Vad kostade det här köket?

Hur mycket ett kök kostar att köpa beror främst på vilken leverantör du väljer. IKEA är det klart vanligaste valet av köksleverantör, både på den svenska marknaden, men även bland våra kunder. Här kan du läsa vad ett IKEA kök kostar.

Idag ska vi skriva om en köksrenovering vi hjälpte vår kund med 2017, och gå igenom:

  • Vad gjordes?
  • Vad kostade köksrenovering?
  • Vad kostade köket?
Detaljbild på blandaren som är från Tapwell.

Vad gjordes?

Köket ifråga renoverades i en lägenhet i Vasastan i Stockholm, och som många lägenheter av den typen, var just detta kök ganska litet. Det handlade om en totalrenovering av köket, och det var totalt 14 köksstommar som skulle bytas ut.

Förutom att riva alla befintliga köksstommar, skulle spisen/ugnen byta sida, för att ge plats åt en tvättmaskin som placerades i den köksstomme där ugnen var placerad. På den tvättmaskinen placerades en waterfuse. Viktig detalj som du kan läsa mer om här.

Vidare målades alla väggar och taket i köket om, och det handlade om ca 10 kvm golvyta.

Till detta monterades en bänkskiva i kompositsten på vardera sida av köket, med ett överhäng på ena kortsidan, som skapade en ”bar-plats”.

Det är en kort beskrivning över vad renovering innehöll, en vanlig köksrenovering helt enkelt. En utmaning som man ofta stöter på i lägenheter från 1900 kallt är att väggarna sällan är raka. Så även i denna köksrenovering. Därför var man tvungen att bygga en ny installationsvägg, för att ha en jämn vägg att montera köksstommarna på.

Vad kostade köksrenoveringen?

Köksrenoveringen krävde ungefär 100 arbetstimmar, fördelat på rivare, snickare, elektriker, rörmokare och målare. Till det krävdes ungefär 4 arbetstimmar i administrativt arbete (ansökan ROT-avdrag, fakturering, hantering av tillstånd, koordinering av yrkesgrupper mm).

Vidare krävde köksrenoveringen inköp av nödvändigt byggmaterial. Bland annat målarfärg, el-kablage, dimmers, spackel, täckpapp, gips- & OSB-skivor.

Hela köksrenoveringen kostade följande:

Arbetskostnad – 80 000 kr

Materialkostnad – 22 000 kr

Summa – 102 000 kr

Summa efter ROT – 80 000 kr

Vad kostade köket?

Då har vi ena biten på plats, vad själva renoveringen kostade, men hur mycket kostade köket? Köksstommarna köptes från IKEA, luckorna från Järfälla Kök, stenskivan från Granitspecialisten och vitvarorna köpets på tretti.se.

Köksstommarna – 12 000 kr

Köksluckorna – 17 000 kr

Beslag – 5 000 kr

Vitvaror – 12 000 kr

Stenskiva – 32 000 kr

Summa – 78 000 kr

Gasspis från Smeg och bänksskiva i kompositsten.

Summering

Totalt kostade den här köksrenoveringen 158 000 kr – och då fick kunden ett helt nytt kök och kanske lite glada tillrop från imponerade besökare.

Ska du renovera ditt kök, och behöver hjälpa med att hitta rätt byggföretag till din köksrenovering, ser vi fram emot att höra från dig.

Till dess kan du läsa allt du behöver veta om en köksrenovering här, eller så kan du läsa fler intressanta artiklar om att renovera kök här.

Ha en fin dag,

Charlie på Leadme