Tillbyggnad Lidingö

Kunden önskade hjälp med att utöka sin sekelskiftesvilla med ytterligare en våning för att skapa mer utrymme för ett badrum, kontor, sovrum och ett rymligare vardagsrum. Vi har bistått kunden i två faser, först med att renovera det befintliga badrummet på övervåningen och sedan med att bygga till en del av huset. Något som har varit extra roligt i det här projektet är kundens egna fokus på sekelskiftesdetaljer. Alltifrån radiatorer, fönster, dörrar, elarmaturer och inredning går i sekelskiftets tecken och det förhöjer verkligen känslan i huset.

Djärv färgsättning på både väggar och tak från klint samt otroligt fina radiatorer målade i engelsk röd.

Gammal beprövad byggmetod

Den nya grunden för huset är lagd på lecablock där den nya grundmuren ansluter till den gamla. För tillbyggnaden beslutades det att enbart anlägga en krypgrund istället för en källare på grund av de dåliga markförhållandena, vilket skulle ha krävt omfattande sprängning för att skapa en källare. Därför valde kunden att endast göra en krypgrund.

Byggnadens stomme är gjord av trä och den valda isoleringsmetoden är den gamla beprövade metoden av att isolera med cellulosa, som inte bara erbjuder utmärkt isoleringsförmåga utan även är miljövänlig. Se gärna videon där Dick diskuterar fördelarna med cellulosa isolering.

Den tidigare husfasaden som den nya tillbyggnaden byggts på
Pågående arbete med trästommen
Tillbyggnad i två plan på ett hus på Lidingö
Färdig tillbyggnad i två plan med en härlig balkong från sovrum

Vi har hjälpt kunden genom två faser; i den första fasen renoverades det existerande badrummet på övervåningen i klassisk sekelskiftesstil. I den nya tillbyggnaden önskade kunden ett badrum i burspråket, vilket också designades i sekelskiftesstil med pärlspont på väggarna, klassisk carraramarmor och detaljer som elarmaturer och blandare från samma era.

Burspråket till det nya badrummet
Sekelskiftesbadrum med ett unikt ljusinsläpp
Badrum på ovanplan under uppbyggnad
Det färdiga badrummet på ovanplan

Ovanplan med sovrum och balkong

I det nya husets övervåning har ett rymligt sovrum med balkong planerats. Huset genomsyras av sekelskiftesanda, och kunden har verkligen satsat på att bevara den äldre charm som kännetecknar epoken, samtidigt som man återinfört många av de ursprungliga detaljerna som radiatorer och fönster.

Sovrum på ovanplan
Sovrum på ovanplan
Platsbyggd garderob
Balkong vid sovrummet
Radiator målat i engelsk röd

Kontoret, som nu är placerat i husets nya del, är inrett i varma färger och harmoniserar fint med det mörka vardagsrummet där tak och väggar är målade i djärva, kontrasterande färger för att skapa en stark visuell effekt. Kakelugnen, som installerades senare, ser ut som om den har varit på samma plats i mer än ett sekel.

Kontor i den nya delen av tillbyggnaden
Väldigt fina dubbeldörrar in till kontoret
Vardagsrummet med en tidstypisk kakelugn

Badrummet i husets nya del är verkligen inte något man ser varje dag. Det har pärlspont på väggarna, stora fönster med tidsenliga fönsterfoder och en taklist som separerar pärlsponten från taket. Precis som i vardagsrummet har man valt att skilja mellan väggfärg och färgen på trädetaljerna för att tillföra ytterligare djup och rymd till rummet. På väggarna vid badkar har en carrarramarmor plattsatts i tegelförband och på golvet binds alltsamman med en mindre klinker även den i carrarra.

Det stora badrummet i den nya tillbyggnaden
Belysning från Fontini
Det är inte så vanligt att se pärlspont i ett badrum

Låt våra experter hjälpa dig
med ditt bygg & renoveringsprojekt

Det är inte bara på insidan av huset som kund fokuserat på detaljer, även på husets yttre delar har stor varsamhet lagts vad gäller både färgval och material. Gamla sekelskiftesdörrar har satts in och målats i tidstypiska färger.

Huset är lika charmigt på utsidan som insidan i och med kunds fokus på detaljer.
Färgsättningen med gula dörrar, gröna fönster och röda detaljer ger verkligen villan liv.

Passagen som binder samman de två huskropparna är något av ett favoritrum hos kund (och som bilden visar, även hundarna i familjen).

Ett av kunds favoritrum
Passage mellan den gamla huskroppen och den nya
Återskapad stuckatur i den nya delen av tillbyggnaden

Vi är så glada över att få ha fått chansen att hjälpa till att skapa detta vackra hem och vi hoppas verkligen att ni har fått inspiration och en tanke kring hur man kan göra om man ska renovera sitt sekelskifteshus.

Går du i renoveringstankar?

Vi är byggkonsulter och inredningsarkitekter som hjälper privatpersoner i Stockholm att lyckas med sin renovering.

Fler projekt