Renovera badrum – Proffset tispar!

Förutom att vara lik Ryan Gosling, är Christian känd som experten på allt som har med kakel, klinker och tätskikt att göra. Innan Christian började arbeta hos oss på Leadme spenderade han fem år på Centro Kakel & Klinker i olika säljroller. Vetgirig, nyfiken och envis som han är, var vägen att bli expert på området krattad och klar. Idag hjälper Christian kunder som ska renovera badrum, men han har även rollen som go-to-guy vad det gäller tips om vilket rengöringsmedel man ska använda på natursten (det är förövrigt Fila MP 90 om du undrar), vilka tätskiktssystem som är att föredra eller vilken vit fog som har bäst smutsavvisningsförmåga (svaret är tyvärr att ingen av dem har det).

När vi fem som grundade Leadme satt och åt pizza för 6 år sedan i Vasastan, och kläckte idén om att bli ”byggmäklare”, hade vid den tiden inte så mycket erfarenhet av byggbranschen. Som tur är har vi lyckats plocka upp en hel del under åren, men vi har framförallt haft förmånen att få medarbetare med på tåget som har väldigt god kunskap inom olika delar av bygg och renovering av bostäder.

Vi kommer under våren ha en artikelserie med några av dessa personer som får berätta om deras erfarenhet och förhoppningsvis kunna dela med sig lite av deras kunskap till dig som planerar att t.ex. renovera ditt badrum.

”Ofta kommer kunden in i butiken med en idé…

…om vad den vill ha och går därifrån med en annan”. Så beskriver Christian en normal köpprocess för hans kunder som säljare på Centro. Som i många branscher är man som kund intresserad av hur slutresultatet kommer se ut och ofta är man mindre intresserad av vad som föregår det resultatet eller vad som kommer efter.

Att vi konsumenter fungerar så är väl inte så konstigt. Man har inte tid eller lust att djupdyka i varje köpbeslut man tar. Bara att bilda sig en uppfattning om vilken kategori kakel och klinker som tilltalar rent estetisk kan vara nog så svårt.

Att kunna vara den som erbjuder råd och vägledning till kunden är något som fortfarande ligger Christian varmt om hjärtat och något som ingår i hans dagliga arbete på Leadme. Christian vill förmedla sin kunskap till kunden för att den ska kunna ta bättre beslut och skapa sig ett finare hem.

Naturstensimitationer i granitkeramik

För oss på Leadme har ett vanligt svar på frågan ”vilket typ av kakel och klinker har du tänkt att använd dig av i din renovering?” under de senaste åren varit ”carraramarmor” eller någon annan typ av natursten. För Christian har då en vanlig motfråga varit ”varför just natursten?”. Att natursten ger en exklusiv finish som många gånger är riktigt snyggt, råder det inga tvivel om. Men, och detta är ett stort men som Christan ofta understryker, natursten är ett levande material som är väldigt poröst. Och poröst är lika med mer underhållsarbete när det läggs in i ett badrum.

”När man använder kakel eller klinker som är gjort i natursten måste man komma ihåg att man måste lägga ner mycket tid på att hålla plattan snygg. Framförallt om man har barn som kommer använda badrummet. Barn tenderar att göra sig av med en viss gul vätska, som kan missfärga den fina stenen man lagt in i badrummet.”

Att marmor inte tål rödvinsfläckar är det många som vet, men att natursten suger åt sig schampo, fett, kalk och smuts är det färre som har hört.

”Man måste räkna med att ett par gånger om året impregnera en platta i natursten. Jag rekommenderar Fila MP 90, som funkar väldigt bra, men att städa kaklet i badrummet är kanske inte det roligaste som finns”.

Idag har marknaden för naturstensimitationer, som tillverkas i granitkeramik, utvecklats till ett väldigt bra komplement till plattor tillverkade i natursten. Och just dessa produkter brukar Christian föreslå kunden, om den är ute efter ett slutresultat som ser ut som natursten, men som inte riktigt är bered att lägga ner arbetet som krävs för att bibehålla finishen plattan har när den monteras.

”Jag gillar själv de här produkterna. Man slipper underhållsarbete, de här plattorna är nästintill helt underhållsfria. Bricmate gör t.ex. en platta som heter Swedish Green och den är grym. Det är en imitation på svensk kolmårdsmarmor, jag själv skulle kunna ha den i mitt nästa badrum… Marmor t.ex. har en tendens att gulna med åren och en platta i marmor kommer börja suga åt sig mer och mer av det den utsätts för om man inte impregnerar ordentligt”.

Bricmate-Swedish-Green-Kolmardsmarmor-22inspiration-Stonefactory-ny

Bricmates Swedish green som du hittar här!

Om man gillar att göra av med mycket pengar är plattor i granitkeramik ett dåligt val för dig. En sådan platta är ungefär 50% billigare än vad dess motsvarighet i natursten är.

”Du får tänka på att du dels har kanske 20–25 kvm platta du behöver köpa för ett normalstort badrum, och kan du spara 500 kr på varje kvm blir det en hel del pengar. Plattor i granitkeramik fästs även på väggen med ett annat fästmaterial än plattor i natursten och även på det sparar du pengar”.

Även vit fogfärg brukar Christian avråda ifrån.

”Att ha vit fogfärg ger ett riktigt krispigt och cleant intryck i början. Men de kommer bli grå och tråkiga rätt fort. Även om det finns massa husmorstips därute om hur man rengör fogar, är det ett s**tgöra som kräver mycket energi. Av samma anledning som att jag brukar rekommendera granitkeramik, brukar jag avråda från helt vita fogar. Kör hellre en ljusgrå variant. En lite mörkare fog kan få en ljus platta att stå ut än mer, och på så sätt dra ögat mot plattan”.

Summering

Att gå pang på rödbetan och göra sina inredningsval med finish som enda utvärderingsparameter kan ibland vilseleda. En kompetent säljare inom alla branscher måste förstå sin kund. Vad den är ute efter? Vad den vill uppnå? Och varför? Att välja kakel och klinker är inget undantag och vi på Leadme står gärna till tjänst med den kunskap vi samlat på oss under 7000 kundmöten, 1900 projekt och 6 år för att du som kund ska kunna göra bättre val.

Du är välkommen att höra av dig med alla frågor mellan himmel och jord som rör kakel, klinker och tätskikt direkt till Christian på christian@leadme.se.

Vill du träffa denna eminenta person, eller någon av våra andra fem byggkonsulter, och få en offert på din badrumsrenovering föreslår jag att du kontaktar oss direkt.

Här kan du läsa mer om att renovera badrum.

Ha en fortsatt fin dag.

/Dennis på Leadme