enda som kommer belysas är duschen. Ovanifrån. Det gillar ingen.

Tips 4 – Hoppa över att använda natursten i badrummet. Ja, vi vet att det är snyggt. Men natursten är i sin natur en porös produkt och suger därför åt sig kalk från vårt vatten, rester från schampot och annan smuts. Såklart går det att städa. Men med handen på hjärtat, vem orkar göra det? Idag finns det även så många fina plattor i granitkeramik, bland annat populära Norrvange Light Grey från Bricmate.

Tips 5 – Vi slänger med en liten bubblare. I typ 99,9% av alla badrum monteras kaklet på väggarna i liggande ordningsföljd. Vill du hellre accentuera höjden i ditt badrum, välj då stående plattor på väggarna. Detta är en illusion som skapas av att stående ränder (plattor) i rätt bredd accentuera höjden, och liggande ränder (plattor) skapar fokus på djupet. Här kan du nörda ner dig i hur du kan arbeta med ränder.

 

Exempel på ritning vi inkluderar i våra badrumsofferter.

Få badrummet uppritat

Innan vi säger hejdå för idag vill vi trycka extra på att du ska få ditt badrum uppritat innan du trycker på köpknappen av din badrumsinredning. Genom att titta på en planritning kommer du få en bättre förståelse för vad du faktiskt köper.

Vi väljer att slå oss lite på bröstet genom att berätta att alla våra kunder får en planritning när vi lämnar offert på just din badrumsrenovering. Inredningshjälp när den är som bäst.

Vill du läsa fler artiklar om att renovera badrum? Klicka då på länken. Är du nyfiken på vad vår inredningsarkitekt hjälper dig med? Klicka då på länken.

Med det tackar vi för idag.

På återhörande.

Emelie på Leadme