Renovering

Att renovera sin lägenhet eller villa kan både kännas superkul och ganska rörigt på samma gång. Gör resan enklare och låt en expert leda dig rätt i renoveringsdjungeln.

Träffa oss och få offerter från Stockholms bästa byggföretag – och allt annat du behöver till din renovering.

Tydliga offerter – Glasklart vad du köper.
Rätt byggare – Till dig och din renovering.
Visualisering – Få hjälp med ritningar till ditt hem.
Materialinköp – Rätt prylar till schyssta priser.
Kontakter – För allt du inte visste att du behövde.

Renovering Stockholm

Hur mycket kostar en renovering i Stockholm?

När det kommer till kostnadsaspekten av att genomföra en renovering i Stockholm är det omfattningen av renoveringen, fastighetstypen du ämnar renovera samt komplexitet i utförandet som styr priset. Att genomföra en totalrenovering (WC, tvättstuga, badrum, kök, måleri, golvslipning samt el) kostar ungefär 9000-14 000 kr per kvadratmeter.

Kika på videon till höger för att få mer information.

Vi har även samlat en del kostnadsexempel för att ytterligare tydliggöra vad saker och ting kostar i en renovering i Stockholm.

Play Video

Kostnadsexempel renovering

Beroende på vad du ska renovera kan du utgå från att respektive delmoment kostar följande att renovera:

 • WC
  Att renovera en WC, eller ett utrymme där det saknas golvbrunn, kostar ungefär 80 000–120 000 kr innan ROT-avdrag. Det är ett relativt enkelt ingrepp och innefattar sällan särskilt mycket rivning och/eller byggnation samt monteringen av inredning.
 • Tvättstuga
  Ska du renovera en tvättstuga kan du räkna med en kostnad på ca 100 000–160 000 kr innan ROT-avdrag. Arbetet med att renovera en tvättstuga är mer omfattande än WC:n och det beror främst på utrymmets storlek.
 • Kök
  Kostnaden för en köksrenovering har vi gått igenom i detalj. Det som främst styr vad kostnaden för att renovera ett kök är storleken på köket, alltså hur många köksskåp ditt kök kommer att bestå av. Ett litet kök, som man ofta har i lägenheter mindre än 70 kvm räknar vi med 10–15 skåp och kostar ungefär 120 000 kr innan ROT-avdrag att renovera. Ett medelstort kök, som man ofta har i en lägenhet med 3 RoK eller i en villa, består av 15–20 skåp och kostar 160 000 kr innan ROT-avdrag att renovera.
 • Måleri
  Om du vill riva tapet, bredspackla väggar och tak samt måla om dessa kan du räkna med en kostnad på 2000 kr per kvm.
 • Golv
  Om du väljer att slipa och behandla ditt golv med två lager hårdvax kan du räkna med en kostnad på 600 kr per kvm.
 • El
  Om du ska göra en fullständig uppdatering av elen i din bostad, dvs. riva befintliga eldragningar, dra nya infällda kablar till lamputtag, dimmers och eluttag samt installera dessa kan du räkna med en kostnad på 1800 kr per kvm golvyta.

Kostnad för totalrenovering kan du läsa mer om här.

Hur lång tid tar det att genomföra en renovering?

Att svara på hur lång tid en renovering tar att genomföra, är som du säkert förstår en svår fråga att besvara. Det finns många variabler som spelar in.

 • Gäller det villarenovering eller lägenhetsrenovering?
 • Vad för något är det du ska renovera (t.ex. badrum, kök, ytskikt, totalrenovering)
 • Hur stor yta ska du renovera?

Även om det är svårt att svara exakt på hur lång tid en renovering tar att genomföra, har vi utvecklat en egen formel för att skapa tidsuppskattningar för projekttiden. Formeln bygger på antal arbetstimmar renoveringen kommer kräva, dividerat på antal arbetare som kommer kunna arbeta effektivt på arbetsplatsen.

Enkelt kan man säga att om en renovering kommer ta 300 h i anspråk, och två personer kan arbeta samtidigt, kommer den renoveringen ta (300/(2*40=80))=3,75. Alltså fyra arbetsveckor.

Det man måste ta hänsyn till är att mindre utrymmen, exempelvis mindre lägenheter, tar längre tid att renovera per kvadratmeter. Det beror på att färre personer kan arbeta samtidigt, samt att arbetet kommer störas av omflyttning av material/verktyg.

Nedan följer en matris som ger en överskådlig bild över hur lång tid det tar att renovera olika stora utrymmen. Det vi räknar med att renovera i detta exempel är: WC, tvättstuga, badrum, kök, måleri, golvslipning samt el.

X

Tidsuppskattning

5-7 veckor
8-10 veckor
10-12 veckor
12-15 veckor

Upp till 50 kvm

yta

5-7 veckor
X

50-100 kvm

yta

8-10 veckor
X

100-150 kvm

yta

10-12 veckor
X

150-200 kvm

yta

12-15 veckor
X
Play Video

Så hjälpte vi Yasmin med familjens nya hem

Tillsammans med sin sambo hade Yasmin köpt ett radhus i Segeltorp som skulle totalrenoveras. Huset var mer eller mindre orört på 40 år, och här skulle paret tillsammans med deras två barn skapa ett nytt hem.

Vad ska jag tänka på innan jag påbörjar min renovering?

Att genomföra en renovering i Stockholm kommer vara både en tuff och rolig resa. Även med de bästa förutsättningarna ska man vara inställd på det. Det går dock att genomföra en renovering på bättre och sämre sätt.

Till en början kan man förbereda sig mentalt genom att förstå följande:

 • Det tar tid

För att nå ett lyckat resultat som ligger i linje med vad du förväntar dig, kommer en renovering kräva mycket tid.

 • Du kommer behöva vara flexibel

Att renovera är en dynamisk process och det kommer uppstå situationer som gör att dina ursprungliga idéer inte kommer vara partiskt genomförbara.

 • Ha 20% i buffert

Tätt sammankopplat med ovanstående punkt är det bra att mentalt förbereda dig på att förutsättningarna kommer att förändras och därför kan även prislappen förändras. Vi rekommenderar starkt att dessa förberedelser är mer än mentala och att du faktiskt har 20% i ekonomisk buffert innan du ger dig in i din renovering.

Vidare kan man förbereda sig genom att

 • Förstå din smak & vad du gillar

Valmöjligheterna när du ska göra en renovering i Stockholm är oändliga, och att välja inredningsstil när man är på plats i butiken kommer ofta leda till ett spretigt slutresultat. Köp ett par inredningstidningar, googla vilka inredningsstilar som finns, välj ut ett par som du gillar och sätt dig och gör en moodboard.

 • Ta hjälp av ett proffs

Om budgeten tillåter rekommenderar vi att man tar kontakt med en arkitekt eller inredningsarkitekt. De kan hjälpa dig att renodla din smak och få fram en beskrivning på vad du vill ha.

 • Köp måttband, sprayfärg & tejp…

…och använd det till att experimentera med hur dina idéer kommer att ta sig i praktiskt uttryck. Tejpa golvet där den nya väggen kommer stå. Spraya väggen för att illustrera det nya fönstrets tänkta höjd och så vidare.

 • Undersök strömförsörjningen & avloppen

Många gånger är det lätt att snöa in på vilken spis som kommer vara snyggast eller vart man ska placera nya köksön. Men glöm inte att kolla att vatten- och avloppsstammar och elledningar klarar av dina planer. Ett vanligt förekommande problem för en renovering i Stockholm.

 • När du har planeringen färdig ska du alltid välja byggföretag med stor omsorg. Vi rekommenderar att du:
  • Bara kontaktar företag med BKR-certifiering
  • Granskar företagens ekonomi
  • Kontaktar referenser på liknande utförda projekt
  • Undersöker kundomdömen på internet
  • Tar in fler offerter för att kunna jämföra vem som är bäst för dig

Du kan läsa mer om hur vi väljer ut våra rekommenderade byggföretag här.

Här kan du läsa mer om tips för att klara av din renovering i Stockholm på bästa sätt.

Praktiska tips när du ska renovera

Här följer tips på praktiska förberedelser när din renovering står för dörren

 • Skapa checklistor

Utifrån offerten du får från ditt anlitade byggföretag kan du skapa checklistor på saker du måste bestämma dig för. Vilken fogfärg ska jag använda i badrummet? Vilken färgkod ska jag måla snickerierna i? Och hur vill jag att golvsockeln ska se ut?

 • Kontaktuppgifter till föreningen & fastighetsskötaren

Bor du i en lägenhet är det viktigt att du och din byggare har kontaktuppgifter till ansvarig person i föreningen. Vidare behöver du kolla hur rutinerna ser ut i ditt hus för till exempel avstängning av vattnet. Det är ofta fastighetsskötaren ansvarig för och därför behöver man koordinera med den personen.

 • Var på plats & samarbeta med byggaren

Som i alla välfungerande relationer är god kommunikation och ett fint samspel nycklar till ett bra resultat, och en renovering är inget undantag.

 • Anlita en besiktningsman

När arbetet är klart ska du alltid kräva en slutbesiktning där du tillsammans med byggföretaget, och eventuell besiktningsman, går igenom att arbetet är korrekt utfört. Vidare ska du alltid se till att få in kvalitetsdokument för att kunna skydda dig mot eventuella fel.

Här kan du läsa mer om tips för att klara av din renovering på bästa sätt.

Praktiska tips när du ska renovera

Att lära känna sin egen inredningsstil och smak är något vi starkt rekommenderar innan man påbörjar sin renovering. Om man inte har ett intresse för inredning och arkitektur kan detta vara rätt svårt, då utbudet och kombinationer av stilar är nära inpå gränslöst. Nedan finner du ett par tips på vart du kan börja för att hitta inspiration inför din renovering:

Konstruktör

 • Byggingenjörsbyrån – Erbjuder högkvalitativa kök. Ballingslöv erbjuder sina kunder väldigt hög servicenivå och kompetens.
 • Svea Ingenjörsbyrå – Erbjuder allt från ritningar till avancerade konstruktionsberäkningar.

Köksleverantörer

 • Ballingslöv – Erbjuder högkvalitativa kök. Ballingslöv erbjuder sina kunder väldigt hög servicenivå och kompetens.
 • Kvänum – Högkvalitativa kök från Sverige.
 • Nordiska kök – Svenska kök av hög standard och grym design.
 • Decoform – Säljer köksluckor till IKEA-kök.

Kakel & klinker

 • Kakelspecialisten – Har Sveriges största showroom i Årsta där finner man ett brett utbud av kakel, klinker och inredning. Samt väldigt kompetent personal. Bra ställe att börja för din renovering i Stockholm.
 • Konradssons Kakel – Beläget i Bromma, vid Bromma Blocks, och här finns det mesta du behöver för din badrumsrenovering.
 • Badrumsspecialisten – Butik i centrala Stockholm på Birger Jarlsgatan 55. Större fokus på premiumprodukter.

Stil & inspiration

 • Houzz – Ett community för inredning & design. Här kan du hitta massa inspiration och skapa egna idéböcker för ditt projekt.
 • Sekelskifte – Säljer tillbehör och detaljer till din sekelskiftesrenovering.

Vitvaror

 • Bertazzoni – Kända för sina karakteristiska gasspisar, men säljer allt du behöver till ett kök.

Bänkskivor

 • Svenska Stengruppen – Familjedrivet bolag med lång erfarenhet. Hög kvalitet i deras produktutbud, riktigt bra service och många valmöjligheter. Säljer även produkter från populära Bricmate.
 • Granitop – Tillverkar, säljer och installerar bänkskivor i granit, marmor och kvarts (kompositsten) till kök och badrum. Ett väldigt prisvärt alternativ, snabba och lyhörda.

Golv

 • KVM – Med fysisk butik i centrala Stockholm finner du det mesta du behöver för ditt golv. Väldigt kompetent personal.

Utförda projekt

 • Här hittar du bilder på projekt där vi sammanfört kunden med ett av Stockholms bästa byggföretag. Ett måste för din renovering i Stockholm.

Inspirationsartiklar