Köksinspiration – Kökstrender

Köksrenovering är ett ingrepp som många har eller kommer att utföra någon gång. När det kommer till att renovera kök är det mycket som ska klaffa. Valmöjligheterna är i princip oändliga, designen ska bli rätt estetiskt och praktiskt. Planering av ett kök är en vetskap.

Vi satte oss ned med Hanna som är kökssäljare och pratade trender inom kök.

Trend 1 – Utgå från köket i hela hemmets planering

Den första trenden vi pratade om handlar mer om hur man angriper kök och dess funktion i hemmet (mer än färg- och materialval). Att köket har gått från att vara intryckt längst in i våra hem, till att få en mer prominent placering, har väl inte gått någon obemärkt förbi. Det vi ser idag är att köket än mer utgör mittpunkten i hur vi planerar våra hem.

Många utgår idag från köket när man ska bygga nytt hus, eller totalrenovera sitt hem. Det har blivit en mer central del i hela planeringen av bostäder. I det ska köket dels vara funktionellt för matlagning och rörelse, men även som social yta. Och på det skall designen vara tilltalande så att det blir en härlig plats att vistas i.

Den bakomliggande orsaken till utvecklingen, tror Hanna, beror på att kök är ett kraftfullt sätt att kommunicera vem man är och en plats för familj och vänner att samlas.

Trend 2 – Plats för personlighet

Tätt sammankopplat med föregående trend ser Hanna att kök planeras för att lyfta fram beställarens personlighet.

Kunder vill att deras kök, och hela hemmet, ska spegla vem de är. Det ska finnas en genomgående röd tråd och köket är en stor del av det. Det är det som är så kul, med varje enskild kund följer en ny design. Ett exempel på en detalj som enkelt kan framhäva det personliga är öppna hyllplan. Här kan man exponera porslin som speglar ens designsmak, eller andra detaljer man plockat upp i livet, och som man vill visa upp för ens besökare.

Kök som illustrerar trenden med personliga lösningar.

Trend 3 – Diskho i silgranit

Typ 99,9% av samtliga hoar som står i svenska kök är tillverkade i rostfritt stål, men det går såklart att välja andra material. Hoar tillverkade i silgranit är en trend som kommer starkt. Dessa hoar har bättre reptålighet och slitstyrka än rostfritt stål och det går få dem i olika färger. Även detta hänger ihop med trenden att framhäva personlighet och att vara unik i sitt val av köksdesign.

Diskho i silgranit i svart utförande med svart kran.

Trend 4 – Bänkskivor i kvartskomposit

Att det finns ett stort hål i någon marmorgruva i Italien vid det här laget kan nog alla som varit på besök hos någon som bor i Stockholm lista ut – men nu börjar vi se att alternativ till marmorn som allt hetare alternativ.

Vi rekommenderar ofta våra kunder att köra kvartskomposit. Den är mycket slittåligare än marmor och betydligt enklare att hålla efter. Många som haft natursten tidigare brukar säga… aldrig igen!

Kvartskomposit tillverkas av natursten, men man malar ned den och blandar med fästmaterial. Ratiot är ungefär 95% sten och 5% annat gött. Väldigt mycket natursten med andra ord. Och som kund har man större påverkan över färg, utseende och ådring på stenen man köper.

Exempel på bänkskiva i komposit.

Trend 5 – Fanéren och laminaten blir allt bättre

Köksluckor som är tillverkade i antingen laminat, eller beklädda i faner, har under de senaste åren blivit betydligt trevligare att handskas med. Det är en anledning till att den typen av luckor blir allt mer populär.

Just den här luckan är beklädd i faner, vilket innebär att ytan är riktigt trä, och som man kan se har den riktigt fin struktur och den får bland annat väldigt cool effekt om den används på extra höga luckor.

Kommande trender

De trender vi gått igenom är exempel på vad kunder efterfrågar idag och vi passade på att fråga Hanna vad som ligger på utvecklingsbordet hos tillverkarna?

Vi märker bl.a. av att det är ett stort miljöfokus hos producenterna. Det gäller framförallt tillverkningsmetod och transport för att göra hela produktionslinjen mer miljövänlig. Miljötänket är ju en trend som pågår i hela samhället så det är självklart viktigt för tillverkarna att arbeta utefter det. Sen uppdaterar de kontinuerligt sina sortiment, så att det finns spännande nyheter man kan presentera för kunderna.

Vi hoppas att du som läst denna artikel har fått lite inspiration till din kommande köksrenovering.

Vill du läsa mer på ämnet köksrenovering kan du göra det om du följer länken, annars kan du läsa det viktigaste du behöver veta om att renovera kök.

Ha en fortsatt bra dag,

Charlie på Leadme