Renovera källare

Att renovera källare kan både kännas superkul och ganska rörigt på samma gång. Gör resan enklare och låt en expert leda dig rätt i byggträsket.

Träffa oss och få offerter från Stockholms bästa byggföretag – och allt annat du behöver till din källarrenovering.

Tydliga offerter – Glasklart vad du köper.
Rätt byggare – Väldokumenterad erfarenhet av komplexa projekt.
Visualisering – Få hjälp med att rita upp din källare.
Materialinköp – Schyssta rabatter på allt du behöver.
Kontakter – För allt du inte visste att du behövde.

Hur mycket kostar det att renovera en källare?

Kostnaden för att renovera källare kan delas upp i två omgångar:

 1 – Isolera om grunden

Att gräva ur befintlig källare, montera dränerande material, isolera, montera golvvärme, armera och gjuta nytt golv kommer kosta 6000 kr/kvadratmeter. Med den kostnaden får man en ordentlig uppfräschning och framförallt en mycket behagligare boyta.

Kostnaden för att gräva ur en källare och hur man gör det kan du läsa mer om här.

2 – Renovera resterande

När man är klar med grunden, eller om man inte behöver göra om grunden, kommer resterande arbete kosta drygt 11 000 kr/ kvadratmeter att renovera. Då utgår vi från att man gör om hela ytan (golv, ytskikt, el & våtrum). Anledningen att det är lite dyrare att renovera en källare, än övriga utrymmen i ett hus, beror på att en sådan renovering ofta inkluderar mer VVS-arbete. Sådana timmar är dyra och så även materialet.

I videon nedan så förklarar Dick vad det kostar att renovera en källare, för dig som vill veta svaret direkt kan vi säga att det kommer att kosta mellan 6 000–19000 kr/kvm att renovera en källare, beroende på vart man börjar och slutar.

Play Video

Vill du hellre se en video?

I denna video går Dick igenom lite historia kring källare, vad man ska tänka på när man gör om källare till boyta, fokus på fuktvandring och kyla. Hur man går tillväga för att isolera grunden samt hur mycket det kostar när man genomför invändig renovering av källare.

För dig som är sugen på att veta mer rekommenderar vi följande artikel som tar upp vad det kostar att totalrenovera en källare per kvm.

Hur lång tid tar det att renovera en källare?

Tidsåtgången för att renovera källare som är på 45–65 kvadratmeter ligger på ca 2,5–3 månader. På den tiden hinner man gräva ur befintlig källare, isolera om grunden, gjuta ny grund, bygga en tvättstuga med badrum samt att renovera övrig yta.

Det är sällan man renoverar källare som är mindre än 45 kvadratmeter eller större än 70 kvadratmeter, då få hus är byggda med källare som är varken mindre eller större än så. Och eftersom omfattningen av projekten sällan skiftar särskilt mycket, kommer inte heller projekttiden skifta särskilt mycket.

Vad ska jag tänka på innan jag börjar att renovera min källare?

Att renovera källare är ett av de mest utmanande projekten, rent byggtekniskt, du kan ge dig i kast med när det gäller renovering av privata bostäder. En källarrenovering berör bärande konstruktion, fuktproblematik, våtrum, värmepannor och annan VVS. Det är därför extra viktigt att du anlitar ett byggföretag med väldokumenterad erfarenhet av liknande projekt.

Vi på Leadme trycker alltid på att:

  • Bara kontakta företag med BKR-certifiering
  • Granskar företagens ekonomi
  • Kontaktar referenser på liknande utförda projekt
  • Undersöker kundomdömen på internet
  • Tar in fler offerter för att kunna jämföra vem som är bäst för dig

Här kan du läsa mer om hur vi går tillväga för att hitta de bästa byggföretagen i Stockholm.

Fler tips på att förbereda dig med inför din renovering hittar du här.

Ytterligare en aspekt att betänka när du renoverar din källare, är huruvida du ska byta din värmekälla. Om du exempelvis vill byta ut din gamla oljepanna till bergvärmepump. Då kommer du behöva kontakta en extern part för det arbetet.

Play Video

Så hjälpte vi Frida & Hampus med renovering av källarbadrummet

Frida och Hampus är ett par vi hjälpt tidigare med diverse projekt i villan i Danderyd. I slutet av 2019 blev vi kontaktade av paret med en förfrågan om att renovera källarplanet. Här skulle ett badrum totalrenoveras och en tvättstuga byggas.

Leverantörer, tips & inspiration

Tillvägagångssätt & praktisk information

Husgrunder
Här finner du råd och tips om allt inom husgrunder, pooler och markarbeten för både nyproduktion och renovering.

Sten

Svenska Stengruppen
Familjedrivet bolag med lång erfarenhet. Hög kvalitet i deras produktutbud, riktigt bra service och många valmöjligheter. Säljer även produkter från populära Bricmate..

Golv

KVM
Med fysisk butik i centrala Stockholm finner du det mesta du behöver för ditt golv. Väldigt kompetent personal.

Utförda projekt

Här hittar du bilder på projekt där vi sammanfört kunden med ett av Stockholms bästa byggföretag.

Vad ska jag tänka på under & efter att min källare har renoverats?

Som vi tidigare nämnde är det en stor utmaning att renovera en källare. Det är styrt av många regelverk, som härrör fukt och isolering, och det är viktigt att alla delmoment genomförs och dokumenteras på korrekt sätt. Att göra om moment som utförts fel är svårt, och kostsamt, därför är det viktigt att man under projektets gång ser till att arbetet utförs på rätt sätt. Om du inte har kunskapen själv att bedöma huruvida arbetet genomförs riktigt, rekommenderar vi att du anlitar en besiktningsman.

När arbetet är klart ska du alltid kräva en slutbesiktning där du tillsammans med byggföretaget, och eventuell besiktningsman, går igenom att arbetet är korrekt utfört. Vidare ska du alltid se till att få in kvalitetsdokument för att kunna skydda dig mot eventuella fel. Be om BRK-intyg och egenkontroller på eldragningar och VVS-arbetet.

Fler tips på hur du kan förbereda dig inför en renovering hittar du här.

Vi ser fram emot att höra från dig!