Renovera kök

Att hitta duktiga byggföretag, jämföra offerter och välja rätt byggföretag för dig när du ska renovera ditt kök är en tuff process. Ta det lugnt. Vi hjälper dig utan att det kostar dig någonting.

Vi på Leadme har hjälpt sammanföra byggföretag med deras kunder i över 6 år. Med över 7000 kundmöten i ryggen och 2000 utförda projekt har vi lärt oss ett och annat om vad som är viktigt inför en köksrenovering, och hur man väljer rätt företag.

På den här sidan kan du läsa om:

Renovera kök kostnad

Hur mycket kostar det att renovera ett kök?

Det kommer vara storleken på köket, och hur mycket arbete som ska göras i anslutning till köksrenovering (till exempel målning, golvslipning och/eller flytt av placeringen) samt krav på funktioner som kommer styra priset.

Du kan dock räkna på att en totalrenovering av ett kök enligt svensk byggstandard i ett standardutförande (ny utanpåliggande el till 2 st eluttag, diskmaskin på befintlig plats, installation av fläkt, spis, ugn och kyl/frys, montering av nytt kök samt plattsättning av stänkskydd) kommer kosta följande:

  • 10 st köksskåp

Innan ROT-avdrag: 105 000 kr
Efter ROT-avdrag: 75 000 kr

  • 20 st köksskåp

Innan ROT-avdrag: 128 000 kr
Efter ROT-avdrag: 95 000 kr

  • 25 st köksskåp

Innan ROT-avdrag: 158 000 kr
Efter ROT-avdrag: 118 000 kr

Till den summan tillkommer kostnaden för själva köket, och här går det verkligen att påverka prisbilden själv. Ett kök från IKEA med ca 15 köksskåp, komplett med vitvaror, kostar ungefär 40 000–50 000 kr. Sedan kommer ett kök i mellanprisklassen kosta allt från 70 000–120 000 kr.

Därefter kommer övreprisspannet börja på 150 000 kr och gå hela vägen upp till 500 000 kr. Vill man därefter ha ett platsbyggt kök från en snickare kan det kosta allt från 500 000 kr till norr om 1 000 000 kr.

Här kan du läsa mer om vad det kostar att renovera ett kök.

Renovera kök tid

Hur lång tid tar det att renovera ett kök?

Tidsåtgången för att renovera ett kök kommer att bero på flera faktorer, och det är därför svårt att ge bara en siffra som svar på frågan. Men som en tumregel kan man räkna med att ett mindre kök, som består av 10–15 köksskåp, kommer ta 10–15 arbetsdagar att totalrenovera. På den tiden hinner man riva befintligt kök, förbereda ytskikten (spackla skador), dra el och rör, montera nya köket och måla om.

Har man ett större kök, som man ofta har i större lägenheter och/eller villor, med 15–25 köksskåp får man räkna med att det kommer ta 15–25 arbetsdagar att totalrenovera ett sådant kök.

Förutom storleken på köket, kommer projekttiden styras av komplexiteten i lösningar och funktioner, om köket är färdigmonterat eller ska monteras på plats och om köket ska byta plats i bostaden.

Köksrenovering tips

Vad ska jag tänka på innan jag påbörjar min köksrenovering?

En köksrenovering är en detaljrik process, och kräver mycket planering för att det ska bli bra. Som kund finns det många val i termer av funktion, design, stil och material att göra.

Därför rekommenderar vi att du börjar med att bestämma en ungefärlig budget för vad köket får kosta. Därefter åker du till en köksleverantör som ligger i linje med den budgeten och tar hjälp med att planera köket samt tar fram en tydlig köksritning. De flesta köksleverantörer erbjuder denna tjänst.

När du har planeringen färdig ska du alltid välja byggföretag med stor omsorg. Vi rekommenderar att du:

  • Bara kontaktar företag med BKR-certifiering
  • Granskar företagens ekonomi
  • Kontaktar referenser på liknande utförda projekt
  • Undersöker kundomdömen på internet
  • Tar in fler offerter för att kunna jämföra vem som är bäst för dig

Här kan du läsa mer om hur du ska gå tillväga för att välja rätt byggföretag till din köksrenovering.

Till sist är det värt att komma ihåg att köket kommer vara obrukbart under hela renoveringen. Därför kan det vara en god idé att se över alternativt boende. Framförallt om du bor i en mindre bostad.

Köksinspiration

Att lära känna sin egen inredningsstil och smak är något vi starkt rekommenderar innan du påbörjar din köksrenovering. Om man inte har ett intresse för inredning och arkitektur kan detta vara svårt, då utbudet och kombinationer av stilar är nära inpå gränslöst. Nedan finner du ett par tips på vart du kan börja för att hitta köksinspiration:

Köksleverantörer

In-toto
Erbjuder högkvalitativa tyska kök. In-toto erbjuder sina kunder väldigt hög servicenivå och kompetens.

IKEA
Erbjuder en konkurrenskraftig produkt till ett bra pris.

Järfälla kök
Säljer köksluckor till IKEA-kök.

Picky Living
Säljer köksluckor till IKEA-kök.

Superfront
Säljer köksluckor till IKEA-kök.

Kvänum
Högkvalitativa kök från Sverige.

Tibro kök
Högkvalitativa kök från Sverige.

Nordiska kök
Platsbyggda svenska kök.

Stil & inspiration

Houzz
Ett community för inredning & design. Här kan du hitta massa inspiration och skapa egna idéböcker för ditt projekt.

Vitvaror

Bertazzoni
Kända för sina karakteristiska gasspisar, men säljer allt du behöver till ett kök.

tretti.se
Försäljare av vitvaror online med konkurrenskraftiga priser.

Elgiganten
Återförsäljare av vitvaror med ett brett sortiment.

Bänkskivor

Svenska Stengruppen
Familjedrivet bolag som funnits länge. Hög kvalitet och riktigt bra service.

Golv

KVM
Med fysisk butik i centrala Stockholm finner du där det mesta du behöver för ditt golv. Väldigt kompetent personal.

Utförda projekt

Här hittar du bilder på köksrenoveringar där vi sammanfört kunden med ett av Stockholms bästa byggföretag.

Inspirationsartiklar

Här kan du kolla på hur ett kök utan sockel ser ut eller läsa om hur man kan blanda färg på köksluckorna i en köksrenovering.

Renovera kök Stockholm

Vad ska jag tänka på under & efter projektet?

Att renovera kök är, som vi nämnde tidigare, en detaljrik historia. Även om du har tagit fram tydliga ritningar på köket innan köksrenovering påbörjas, rekommenderar vi att du är tillgänglig för samtal och/eller platsbesök under byggtiden. Ditt anlitade byggföretag kommer vilja göra dig nöjd, men det är bara du som vet hur du vill ha det. Säkerställ att byggaren vet vad du vill.

Säkerställ även att framförallt el- & vatteninstallationer görs på korrekt sätt och be byggföretaget dokumenterar arbetet med egenkontroller.

När arbetet är klart ska du alltid kräva en slutbesiktning där du tillsammans med byggföretaget, och eventuell besiktningsman, går igenom att arbetet är korrekt utfört. Vidare ska du alltid se till att få in kvalitetsdokument för att kunna skydda dig mot eventuella fel.

Här kan du läsa mer om tips på hur du kan förbereda dig inför en renovering.

Vi ser fram emot att höra från dig!