Vad kostade den här totalrenoveringen?

Till dagens datum har vi publicerat 53 artiklar, och den i särklass mest populära är artikeln som behandlar kostnad totalrenovering per kvm. Idag kommer vi gå igenom ett av våra projekt från verkligheten, och du kommer få information om vad just denna totalrenovering kostade.

2018 blev vi kontaktade av en representant från en bostadsrättsförening i Stockholm och dem hade en uthyrningslägenhet som skulle rustas upp och säljas. Vi blev ombedda att hjälpa till med att hitta rätt byggföretag för projektet. Lägenheten har en area på 110 kvm och hela ytan skulle totalrenoveras och renoveringen skulle göras i hög standard.

Vill du se resultatet? Kolla in totalrenoveringen här!

Platsbyggd bänk som döljer vattendragningar.

Vad gjordes i denna totalrenovering?

Att lägenheten var i stort renoveringsbehov var tämligen klart när vi besökte den första gången. Kortfattat bestod uppdragsbeskrivningen av ett badrum, en WC, kök, ytskikt, golv, el samt ny planlösning. En totalrenovering med andra ord.

Om vi börjar med badrummet skulle det rivas och ett nytt avloppssystem skulle installeras. Därtill skulle alla vattenledningar dras dolt i vägg, WC-stolen skulle vägghängas, ett nytt tak med spotlights behövde byggas, golvvärme monterades. Väggarna och golvet bekläddes med keramiksa produkter och det installerades även tvättmaskin, torktumlare samt eldriven handdukstork. Ett fullutrustat badrum med andra ord.

WC:n fick sig en liknande omgång. Bortsett från tvättmaskinen, torktumlaren samt handdukstorken renoverades även detta utrymme på samma sätt som badrummet. Återigen, en välutrustat WC med exklusiva val.

I projektet ingick en stor omställning av hur ytan skulle disponeras. Till att börja med revs ca 80 kvm vägg som ersattes med 55 nya kvm vägg. Det byggdes även 55 kvm nytt innertak. Därtill skapades en öppning i brasrummet med ett valv, och en avbärning gjordes i ett av de befintliga sovrummen då en bärande tegelvägg revs. Tillsist platsbyggdes en sittbänk vid fönsterpartiet i vardagsrummet.

Köket flyttades och ersattes med tre nya sovrum. Det nya köket var ca 15 köksstommar stort och utrustades med kyl, frys, fläkt, ugn, integrerad mikrovågsugn och en induktionshäll. Elförsörjningen behövde förbättras, och därför drogs 3-fas el fram till köket från elskåpet.

På tal om elen, fick den sig en fullständig uppgradering. Samtliga eldragningar och elarmaturer revs och ersattes med nya. Alla eldragningar drogs dolt i väggarna. Därtill installerades ett nytt modernt elskåp.

Samtliga ytskikt renoverades och det gjordes med putsning av rivningen berörda ytor, bredspackling av väggar och tak samt montering av microlit (motverkar sprickbildning) på alla väggar. Därtill monterades och målades nya takrosetter i samtliga rum och alla snickerier penselmålades. Tillsist målades braskaminen och den platsbyggda sittbänken.

Avslutningsvis revs 50 kvm golv och hela lägenhetens golv slipades och applicerades med olja och hårdvaxtopp. Därtill revs alla befintliga golvsocklar och dessa ersattes med nya.

Det var kortfattat vad som gjordes. Med andra ord en totalrenovering med genomgående val av hög standard. En typisk renovering många av våra kunder behöver hjälp med.

Resultatet av köksrenoveringen.

Vad kostade denna totalrenovering?

Den här renoveringen genomfördes med genomgående avancerade val som resulterade i en lägenhet med väldigt hög standard. Därav låg prislappen på detta projekt i det övre spann vi har angett i vår artikel om vad en totalrenovering kostar per kvm:

  • Arbetskostnad – 918 100 kr
  • Materialkostnad – 309 900 kr
  • Framkörning – 15 000 kr
  • Sophantering – 57 000 kr
  • Totalt – 1 300 000 kr

Om man slår ut det på lägenhetens totala yta landar man på en kostnad på 11 800 kr/kvm. Till detta tillkommer kostnaden för själva köket och inredningen till badrummet samt WC:n.

Sitter du på en sekelskifteslägenhet, eller någon annan bostad, som du vill renovera? Då ser vi fram emot att höra från dig för att kunna hjälpa dig hitta rätt byggföretag till din renovering. Ett företag som besitter rätt kompetens för att kunna göra dig nöjd. Ett byggföretag som utför projektet till rätt pris.

Gillade du innehållet? Då föreslår vi att du läser artikeln om hur man förbereder sig inför en totalrenovering. Du hittar även matnyttig information att renovera här.

Ha en fin dag,

Dick på Leadme