Vad kostade denna köksrenovering?

Kostnaden för att renovera ett kök, och för att renovera i ren allmänhet, beror i hög grad på vad man väljer att göra. Då pratar vi specifikt vad man väljer att göra. Vi har skrivit mycket om vad saker och ting kostar att renovera, men verkligheten gör sig alltid påmind och den gör varje projekt unikt. Så även prislappen.

Idag kommer vi gå igenom vad detta kök kostade att renovera. Kostnaden för denna köksrenovering låg en bra bit över de riktlinjer vi har nämner på sidan, vilket är ungefär 160 000 kr för ett kök i en villa, och det beror på att projektet innehöll många moment utöver en normal köksrenovering.

Denna artikel kommer behandla:

  • Vad gjordes i denna köksrenovering?
  • Vad kostade denna köksrenovering?

Vad gjordes i denna köksrenovering?

Det var som sagt flera moment som utfördes, som nödvändigtvis inte måste utföras i samband med en köksrenovering. Dels byttes de stående stammarna till källaren, man drog upp 3-fas el från elskåpet i källaren till köket, ett hål gjordes i golvet ner till tvättstugan för att man skulle kunna dra vatten- & värmerör till köket samt var det en bärande vägg som skulle rivas och växlas av.

Utöver dessa tre kostnadsdrivande moment är köket rätt stort, 24 kvm golvyta, vilket i sig påverkar allt arbete som ska utföras. Mer yta innebär fler arbetstimmar, och därför en högre totalkostnad.

Men vad gjordes då? Jo, förutom att man var tvungen att ta ner en bärande vägg, byta stammar och hämta värme och vatten från källaren revs en del innerväggar för att skapa en öppen planlösning, allt befintligt golv samt gipstak revs. Därtill revs såklart köket, befintliga el- & vattendragningar och samtliga socklar. Rätt mycket rivning med andra ord.

Köket är försett med vattenburen golvvärme, och det förberedes genom att man monterade en spårad golvspånsskiva som försågs med värmeslingorna som kopplades på husets befintliga värmesystem.

Därtill drogs det el till alla uttag, dimmers, belysning och all köksutrustning. Och det drogs rör för vatten och avlopp för diskhon samt diskmaskinen.

När allt detta var gjort byggdes ett nytt innertak, man lade in ett nytt golv med massiva ekstavar som lades i ett fiskbensmönster och runt golvet monterades nya golvsocklar. Och så monterades köket förstås.

När allt detta var gjort bredspacklades alla väggar och tak, som sedermera målades.

Puh. Det var allt. I korta ordalag i alla fall.

Vad kostade köksrenoveringen?

Köksrenoveringen krävde ungefär 430 arbetstimmar, fördelat på rivare, snickare, elektriker, rörmokare och målare. Till det krävdes ungefär ett 10-tal timmar för projektledning och administrativt arbete (ansökan ROT-avdrag, fakturering, hantering av tillstånd mm).

Vidare krävde köksrenoveringen inköp av nödvändigt byggmaterial. Bland annat målarfärg, el-kablage, dimmers, spackel, täckpapp, gips- & OSB-skivor.

Köksrenoveringen kostade följande:

Arbetskostnad – 285 000 kr

Materialkostnad – 47 000 kr

Summa – 332 000 kr

Summa efter ROT – 246 500 kr

Avslutningsvis

Tittar man på för- & efterbilderna kan man se den massiva skillnad detta kök genomgick fick. Resultatet blev riktigt fint, och kunden blev mycket nöjd!

Om du ska renovera ditt kök – och behöver hjälp från rätt byggföretag för just dig och ditt projekt – tycker jag att du ska föra din mus till den här rosa texten. Klicka på den rosa texten. Lämna dina kontaktuppgifter. På så sätt ger du dig själv väldigt bra förutsättningar för att ditt nya kök kommer renoveras på professionellt sätt, till rätt pris av rätt byggföretag.

Behöver du mer information om att renovera kök? Klicka då på länken. Vill du läsa fler grymma artiklar om köksrenovering? Ja, då kan du klicka på ordet köksrenovering.

Det var allt för oss idag.

Ha en fin dag.

Dennis på Leadme