Renovera kök

Att renovera kök kan både kännas superkul och ganska rörigt på samma gång. Gör resan enklare och låt en expert leda dig rätt i renoveringsdjungeln.

Träffa oss och få offerter från Stockholms bästa byggföretag – och allt annat du behöver till din köksrenovering.

Tydliga offerter – Glasklart vad du köper.
Rätt byggare – Till dig och din köksrenovering.
Visualisering – Få hjälp med planering av ditt kök.
Materialinköp – Schyssta rabatter på kök, vitvaror och sten.
Kontakter – För allt du inte visste att du behövde.

Hur mycket kostar det att renovera ett kök?

Kostnaden för en köksrenovering i Stockholm kommer styras av storleken på köket, och hur mycket arbete som ska göras i anslutning till köksrenovering (till exempel målning, golvslipning och/eller flytt av placeringen) samt krav på funktioner som kommer styra priset.

Du kan dock räkna på att en köksrenovering i Stockholm enligt svensk byggstandard i ett standardutförande (ny utanpåliggande el till 2 st eluttag, diskmaskin på befintlig plats, installation av fläkt, spis, ugn och kyl/frys, montering av nytt kök samt plattsättning av stänkskydd) kommer kosta följande:

  • 10 st köksskåp

Innan ROT-avdrag: 120 000 kr
Efter ROT-avdrag: 90 000 kr

  • 20 st köksskåp

Innan ROT-avdrag: 145 000 kr
Efter ROT-avdrag: 108 000 kr

  • 25 st köksskåp

Innan ROT-avdrag: 175 000 kr
Efter ROT-avdrag: 132 000 kr

Till den summan tillkommer kostnaden för själva köket, och här går det verkligen att påverka prisbilden själv. Ett kök från IKEA med ca 15 köksskåp, komplett med vitvaror, kostar ungefär 40 000–50 000 kr. Sedan kommer ett kök i mellanprisklassen kosta allt från 70 000–120 000 kr.

Därefter kommer det övre prisspannet börja på 150 000 kr och gå hela vägen upp till 500 000 kr. Vill man därefter ha ett platsbyggt kök från en snickare kan det kosta allt från 500 000 kr till norr om 1 000 000 kr.

Play Video

Vad kostar ett IKEA kök?

I den här videon går Dick igenom vad ett kök från IKEA kostar både själva inköp av kök och material, men även vad man bör beräkna vad gäller tid och kostnad för själva montaget av köket.

Vill du veta än mer om kostnad för att renovera kök kan du läsa vad en köksrenovering i Stockholm kostar.

Hur lång tid tar det att renovera ett kök?

Tidsåtgången för en köksrenovering i Stockholm kommer att bero på flera faktorer, och det är därför svårt att ge bara en siffra som svar på frågan. Men som en tumregel kan man räkna med att ett mindre kök, som består av 10–15 köksskåp, kommer ta 10–15 arbetsdagar att totalrenovera. På den tiden hinner man riva befintligt kök, förbereda ytskikten (spackla skador), dra el och rör, montera nya köket och måla om.

Har man ett större kök, som man ofta har i större lägenheter och/eller villor, med 15–25 köksskåp får man räkna med att det kommer ta 15–25 arbetsdagar att totalrenovera ett sådant kök.

Förutom storleken på köket, kommer projekttiden styras av komplexiteten i lösningar och funktioner, om köket är färdigmonterat eller ska monteras på plats och om köket ska byta plats i bostaden.

Vill du få hjälp med din köksrenovering i Stockholm?

Köksinspiration

Behöver du hjälp med inspiration inför din köksrenovering? Kolla in detta kök från Ballingslöv som renoverades i en villa i Danderyd.

Play Video

Vad ska jag tänka på innan jag påbörjar min köksrenovering?

En köksrenovering är en detaljrik process, och kräver mycket planering för att det ska bli bra. Som kund finns det många val i termer av funktion, design, stil och material att göra.

Därför rekommenderar vi att du börjar med att bestämma en ungefärlig budget för vad köket får kosta. Därefter åker du till en köksleverantör som ligger i linje med den budgeten och tar hjälp med att planera köket samt tar fram en tydlig köksritning. De flesta köksleverantörer erbjuder denna tjänst.

När du har planeringen färdig ska du alltid välja byggföretag med stor omsorg. Vi rekommenderar att du:

  • Bara kontaktar företag med BKR-certifiering
  • Granskar företagens ekonomi
  • Kontaktar referenser på liknande utförda projekt
  • Undersöker kundomdömen på internet
  • Tar in fler offerter för att kunna jämföra vem som är bäst för dig

Här kan du läsa mer om hur du ska gå tillväga för att välja rätt byggföretag till din köksrenovering.

Till sist är det värt att komma ihåg att köket kommer vara obrukbart under hela renoveringen. Därför kan det vara en god idé att se över alternativt boende. Framförallt om du bor i en mindre bostad.

Köksinspiration

Att lära känna sin egen inredningsstil och smak är något vi starkt rekommenderar innan du påbörjar din köksrenovering. Om man inte har ett intresse för inredning och arkitektur kan detta vara svårt, då utbudet och kombinationer av stilar är nära inpå gränslöst. Nedan finner du ett par tips på vart du kan börja för att hitta köksinspiration till din köksrenovering i Stockholm:

Köksleverantörer

Ballingslöv 
Erbjuder högkvalitativa kök. Ballingslöv erbjuder sina kunder väldigt hög servicenivå och kompetens.

Decoform
Säljer köksluckor till IKEA-kök.

Nordiska kök
Svenska kök av hög standard och grym design.

Kvänum
Högkvalitativa kök från Sverige.

IKEA
Erbjuder en konkurrenskraftig produkt till ett bra pris.

Vitvaror

Bertazzoni
Kända för sina karakteristiska gasspisar, men säljer allt du behöver till ett kök.

Bänkskivor

Svenska Stengruppen
Familjedrivet bolag med lång erfarenhet. Hög kvalitet i deras produktutbud, riktigt bra service och många valmöjligheter. Säljer även produkter från populära Bricmate.

Granitop
Tillverkar, säljer och installerar bänkskivor i granit, marmor och kvarts (kompositsten) till kök och badrum. Ett väldigt prisvärt alternativ, snabba och lyhörda.

Golv

KVM
Med fysisk butik i centrala Stockholm finner du där det mesta du behöver för ditt golv. Väldigt kompetent personal.

Utförda projekt

Här hittar du bilder på köksrenoveringar där vi sammanfört kunden med ett av Stockholms bästa byggföretag.

Inspirationsartiklar

Här kan du bland annat kolla på hur ett kök utan sockel ser ut eller läsa om hur man kan blanda färg på köksluckorna i en köksrenovering.

Vad ska jag tänka på under & efter projektet?

Att renovera kök är, som vi nämnde tidigare, en detaljrik historia. Även om du har tagit fram tydliga ritningar på köket innan köksrenovering påbörjas, rekommenderar vi att du är tillgänglig för samtal och/eller platsbesök under byggtiden. Ditt anlitade byggföretag kommer vilja göra dig nöjd, men det är bara du som vet hur du vill ha det. Säkerställ att byggaren vet vad du vill.

Säkerställ även att framförallt el- & vatteninstallationer görs på korrekt sätt och be byggföretaget dokumenterar arbetet med egenkontroller.

När arbetet är klart ska du alltid kräva en slutbesiktning där du tillsammans med byggföretaget, och eventuell besiktningsman, går igenom att arbetet är korrekt utfört. Vidare ska du alltid se till att få in kvalitetsdokument för att kunna skydda dig mot eventuella fel.

Här kan du läsa mer om tips på hur du kan förbereda dig inför en renovering.

Vi ser fram emot att höra från dig!