Renovera funkiskök – Hur gör man?

Under hösten hade vi en artikelserie som behandlade renovering av sekelskifteshem där vi utelämnade köksrenovering. Det gjorde vi av den enkla anledningen att kök inte hade särskilt upphöjd status på slutet av 1800-talet. Köket var ofta intryckt längst in i hemmen (inte sällan med egen ingång för husan).

Det var inte förens Jugendstilen gick över till funktionalismen, ”funkis”, som köket fick mer uppmärksamhet i våra hem. Idag kommer vi gå igenom just det – hur går man tillväga för att renovera ett kök i funkisstil?


Renovering av funkiskök i Bromma.

Funkis som designepok

Funkisstilen föddes på 1920-talet och var den dominerande arkitektoniska stilen i vårt land ända fram till 60-talet. Funkiseran förespråkade (föga förvånande) funktion framöver estetik och hemmet skulle planeras och designas för hur den boende skulle använda bostaden.

Under funkiseran fick köket därför en mer central del i våra hem och man planerade köket, i mångt och mycket, som vi gör idag. Designen utgick från vilka funktioner man ville ha i ens kök. På vilken höjd ska arbetsbänken sitta för att underlätta mitt arbete? Hur kommer jag att röra mig i köket? Hur påverkar det placeringen av köksstommarna? Vilken typ av förvaring behöver jag? Förutom att planera köken efter funktion strävade man efter att formge köken med enkla och rena linjer.

Även om det praktiska stod i centrum, kände kanske dåtidens designers att funktion inte var allt, utan man vill kanske sätta sitt avtryck med stilistiska detaljer. Detaljarbete som är förknippade med funkis är väl avvägda proportioner, geometriska former och ljusets speglingar som unisont skapar en tilltalande känsla.


En modern tappning av ett funkiskök i projekt vi hjälpte kunden hitta rätt byggföretag.

Funkis i ett kök

Om vi börjar med luckorna och stommarna i ett funkiskök så ska luckorna vara släta med en överfalsning (luckor som ligger utanpå köksstommen. Se bild). Överskåpen gick ofta hela vägen upp till taket och kombinerades ofta med en skåpsrad nertill som var grundare och lägre. I denna rad fann man ofta s.k. ”redalådor” som användes för torrförvaring. I slutet av funkisepoken framåt 50-talet introducerades snedställda överskåp. Det är skåp med en inåtlutande vinkel nedtill.

Handtagen under funkisen var diskreta och funktionella. Rundande knoppar i mässing och förnicklad mässing var populära. Även lådhandtag i förnicklad mässing var frekventa i funkiskök. Snabelhandtag och skåpregel är säkert något du sett i gamla mormors kök för dessa användes ofta under 50-talet.

Belysningen i funkisköken utgjordes ofta av en klotlampa som var fäst centralt i taket. Funkisens motsvarighet till infällda spotlights var lampetten designad av ingen mindre än Sigvard Bernadotte.

Golvet var ofta beklätt med linoleummatta och det är även tidsenligt (och snyggt!) att köra en klinker i stilen Victorian Floor tiles.

Avslutningsvis

Vi på Leadme hjälper dagligen kunder att hitta rätt byggföretag till deras renoveringsprojekt. Vi hoppas att kunna göra detsamma för dig. Oavsett om du ska renovera ditt kök, badrum eller bygga ut hela huset.

Vill du läsa mer om att renovera kök bör du göra det genom att klicka på länken. Fler artiklar om köksrenovering hittar du om du klickar på den rosa texten.

Ha en fin dag!

Rasmus på Leadme