renovering av lägenhet på Kungsholmen

Renovering

Att renovera kan kännas kul och rörigt på samma gång. Vi vet.

På denna sida har vi samlat matnyttig information om renovering, vad det kostar, hur lång tid det kan ta samt handfasta tips för hur du lyckas med ditt renoveringsprojekt. Vi kommer även gå igenom hur vi kan hjälpa dig att genomföra din renovering av lägenhet eller villa på bästa vis.

Vanliga frågor vi får från våra kunder om renovering

Kajsa B
Kajsa B
Villarenovering Danderyd
Read More
Vi anlitade Leadme för en omfattande renovering av vårt nya hus ink badrum, tvättstuga, WC, ytskikt mm. Det vi värderade mest var hjälpen att hitta riktigt bra byggare, att speca ner projektets delar och ge oss en tydlig offert, samt hjälp att omvandla våra tankar till färdiga ritningar. Utan att vi hade tillgång till huset kunde Leadme förstå vad vi ville göra och hjälpa oss omsätta detta i praktiken. Vi hade ingen tidigare erfarenhet av att renovera och hade sannolikt inte klarat av renoveringen utan Leadme, speciellt inte som vi hade fullt upp med annat i livet samtidigt. Hjälpen att med bara några inspirationsbilder ta fram ritningar med smarta lösningar, förslag på materialval, färgsättning mm var ovärderlig. Dessutom fick vi personliga kontakter och rabatt hos leverantörerna så alla inköp gick smidigt. Vi kan varmt rekommendera att använda Leadme vid större renoveringar.
Sofia F
Sofia F
Totalrenovering Södermalm
Read More
Vi är så tacksamma över all hjälp vi fått av Leadme. Leadme hjälpte oss att slå ihop två lägenheter till en stor, med allt vad det innebär. Utan Rasmus, som guidade oss genom frågor gällande bygglov, ventilering, kontaktade byggingenjör gällande bärande vägg och mycket mer därtill, så hade projektet varit svårt och tagit mycket längre. Istället flöt allt på smidigt! Inredningsarkitekt Emelie gjorde ett otroligt jobb med att sätta en planlösning och planera smart och inbyggd förvaring i hela lägenheten, samt rita och planera kök och badrum. All kommunikation med Leadme var snabb och professionell. Vi är så nöjda!
Nick D
Nick D
Totalrenovering Kungsholmen
Read More
Vi rekommenderar gärna Leadme om du funderar på att renovera din lägenhet. De hjälpte oss med en totalrenovering av vår lägenhet och var till stor hjälp i projekteringsfasen där de svarade på hundratals frågor och utmaningar vi stod inför för att sätta upp projektet för att lyckas. De hjälpte också till att hämta och jämföra offerter från olika byggfirmor som guidade oss till ett företag som gav stor uppmärksamhet på detaljer med det slutliga resultatet.
Emelie S
Emelie S
Totalrenovering Villa Sollentuna
Read More
Som alltid när man ska renovera så börjar som oftast problemen redan innan man ens kommit igång. Det är svårt att hitta rätt firma och vara säker på att ens egen vision av både arbetet i sig och slutresultatet skall matcha ens förväntningar samt det man betalat för. Men med Leadme började allt så som man vill att det ska göra! Kunnig personal, alltid i tid och tillgängliga för så väl frågor som rekommendationer om både byggtekniska lösningar samt smarta inredningstips. Ekonomiskt jämförde vi även det offerter vi själva tog in och det olika vi fick presenterade av Leadme och även där överträffade Leadme våra förväntningar. Från start till mål har vi med Leadmes vägledning därför nu kunnat realisera vår vision, både på tid och enligt budget! Så går du i tankarna på att förverkliga dina drömmar men vill slippa fundera på det jobbiga och fokusera på det roliga delarna i en renovering så kan du sluta leta och kontakta Leadme!
Niklas D
Niklas D
Husrenovering Enebyberg
Read More
Vi har varit väldigt nöjda med Leadme under våra två projekt då vi använt oss av dem, både gällande att förmedla kontakt med byggfirma, utforma tydliga offerter samt annan förmedlad kontakt med bl.a. konstruktör.

Hur mycket kostar det att renovera?

Kostnaden för att totalrenovera en lägenhet eller villa i Stockholm varierar såklart men med hundratals projekt i bagaget vet vi vad som påverkar prislappen och vad väl utfört arbete kostar. 

Nedan kommer vi lista ett par aspekter som påverkar priset av att renovera.

Storlek på bostaden

Större yta kräver mer arbete och material.

Befintligt skick

Om bostaden är i dåligt skick eller inte renoverats på länge krävs en större insats vad gäller alltifrån ytskikt till tekniska installationer vilket påverkar priset.

Ändrad planlösning

Att riva och bygga väggar kostar pengar och för ofta med sig andra moment såsom golv, el och övriga ytskikt. Ska du riva och förstärka bärande väggar adderar det också kostnad.

Badrum & kök

Dessa utrymmen är bostadens mest kostsamma per kvm. Ju fler och större sådana rum du ska renovera eller addera desto högre blir kostnaden. Att byta placering på dessa ökar också på komplexiteten och priset.

Typ av fastighet

Sekelskifteslägenheter med 3 m till tak, snirkliga snickerier och putsade innertak kräver mer tid och material än en modern och rationell funkisfastighet.

Bygglov, bygganmälan och tillstånd

Om dina planer kräver bygglov eller bygganmälan krävs ritningar och tekniska dokument för att kommunen och/eller bostadsrättföreningen ska godkänna ingreppen, vilket i sin tur för med sig extra kostnader för renoveringen.

Materialval

Dina önskemål kring t ex kök, bänkskivor, garderober, kakel, badrumsmöbler och golv har en stor inverkan på renoveringens budget.

Byggofferten

Att låta en duktig och erfaren entreprenör genomföra din totalrenovering kostar ca 10 000 – 16 000 kr per kvadratmeter. I den kostnaden ryms arbetstid, byggmaterial och kringkostnader såsom avfallshantering och administration.

Dina materialval

Utöver byggofferten tillkommer den fasta inredningen du själv väljer. Här är det som sagt dina val som styr men ett riktmärke är 3 000 – 7 000 kr per kvadratmeter.

Här har vi samlat en artikel på ämnet vad totalrenovering kostar per kvadratmeter

Renovering av sekelskifteslägenhet på Kungsholmen

En sekelskiftesvåning på kungsholmen som renoverats.

Pågående renovering av sekelskifteslägenhet

Samma vy under pågående renovering

Kostnadsexempel renovering

Beroende på vad du ska renovera kan du utgå från att respektive delmoment kostar följande att renovera:

Invändig renovering av tillbyggnad som byggts i Stocksund
Invändig renovering av tillbyggnad som byggts i Stocksund

Hur lång tid tar det att renovera?

Att svara på hur lång tid en renovering tar att genomföra, är så klart svårt, det finns många variabler som spelar in, bland annat:

 • Gäller det renovering av villa eller lägenhet?
 • Vad för något är det du ska renovera (t.ex. badrum, kök, ytskikt, totalrenovering)
 • Hur stor yta ska du renovera?

Formel för att beräkna tidsåtgång

Även om det är svårt att svara exakt på hur lång tid en renovering tar att genomföra, har vi utvecklat en egen formel för att skapa tidsuppskattningar för projekttiden. Formeln bygger på antal arbetstimmar renoveringen kommer kräva, dividerat på antal arbetare som kommer kunna arbeta effektivt på arbetsplatsen.

Uträkning

Enkelt kan man säga att om en renovering kommer ta 300 h i anspråk och två personer kan arbeta samtidigt, kommer renoveringen ta (300/(2*40=80))=3,75. Alltså ca fyra arbetsveckor.

Det man måste ta hänsyn till är att mindre utrymmen, exempelvis mindre lägenheter, tar längre tid att renovera per kvadratmeter. Det beror på att färre personer kan arbeta samtidigt, samt att arbetet kommer störas av omflyttning av material/verktyg.

Storlek kvm
Antal veckor

Upp till 50 kvm

5-7 veckor

50-100 kvm

8-10 veckor

100-150 kvm

10-12 veckor

150-200 kvm

12-15 veckor

Större än 200 kvm

15-20 veckor

Tid

5-7 veckor

8-10 veckor

10-12 veckor

12-15 veckor

15-20 veckor

Upp till 50 kvm

50-100 kvm

100-150 kvm

150-200 kvm

Större än 200 kvm

Våra experter tipsar

Att genomföra en renovering i Stockholm kommer vara både en tuff och rolig resa. Även med de bästa förutsättningarna ska man vara inställd på det. Det går dock att genomföra en renovering på bättre och sämre sätt.

Till en början kan man förbereda sig mentalt genom att förstå följande:

Det tar tid

För att nå ett lyckat resultat som ligger i linje med vad du förväntar dig, kommer en renovering kräva mycket tid.

Du kommer behöva vara flexibel

Att genomföra en renovering är en dynamisk process och det kommer uppstå situationer som gör att dina ursprungliga idéer inte kommer vara praktiskt genomförbara. Vilket betyder att om du kan vara flexibel så kommer din renoveringsresa bli väldigt mycket enklare.

Ha 20% i buffert

Tätt sammankopplat med ovanstående punkt är det bra att mentalt förbereda dig på att förutsättningarna kommer att förändras och därför kan även prislappen förändras. Vi rekommenderar starkt att dessa förberedelser är mer än mentala och att du faktiskt har 20% i ekonomisk buffert innan du ger dig in i din renovering.

Förstå din smak & vad du gillar

Valmöjligheterna när du ska göra en renovering i Stockholm är oändliga, och att välja inredningsstil när man är på plats i butiken kommer ofta leda till ett spretigt slutresultat. Köp ett par inredningstidningar, googla vilka inredningsstilar som finns, välj ut ett par som du gillar och sätt dig och gör en moodboard. Vi har samlat flertalet artiklar på ämnet renovering som du kan läsa här.

Ta hjälp av ett proffs

Om budgeten tillåter rekommenderar vi att man tar kontakt med en arkitekt eller inredningsarkitekt. De kan hjälpa dig att renodla din smak och få fram en beskrivning på vad du vill ha. Våra inredningsarkitekter hjälper till i de flesta av våra renoveringsprojekt med allt från planlösningsändring, färgschema, elskisser eller platsbyggnationer.

Köp måttband, sprayfärg & tejp…

…och använd det till att experimentera med hur dina idéer kommer att ta sig i praktiskt uttryck. Tejpa golvet där den nya väggen kommer stå. Spraya väggen för att illustrera det nya fönstrets tänkta höjd och så vidare.

Undersök strömförsörjningen & avloppen

Många gånger är det lätt att snöa in på vilken spis som kommer vara snyggast eller vart man ska placera nya köksön när man börjar planera sin renovering. Men glöm inte att kolla att vatten-, avloppsstammar och elledningar klarar av dina planer.

När du har planeringen färdig ska du alltid välja byggföretag med stor omsorg.

Vi rekommenderar att du:
  • Bara kontaktar företag med BKR-certifiering
  • Granskar företagens ekonomi
  • Kontaktar referenser på liknande utförda projekt
  • Undersöker kundomdömen på internet
  • Tar in fler offerter för att kunna jämföra vem som är bäst för dig

Du kan läsa mer om hur vi väljer ut våra rekommenderade byggföretag här.

Här kan du läsa mer om tips för att klara av din renovering i Stockholm på bästa sätt.

Renovering av lägenhet på Södermalm

Lägenhet på Södermalm som genomgått totalrenovering

Avväxling av bärande vägg

Så här såg köket ut innan renoveringen var klar

Ta det lugnt. Vi hjälper dig med din renovering.

Med ett unikt arbetssätt och erfarna medarbetare har vi verktygen för att hjälpa dig med de större investeringarna i ditt hem.

Upphandling

 • Digitalt första möte
 • Kostnadsestimat
 • Hembesök
 • Kalkyl & offert

Projektering

 • Specialister & projektörer
 • Materialleverantörer
 • Inredningsarkitekt
 • Avtal & underlag

Genomförande

 • Projektgenomgång
 • Byggstart
 • Byggmöte efter rivning
 • Slutsyn

One Stop Shop

Våra byggkonsulter hjälper dig med renovering

Byggkonsult

Våra duktiga byggkonsulter hjälper dig med allt från kalkyl och offerering samt svarar på frågor vad gäller de tekniska aspekterna av din renovering, budget och prioritering.
Våra inredningsarkitekter hjälper dig med renovering

Inredningsarkitekt

Våra inredningsarkitekter hjälper dig att ta fram nödvändiga underlag för din renovering samt kan även hjälpa till med färgsättning, belysningsschema, platsbyggnationer eller ett helt designkoncept.
Vi har alla specialister som behövs för din renovering, tillbyggnad eller källarrenovering

Specialister

Vi kan väldigt mycket inom bygg, men ibland behövs det specialistkompetens t.ex. konstruktör, ventkonsultation, sotare eller akustiker. Vi har ett brett kontaktnät att tillgå för att hjälpa dig med hela projekteringen av ditt projekt.
Vi samarbetar med duktiga byggföretag för att din renovering, tillbyggnad, taklyft eller källarrenovering ska lyckas

Byggare

Vi jobbar med några få speciellt utvalda byggföretag som vi kan gå i god för. Vi har jobbat tillsammans under lång tid och har under årens lopp blivit ett sammansvetsat team för att leverera riktigt fina och välutförda projekt gång på gång.
Vi tar fram nödvändigt material för din renovering, tillbyggnad eller källarrenovering

Material

I vår arsenal av materialleverantörer finns alltfrån badrum, kök, golv, sten eller andra typer av material som kan tänkas behövas för att få ditt projekt att bli så bra som möjligt.

Ett par av våra utförda renoveringar