I den här artikeln listar vi de vanligaste reglerna du kan behöva förhålla dig till vid renovering av en bostadsrätt i Stockholm. Vi delar även med oss av våra bäst tips för hur du får dina renoveringsplaner godkända av din bostadsrättsförening för att din renovering ska gå så smidigt som möjligt.
Vilka regler du behöver förhålla dig till när du ska renovera en bostadsrätt kan se olika ut beroende på vad din brf har för stadgar. När du ska renovera en bostadsrätt bör du därför alltid kontakta din brf och informera om dina renoveringsplaner.
Du kan redan från början skicka med det underlag du har för renoveringen tillsammans med en kort beskrivning av vad du tänker göra. Då kan du även passa på att fråga vad din brf behöver för ett godkännande och vilka regler som gäller vid renovering av en bostadsrätt i just din förening.
Även om du bara ska måla om din lägenhet så kan det vara en trevlig gest att informera din brf (även om egentligen inte behöver deras godkännande för just detta). Då vet grannarna varför det befinner sig hantverkare i huset och vet vem de ska kontakta vid eventuella frågor.
I stort sett alla brf:er har regler och förhållningssätt när det kommer till renovering av bostadsrätter. Det kan till exempel handla om vilka timmar på dygnet arbete får utföras, under vilka dagar arbeten får pågå eller att en fastighetsskötare ska närvara vid en vattenavstängning.
Ordning- och förhållningsregler – Generellt vill alla bostadsrättsföreningar att en renovering ska ha så lite påverkan som möjligt på de andra medlemmarna i föreningen. Det betyder att arbeten oftast får utföras under vardagar mellan 8-17, att det är rent och snyggt i gemensamma utrymmen, att byggsopor fraktas bort dagligen och att det finns kontaktuppgifter till byggföretaget uppsatt i trapphuset.
Planritning innan och efter – Om du planerar att göra förändringar i planlösningen så kan din brf vilja att du tar fram planritningar. Det behöver inte betyda att du måste ta in en arkitekt, vanligtvis godkänner brf:er en enklare skiss. Har du precis köpt lägenheten kan du själv använda den skiss du fått från mäklaren och rita upp de förändringar som ska ske i ett enkelt ritprogram. Om du behöver hjälp att ta fram planritning så kan vår inredningsarkitekt hjälpa dig med detta.
VVS-ritning – Om du planerar att flytta vatten eller avlopp kan du behöva ta fram en VVS-ritning. Det kan till exempel handla om en köksflytt eller ett nytt badrum. En VVS-ritning är inte så komplicerad som den låter utan det är mer eller mindre en planskiss där du ritar in avlopp- och vattenrör så att din brf tydligt ser var de finns idag och vart de kommer hamna efter renoveringen.
Bygganmälan – Planerar du att göra större förändringar i planlösningen som köksflytt, ändringar ventilationen eller ingrepp i bärande konstruktion behöver du skicka in en bygganmälan till Stadsbyggnadskontoret (Sbk). En bygganmälan görs av dig som äger bostaden eftersom det är du som är byggherre (mer om det senare). Din bygganmälan måste godkännas av Sbk innan du får påbörja det du ansökt om. Vanligtvis får du ett godkännande inom 4 veckor från det att ärendet mottagits men det kan bli förlängt om de har mycket att stå i. Därför rekommenderar vi alltid att du gör en bygganmälan så snart som möjligt så att du blir tilldelad en handläggare.
Bygglov – Det är väldigt ovanligt att du behöver ansöka om bygglov när du ska renovera en lägenhet. Vanligtvis räcker det med att göra en bygganmälan. Bygglov är bara aktuellt om du ska göra förändringar exteriört till exempel bygga en balkong eller takterrass, sätta in takfönster eller byta fönster till en annan modell än resterande lägenheter i huset har.
Akustikmätningar – En del brf:er efterfrågar akustikmätningar för att säkerställa att ljudbilden inte försämras för dina grannar. Det här är vanligt om du till exempel ska flytta köket till en plats där en granne har sitt sovrum på våningen under eller över. Då behöver du ta in en ljudkonsult som ger byggaren anvisningar om hur arbetet ska utföras för att uppnå godkänt ljudkrav enligt Boverkets regler.
Utlåtande från konstruktör eller konstruktionsritningar – Vid rivning av en vägg kan din brf vilja se ett intyg på att väggen inte har en bärande funktion. Då behöver du anlita en konstruktör som får lämna ett utlåtande att väggen inte är bärande. Är väggen bärande behöver du ta fram konstruktionsritningar. Det är ditt ansvar att undersöka om en vägg har en bärande funktion och inte byggbolagets. Alla seriösa byggare kommer dock att påtala att ta in en konstruktör som du får bekosta, men det kan vara värt att veta att ansvaret ligger på dig som kund.
Certifikat – Alla brf:er har som regel att renovering av en bostadsrätt ska utföras av certifierade hantverkare eftersom detta är ett krav från deras försäkringsbolag. Det innebär att arbetet kommer utföras enligt branschregler. Alla rörinstallationer ska ske enligt Säker Vatten, tätskiktsarbeten av våtrum ska ske enligt BKR eller BBV och elarbeten ska ske enligt Elsäkerhetsverkets föreskrifter. Alla seriösa aktörer har de certifikat som behövs men det är ditt ansvar att kolla upp det och skicka intygen till din brf.
Försäkringsintyg – De flesta brf:er kommer be dig att visa ett försäkringsintyg från det byggbolag som ska utföra renoveringen. Det visar vilken ansvarsförsäkring byggaren har och brukar vanligtvis ligga någonstans mellan 20-25 miljoner. Skulle det ske en omfattande vattenläcka eller liknande så är det bra att veta att byggbolaget har en tillräckligt bra försäkring för att kunna täcka den kostnaden. Alla seriösa aktörer inom byggbranschen har omfattande försäkringar idag så det är ingenting som brukar skapa några problem.
Sammanfattningsvis är det bästa du kan göra att helt enkelt fråga din brf vad de har för regler vid renovering av en bostadsrätt och sedan se till att uppfylla deras krav. Det är inte alltid konfliktfritt att renovera i en brf och ofta handlar det om bristande kommunikation och information.
Värt att ha med sig är att alla som äger en bostadsrätt har rätt till att förbättra sin boendestandard, vilket en renovering anses göra. Det är därför väldigt lite en brf kan göra för att neka eller stoppa en renovering förutsatt att du bistår med underlagen ovan. Kravbilden för att få en renovering godkänd av din förening måste vara rimlig och vara anpassad efter att du är medlem i en bostadsrättsförening och inte en fastighetsutvecklare.
Det sista du behöver känna till är att det är du som beställare av renoveringen som är byggherre. Det innebär att du bär ansvaret mot din brf och det är du som är skyldig att följa reglerna för renoveringen av din bostadsrätt. Det är därför viktigt att du väljer ett seriöst och bra byggbolag som du kan lita på.
Behöver du hjälp med din renovering finns vi här för dig!
/Rasmus
Fyll i uppgifterna så kontaktar vi dig eller ring oss direkt på 08-770 73 01