Källare

Att renovera källare kan kännas kul och rörigt på samma gång. Vi vet.

Här har vi samlat matnyttig info om hur du lyckas med din källarrenovering och vi ger dig både tips samt berättar mer om hur vi kan hjälpa dig att lyckas med att renovera din källare.

Vanliga frågor vi får från våra kunder om källarrenovering

Pernilla R
Pernilla R
Källarrenovering Sköndal
Read More
Vår källarrenovering hade inte blivit av utan Leadme. Sån trygghet att ha nån och fråga och vägleda en i alla stora och små beslut. Leadme hittade snabbt duktiga hantverkare och hjälpte oss att ta fram en detaljerad offert som gjorde att kommunikationen med hantverkarna gick smidigt och avvärjde konflikter avseende ekonomi. De hjälpte oss att fatta kloka beslut så att resultatet blev så nära vad ville ha i förhållande till vår budget. De hjälpte oss med badrumsritningar och stod ut med att vi ångrade oss en miljon gånger. Vi fick också rabatter med olika företag, vår bänkskiva till badrummet blev bland annat flera tusenlappar billigare. Rekommenderar Leadme till ALLA. Bästa tjänsten, bästa folket.
Anahita S
Anahita S
Villarenovering Vallentuna
Read More
Leadme hjälpte oss att hitta rätt entreprenör för att renovera vårt hus samt skapa en plan för allt som behövde göras. De var mycket professionella, kunniga och hjälpsamma! Vi är mycket nöjda med vår erfarenhet av Leadme.
Emelie S
Emelie S
Totalrenovering Villa Sollentuna
Read More
Som alltid när man ska renovera så börjar som oftast problemen redan innan man ens kommit igång. Det är svårt att hitta rätt firma och vara säker på att ens egen vision av både arbetet i sig och slutresultatet skall matcha ens förväntningar samt det man betalat för. Men med Leadme började allt så som man vill att det ska göra! Kunnig personal, alltid i tid och tillgängliga för så väl frågor som rekommendationer om både byggtekniska lösningar samt smarta inredningstips. Ekonomiskt jämförde vi även det offerter vi själva tog in och det olika vi fick presenterade av Leadme och även där överträffade Leadme våra förväntningar. Från start till mål har vi med Leadmes vägledning därför nu kunnat realisera vår vision, både på tid och enligt budget! Så går du i tankarna på att förverkliga dina drömmar men vill slippa fundera på det jobbiga och fokusera på det roliga delarna i en renovering så kan du sluta leta och kontakta Leadme!
Kajsa B
Kajsa B
Villarenovering Danderyd
Read More
Vi anlitade Leadme för en omfattande renovering av vårt nya hus ink badrum, tvättstuga, WC, ytskikt mm. Det vi värderade mest var hjälpen att hitta riktigt bra byggare, att speca ner projektets delar och ge oss en tydlig offert, samt hjälp att omvandla våra tankar till färdiga ritningar. Utan att vi hade tillgång till huset kunde Leadme förstå vad vi ville göra och hjälpa oss omsätta detta i praktiken. Vi hade ingen tidigare erfarenhet av att renovera och hade sannolikt inte klarat av renoveringen utan Leadme, speciellt inte som vi hade fullt upp med annat i livet samtidigt. Hjälpen att med bara några inspirationsbilder ta fram ritningar med smarta lösningar, förslag på materialval, färgsättning mm var ovärderlig. Dessutom fick vi personliga kontakter och rabatt hos leverantörerna så alla inköp gick smidigt. Vi kan varmt rekommendera att använda Leadme vid större renoveringar.
Niklas D
Niklas D
Husrenovering Enebyberg
Read More
Vi har varit väldigt nöjda med Leadme under våra två projekt då vi använt oss av dem, både gällande att förmedla kontakt med byggfirma, utforma tydliga offerter samt annan förmedlad kontakt med bl.a. konstruktör.

Vad kostar det att renovera källare?

Kostnaden för att renovera källare kan delas upp i två omgångar:

 1. Isolera om grunden

Att gräva ur befintlig källare, montera dränerande material, isolera, montera golvvärme, armera och gjuta nytt golv kommer kosta 6000 kr/kvm. Med den kostnaden får man en ordentlig uppfräschning och framförallt en mycket behagligare boyta.

Kostnaden för att gräva ur en källare och hur man gör det kan du läsa mer om här.

2. Renovera resterande del av källaren

När man är klar med grunden, eller om man inte behöver göra om grunden, kommer resterande arbete kosta drygt 11 000 kr/ kvadratmeter att renovera. Då utgår vi från att man gör om hela ytan (golv, ytskikt, el & våtrum). Anledningen att det är lite dyrare att renovera en källare, än övriga utrymmen i ett hus, beror på att en sådan renovering ofta inkluderar mer VVS-arbete. Sådana timmar är dyra och så även materialet.

I videon till höger så förklarar Dick vad det kostar att renovera en källare, för dig som vill veta svaret direkt kan vi säga att det kommer att kosta mellan 6 000–19000 kr/kvm att renovera en källare, beroende på vart man börjar och slutar.

Play Video

Källare på Lidingö innan renovering

Källarutrymmet efter renovering

Källarbadrum som renoverats i en funkisvilla i Danderyd

Hur lång tid tar en källarrenovering?

Tidsåtgången för att renovera källare som är på 45–65 kvadratmeter ligger på ca 2,5–3 månader. På den tiden hinner man gräva ur befintlig källare, isolera om grunden, gjuta ny grund, bygga en tvättstuga med badrum samt att renovera övrig yta.

Det är sällan man renoverar källare som är mindre än 45 kvadratmeter eller större än 70 kvadratmeter, då få hus är byggda med källare som är varken mindre eller större än så. Och eftersom omfattningen av projekten sällan skiftar särskilt mycket, kommer inte heller projekttiden skifta särskilt mycket.

Storlek kvm
Antal veckor

Upp till 50 kvm

5-7 veckor

50-100 kvm

8-10 veckor

100-150 kvm

10-12 veckor

150-200 kvm

12-15 veckor

Större än 200 kvm

15-20 veckor

Tid

5-7 veckor

8-10 veckor

10-12 veckor

12-15 veckor

15-20 veckor

Upp till 50 kvm

50-100 kvm

100-150 kvm

150-200 kvm

Större än 200 kvm

Tips för att lyckas med din källarrenovering

Att renovera källare är ett av de mest utmanande projekten, rent byggtekniskt, du kan ge dig i kast med när det gäller renovering av privata bostäder. En källarrenovering berör bärande konstruktion, fuktproblematik, våtrum, värmepannor och annan VVS. Det är därför extra viktigt att du anlitar ett byggföretag med väldokumenterad erfarenhet av liknande projekt.

Vi på Leadme trycker alltid på att:

 • Bara kontakta företag med BKR-certifiering
 • Granskar företagens ekonomi
 • Kontaktar referenser på liknande utförda projekt
 • Undersöker kundomdömen på internet
 • Tar in fler offerter för att kunna jämföra vem som är bäst för dig

Här kan du läsa mer om hur vi går tillväga för att hitta de bästa byggföretagen i Stockholm.

Fler tips på att förbereda dig med inför din renovering hittar du här.

Ytterligare en aspekt att betänka när du renoverar din källare, är huruvida du ska byta din värmekälla. Om du exempelvis vill byta ut din gamla oljepanna till bergvärmepump. Då kommer du behöva kontakta en extern part för det arbetet.

Renovering av villa i Danderyd

Tvättstuga som renoverats i en källare i Danderyd

Badrum i del av en källarrenovering i Hägersten

Att tänka på under & efter renovering av källare

Som vi tidigare nämnde är det en stor utmaning att renovera en källare. Det är styrt av många regelverk, som härrör fukt och isolering, och det är viktigt att alla delmoment genomförs och dokumenteras på korrekt sätt. Att göra om moment som utförts fel är svårt, och kostsamt, därför är det viktigt att man under projektets gång ser till att arbetet utförs på rätt sätt. Om du inte har kunskapen själv att bedöma huruvida arbetet genomförs riktigt, rekommenderar vi att du anlitar en besiktningsman.

När arbetet är klart ska du alltid kräva en slutbesiktning där du tillsammans med byggföretaget, och eventuell besiktningsman, går igenom att arbetet är korrekt utfört. Vidare ska du alltid se till att få in kvalitetsdokument för att kunna skydda dig mot eventuella fel. Be om BRK-intyg och egenkontroller på eldragningar och VVS-arbetet.

Fler tips på hur du kan förbereda dig inför en renovering hittar du här.

Vi ser fram emot att höra från dig!

Hur kan vi hjälpa dig med din källare?

Med ett unikt arbetssätt och erfarna medarbetare har vi verktygen för att hjälpa dig med de större investeringarna i ditt hem.

Upphandling

 • Digitalt första möte
 • Kostnadsestimat
 • Hembesök
 • Kalkyl & offert

Projektering

 • Specialister & projektörer
 • Materialleverantörer
 • Inredningsarkitekt
 • Avtal & underlag

Genomförande

 • Projektgenomgång
 • Byggstart
 • Byggmöte efter rivning
 • Slutsyn

One Stop Shop

Byggkonsult

Våra duktiga byggkonsulter hjälper dig med allt från kalkyl och offerering samt svarar på frågor vad gäller de tekniska aspekterna av din källarrenovering, budget och prioritering.

Inredningsarkitekt

Våra inredningsarkitekter hjälper dig att ta fram nödvändiga underlag för din renovering samt kan även hjälpa till med färgsättning, belysningsschema, platsbyggnationer eller ett helt designkoncept.
Vi har alla specialister som behövs för din renovering, tillbyggnad eller källarrenovering

Specialister

Vi kan väldigt mycket inom bygg, men ibland behövs det specialistkompetens t.ex. konstruktör, ventkonsultation, sotare eller akustiker. Vi har ett brett kontaktnät att tillgå för att hjälpa dig med hela projekteringen av ditt projekt.
Vi samarbetar med duktiga byggföretag för att din renovering, tillbyggnad, taklyft eller källarrenovering ska lyckas

Byggare

Vi jobbar med några få speciellt utvalda byggföretag som vi kan gå i god för. Vi har jobbat tillsammans under lång tid och har under årens lopp blivit ett sammansvetsat team för att leverera riktigt fina och välutförda projekt gång på gång.
Vi tar fram nödvändigt material för din renovering, tillbyggnad eller källarrenovering

Material

I vår arsenal av materialleverantörer finns alltfrån badrum, kök, golv, sten eller andra typer av material som kan tänkas behövas för att få ditt projekt att bli så bra som möjligt.

Ett par av våra referensprojekt