Platsbyggd bokhylla

När det kommer till platsbyggda möbler är bokhyllor, i vår smak, en given vinnare. Få möbler har en sådan kraftfull inverkan på ett rums fysiska utformning som en platsbyggd bokhylla. Att få fylla en bokhylla med böcker, magasin, konst eller kanske minnen från förra sommarens semester är en ren ynnest.

I höstas fick vi två förfrågningar från två par som ville ha hjälp med att bygga varsin bokhylla i respektive vardagsrum. Självklart hjälpte vi till med det, och nedan kan ni se resultatet och lite tips på hur du lyckas med din platsbyggnation och hur du kan räkna när det kommer till kostnaden för en platsbyggd bokhylla.

Första bokhyllan

Att hitta en tv-möbel som passar i det tilltänkta utrymmet och följer husets arkitektur i övrigt är inte det lättaste alla gånger, och beställarna av denna bokhylla valde därför att platsbygga en bokhylla där bland annat tv:n skulle få plats.

Bokhyllan skapades i ett lite mindre utförande och den byggdes i MDF som handmålades. För beställarna var det viktigt att måtten livade med resten av rummet. Därför byggdes bokhyllan i höjd med dörrposten till höger om bokhyllan och den tredelade sockeln, som följer rummet i övrigt, monterades längst med sidorna.

I övrigt är bokhyllan inte utsmyckad med detaljer och funktioner, utan beställaren ville ha en ren och enkel stil.

För detta uppdrag fick beställaren betala ungefär 50 000 kr.

Andra bokhyllan

4,95×2,95 meter. Det var bredden och höjden på den andra bokhyllan vi byggde. Med andra ord en rätt tilltagen pjäs. Även denna bokhylla byggdes i MDF för att sedan handmålas innan montering. Att handmåla platsbyggnationer är något vi gillar, framförallt när man bygger i sekelskifteslägenheter då möbeln man bygger får ett mer tidstypiskt utseende om man väljer handmålning. Vidare är MDF ett sätt att spara pengar, och vikt, gentemot att bygga i massivt trä.

Denna bokhylla står i ett, med Stockholms mått mätt, stort rum på ca 40 kvm med 3,3 m i takhöjd, och beställaren var tydlig med att detta stora format behövdes för att skapa en mer ombonad känsla. Och vi måste säga att frun i huset hade rätt.

I de stora facken, samt facken näst längst ner, har spotlights integrerats i hyllplanen ovan som sedan styrs med en dimmer som är placerat i skåpet under tv:n.

För just denna bokhylla fick beställaren betala runt 80 000 kr innan ROT-avdrag.

 
 
 

Summering

Om du går i tankar av att bygga en platsbyggd möbel tycker vi att du ska följa dessa tips:

  • Gör en skiss. En skicklig snickare ska kunna hjälpa dig med att ta fram en skalenlig ritning på utförandet, men det är viktigt att du själv har tänkt igenom vad du vill ha och fått ner dessa tankar på en skiss innan du kontaktar snickaren. Renovering är en dynamisk process och det är alltid svårt att tolka vad som finns i någon annans huvud, därför rekommenderar vi att du ska få ned dina tankar på papper.
  • Det viktigt att du och snickaren är på det klara med designen och framförallt måtten innan arbetet börjar. Att platsbygga möbler är en detaljrik historia, och resultatet sitter som man brukar säga i detaljerna. Så se till att få det på plats med en skalenlig ritning.

Att platsbygga en bokhylla kostar ungefär 5000-7000 kr/kvm du vill bygga, så det är ett riktpris du kan ha i åtanke när du smider dina planer.

Om du är intresserad av att platsbygga en bokhylla, ett kök, en kommod eller något annat är du välkommen att höra av dig så hjälper vi dig med det du behöver. Allt från ritning, offert till utförande.

Här kan du läsa mer om att renovera hus.

Ha en fin dag,

//Charlie på Leadme