Vad kostade det här badrummet?

Då var det dags igen. Lite prisexempel från verkligheten till alla er budgetplanerande renoveringsmänniskor ute i etern. Idag fortsätter vi på temat vad kostar en badrumsrenovering? Vi tänkte återigen gå igenom en badrumsrenovering där vi hjälpte kunden hitta rätt byggföretag till sitt projekt, och vi kommer gå igenom:

  • Vad gjordes i denna badrumsrenovering?
  • Vad kostade denna badrumsrenovering?

Vill du se utfallet av badrumsrenoveringen, som var del av en större renovering av en villa i Enskede, då bör du föra musen till den fetstilade rosa texten och klicka på den.

Är du ny läsare? Då kan artikeln vi skrivit om vad ett badrum kostar att renovera intressera dig, eller hur mycket detta badrum kostade att renovera.

Nu kör vi!

leadme-totalrenovering-enskede3

Totalrenovering av badrum i Enskede.

Badrumsrenovering Enskede – Vad gjordes?

Badrummet ifråga är beläget i källarvåningen av en klassisk Enskede-villa. För dig som inte är bekant med vad det är, så är en Enskede-villa ofta byggd i 3 plan med entré, ovanplan och en källare. Husen byggdes ofta på 30-talet och därför är källarplanen (om de inte genomgått en renovering av källargrunden) ganska kalla, muggiga och allmänt rätt otrevliga att spendera tid i.

Så var fallet för detta hus, och vi ombads isolera om grunden. Det första man gör då är att ta fram bilmaskinen och börjar bila. Det gör man tills all befintlig betong är uppbilad, och då tar man tag i första bästa spade och börjar gräva bort organiskt material (läs sand). Därefter förses marken med en fiberduk, makadam och markisolering. Slutligen gjuts hela golvet igen. Vips så fick familjen en betydligt trevligare miljö i källaren.

Med tanke på åldern av det befintliga badrummet, var man tvungen att byta ut alla stammar. Därför revs både den stående stammen (som går uppåt i huset) och den liggande (avloppen som ligger i golvet). Dessa ersattes med nya fräscha stammar i modern PVC.

Att byta stammar och bila ut befintlig grund är inget standardarbete i en badrumsrenovering, men ack så nödvändiga om befintligt material är till åldern kommen. Det är kostnadsdrivande moment att utföra, och därför är detta badrum dyrare än vad en standard badrumsrenovering är.

När arbetet med grunden och stammarna var klara, var det dags med själva badrumsrenoveringen. I den ingick bland annat eldragningar till belysning i tak och spegel, en ventilationsfläkt, två dimmers, ett eluttag samt till tvättmaskin och torktumlare. Nya väggar byggdes och dessa försågs med branschenligt tätskikt och väggarna och golvet plattsattes med keramiska plattor.

Vattenrör monterades utanpåliggande väggarna som drogs till tvätt- och duschsblandaren och tvättmaskinen.

Därefter monterades alla beslag, lampor, fläktar och annat smått och gott som kunden hade köpt.

Slutligen målades taket och ett fönster.

leadme-totalrenovering-enskede7

Detaljbild på handdukskrokar från badrumsrenovering i Enskede.

Vad kostade badrumsrenoveringen?

Som nämnt tidigare ingick flera arbetskrävande moment, som drev på totalkostnaden norröver. Själva badrumsrenovering kan kategoriseras som medelavancerad. Priset för att totalrenovera detta badrum gick på:

För- & efterarbete – 25 000 kr

Arbetskostnad – 124 000 kr

Materialkostnad – 66 000 kr

Summa – 178 000 kr efter ROT-avdrag

Ska du renovera ditt badrum och behöver hjälp med att hitta rätt byggföretag till din badrumsrenovering? Då ser vi fram emot att höra från dig!

Att hitta duktiga byggföretag, jämföra offerter och välja rätt bolag till din renovering är en tuff process. Ta det lugnt. Vi gör jobbet åt dig.

Vill du lära dig mer om att renovera badrum kan du följa länken. Du hittar även fler artiklar om badrumsrenovering här.

Ha en fin dag,

Dennis på Leadme