Inredningshjälp – Hur inreder jag mitt kök?

Idag har vi kommit fram till ett hett ämne, och vi har tänkt erbjuda lite inredningshjälp för dig som planerar en köksrenovering. Denna artikel kommer behandla:

 • Lite regelverk att förhålla sig till
 • Praktiska aspekter vid en köksrenovering

Vill du hellre ta till dig inredningshjälpen i form av bilder? Varsågod och följ länken för att titta på köksrenoveringar vi har hjälpt våra kunder realisera.

 

Kök i totalrenovering av lägenhet på Östermalm.

Regler att förhålla sig till vid planering av ett kök

Att renovera och inreda ett kök är, tillskillnad från ett badrum, enklare att planera då regelverken som säger vad du kan, och inte kan göra, är mindre rigorösa. Du har helt enkelt friare tyglar. Faktum kvarstår dock att det finns vissa saker du bör ha i åtanke när du inreder ditt kök. Nedan följer ett gäng av de sakerna:

 1. Högskåp får du inte placera bredvid din spis. Det måste nämligen finnas minst 30 cm mellan spisen och ett skåp, för att du ska kunna vrida handtaget på din stekpanna så att den står helt över bänken. Handtaget får alltså inte hänga över arbetsbänken, då finns det risk att något förbispringade barn, eller stojig vuxen, välter pannan med den varma oljan. Skaderisk föreligger. Ajaj.
 2. En köksö är något jag drömmer om, och om du ska bygga en köksö i ditt nya drömkök och planerar för att ha en spis där. Ja, då måste du även ha tillgång till vatten i köksön. Man får nämligen inte ha dessa frånskilda, då transport av t.ex. kokande vatten från köksön till arbetsbänken kan resultera i brännskador på de där barnen, eller vuxna, som springer runt i köket. Det ska nämnas att detta är ett krav vid nyproduktion av bostäder, men mer av en rekommendation för dig som renoverar i ditt eget hem. Lite som Corona-reglerna, bra grejer att följa, även om du inte blir bötfälld vid brott mot rekommendationerna.
 3. Att placera en tvättmaskin i köket är populärt för många av våra kunder som bor i lägenhet, och detta ingrepp omgärdas av många regler. I korta ordalag är det ok att installera en tvättmaskin i ett köksskåp, förutsatt att det finns en vattenfelsbrytare, brunn och tätskikt. Här kan du läsa i detalj vad som gäller vid installation av en tvättmaskin i köksskåp.
 4. Vilken typ av köksfläkt du får montera omgärdas av en hel vetenskap. Det finns i huvudsak tre system för köksfläktar; 1) Återcirkulerande fläkt. Vanligast är kolfilterfläkt. 2) Fläkt som kopplas på imkanal. 3) Central ventilation. Vanligast är då fläktar som regleras med ett spjäll. Vilken typ av fläkt som du kan ha påverkas av bestämmelser som råder i ditt hus. Detta påverkas du som bor i lägenhet mest av, så kolla med din brf vilken typ av system som används innan du väljer plats för fläkten och klickar på köp-knappen.
 5. Sista och enklaste saken att tänka på, men ack så viktigt och vanligt fel som görs ute i stugorna, är att inte bygga för frånluftskanalen i ditt kök. Just i ett kök är cirkulationen av luft viktigt, av uppenbara orsaker, så kolla vart din frånluftskanal sitter. Och låt den sitta kvar där.

 

Vi bryter av med lite köksinspo från denna totalrenovering i Vasastan.

Praktiska tips

 1. När du planerar ditt kök och ska välja placering av det som kräver vatten/avlopp, räkna då med att vattnet och avloppet kan flyttas en köksstomme i sidled. Längre än så innebär ofta rivning av golv vilket kan vara tekniskt svårt att genomföra, samt rätt kostsamt.
 2. Diskmaskin ska du placera så långt ut på kanten i ett kök som möjligt. Detta för att slippa ha en otrevlig lucka på glänt mitt i arbetsområdet, som du går in i varje gång disken ska torka.
 3. Högskåp såsom skafferi, kyl, frys och annat som är högt kommer skymma ljusinsläpp och påverka uppfattningen av rymden i ett kök. Placera därför dessa så långt in i köket som möjligt. Då kommer ditt kök upplevas som rymligare och större, än om man möts av en vägg med skåp när man kliver i in i köket.
 4. Det borde stå i Första Moseboken att ugnar ska placeras i brösthöjd. Varför goa Moses hoppade över den rekommendationer förstår inte jag. Därför ligger det på våra axlar att predika för att alltid placera ugnen i brösthöjd. Amen.
 5. Sista tipset vi bjuder på är något professionella köksplanerare inte vill att du ska känna till, för då skulle de förlora sitt jobb, men det är att planera ditt kök efter arbetstriangeln. Ett köks arbetstriangel består av kyl-/frysskåp, diskmaskin och spis. Du kan tänka såhär: Du hämtar mat från kylen, tillreder den vid spisen och diskar den i diskstationen. De här tre områdena är vad vi brukar mest frekvent i ett kök, och ska placeras med följande i åtanke:

 • Diskstationen ska placeras mellan spis och kyl. Då finns vattnet nära maten som ska sköljas, men även lättillgängligt när disken ska diskas.
 • Du ska kunna ställa tunga pannor och grytor i diskhon utan att behöva bära dessa över golvet. Därför ska diskhon placeras i närheten av spisen.
 • Om du planera för en köksö, placera då spisen och diskhon bredvid varandra på köksön. Detta har med föregående steg att göra, och med tips 2 du fick under föregående avsnitt.
 • Kylen och frysen används aktivt i matlagningsprocessen, placera därför dessa lätt tillgängligt i triangeln.
 • Arbetsytor saknas i många kök, och dessa ska du placera invid triangelns tre delar. Alltså bredvid spisen, bredvid diskstationen och bredvid frysen/kyl.

Until next time

Här var ett axplock av tips vi brukar ge våra kunder som behöver inredningshjälp för deras köksrenovering. Att förhålla sig till alla tipsen brukar av praktiska skäl vara svårt, men de kan tjäna sitt syfte att få igång din tankeverksamhet samt få dig att tänka i smarta banor direkt.

Vill du ha hjälp med din köksrenovering? Ja, då har vi vår alldeles egna inredningsarkitekt till ditt förfogande som kan hjälpa dig med inredningshjälp. Vare sig det gäller kök, badrum, planlösning eller design av din platsbyggda bokhylla.

Vill du läsa mer om att renovera kök? Klicka då på länken. Fler artiklar i stil med den här hittar du här.

Ha en fin dag!

/Emelie på Leadme