Tillbyggnad i vinkel på ett hus i Stocksund

Tillbyggnad

Att bygga ut kan kännas roligt och överväldigande på samma gång. Vi vet.

Här har vi samlat matnyttig info om hur du lyckas med att bygga ut huset, vad en tillbyggnad kostar, hur lång tid det tar samt hur vi kan hjälpa dig att genomföra din tillbyggnad på bästa vis.

Vanliga frågor vi får från våra kunder om tillbyggnad

Monika O
Monika O
Tillbyggnad Stockholm
Read More
Vi anlitade Leadme när vi skulle göra en utbyggnad av vårt fritidshus.Vi fick två offerter att välja mellan. Vi är väldigt nöjda med utförandet, inte bara med utförandet av bygget, även ordningen och städningen under tiden. Något som jag tycket var super bra var att grundmålningen av virket gjordes i färgen som det övriga huset har, vilket innebar att bara en målning behövdes utföras mot normalt två:) Toppen bra! Kan varmt rekommenderas.
Kajsa B
Kajsa B
Villarenovering Danderyd
Read More
Vi anlitade LeadMe för en omfattande renovering av vårt nya hus ink badrum, tvättstuga, WC, ytskikt mm. Det vi värderade mest var hjälpen att hitta riktigt bra byggare, att speca ner projektets delar och ge oss en tydlig offert, samt hjälp att omvandla våra tankar till färdiga ritningar. Utan att vi hade tillgång till huset kunde LeadMe förstå vad vi ville göra och hjälpa oss omsätta detta i praktiken. Vi hade ingen tidigare erfarenhet av att renovera och hade sannolikt inte klarat av renoveringen utan LeadMe, speciellt inte som vi hade fullt upp med annat i livet samtidigt. Hjälpen att med bara några inspirationsbilder ta fram ritningar med smarta lösningar, förslag på materialval, färgsättning mm var ovärderlig. Dessutom fick vi personliga kontakter och rabatt hos leverantörerna så alla inköp gick smidigt. Vi kan varmt rekommendera att använda LeadMe vid större renoveringar.
Markus O
Markus O
Villarenovering Hägersten
Read More
Vi anlitade Leadme när vi precis hade köpt ett riktigt renoveringsobjekt till hus och inte riktigt visste var vi skulle börja. Med Leadmes hjälp fick vi tag på en firma som kunde ta sig an entréplanet trots att det var snäv tidsram till inflytt. Vi är särskilt nöjda med hur väl specad offerten var, bland annat fanns det med en del byggtekniska lösningar som vi inte själva hade kunnat komma på och som inte de andra firmor som vi bjöd in, hade svaret på. Rasmus svarade även snabbt på frågor som vi hade trots att det var jul och nyår, vilket gjorde att det kändes väldigt tryggt när vi skulle köra igång. Vi anlitade även deras inredningsarkitekt för skisser och materialval och även här är vi nöjda med leveransen och samarbetet. Sammanfattningsvis kan vi varmt rekommendera Leadme och vi kommer att anlita dem igen när det är dags att ta tag i källaren.
Emelie S
Emelie S
Totalrenovering Villa Sollentuna
Read More
Som alltid när man ska renovera så börjar som oftast problemen redan innan man ens kommit igång. Det är svårt att hitta rätt firma och vara säker på att ens egen vision av både arbetet i sig och slutresultatet skall matcha ens förväntningar samt det man betalat för. Men med Leadme började allt så som man vill att det ska göra! Kunnig personal, alltid i tid och tillgängliga för så väl frågor som rekommendationer om både byggtekniska lösningar samt smarta inredningstips. Ekonomiskt jämförde vi även det offerter vi själva tog in och det olika vi fick presenterade av Leadme och även där överträffade Leadme våra förväntningar. Från start till mål har vi med Leadmes vägledning därför nu kunnat realisera vår vision, både på tid och enligt budget! Så går du i tankarna på att förverkliga dina drömmar men vill slippa fundera på det jobbiga och fokusera på det roliga delarna i en renovering så kan du sluta leta och kontakta Leadme!
Niklas D
Niklas D
Husrenovering Enebyberg
Read More
Vi har varit väldigt nöjda med Leadme under våra två projekt då vi använt oss av dem, både gällande att förmedla kontakt med byggfirma, utforma tydliga offerter samt annan förmedlad kontakt med bl.a. konstruktör.

Vad kostar tillbyggnad?

Om du planerar att göra en tillbyggnad i Stockholm kan du räkna med att det kommer kosta dig mellan 30 000 och 50 000 kronor per kvadratmeter boyta du vill bygga. Denna kostnad täcker grundläggande byggkostnader, inklusive material och arbetskraft. Men det är viktigt att komma ihåg att det finns ytterligare kostnader som kan uppstå beroende på specifika behov och önskemål för din tillbyggnad.

Kostnader för invändig renovering

Efter att själva byggnaden är på plats tillkommer kostnader för den invändiga renoveringen. Här är en artikel där vi går igenom vad invändig totalrenovering kostar per kvm.

Ytterligare kostnader att beakta

Utöver de uppenbara renoveringskostnaderna finns det andra faktorer som kan påverka den totala kostnaden för din tillbyggnad:

Bygglov och andra tillstånd

Att ansöka om bygglov och andra nödvändiga tillstånd från kommunen kan kosta mellan 10 000 och 50 000 kronor beroende på projektets omfattning.

Arkitekt- och ingenjörsavgifter

Om ditt projekt kräver en arkitekt eller ingenjör för design och strukturell integritet kan dessa tjänster kosta mellan 5 000 och 25 000 kronor.

Markarbete och grundläggning

Kostnader för markarbete och grundläggning kan variera kraftigt beroende på markförhållandena på din tomt. Räkna med att det kan kosta mellan 50 000 och 150 000 kronor.

Oförutsedda kostnader

Det är alltid klokt att budgetera för oförutsedda kostnader, som kan uppstå under byggprocessen. En bra tumregel är att lägga till cirka 15–20 % av den totala kostnaden för oförutsedda utgifter.

Genom att ha en klar bild av de olika kostnadsposterna kan du bättre planera din budget och säkerställa att din tillbyggnad i Stockholm blir som du önskar. Kom ihåg att alltid ta in offerter från flera entreprenörer och rådgöra med experter för att få en så exakt kostnadsuppskattning som möjligt.

Vill du veta mer kan du läsa om vad det kostar att göra en tillbyggnad i Stockholm

Se en video med Dick där han förklarar vad en tillbyggnad i Stockholm kostar och annan matnyttig information på ämnet att bygga ut huset.

Tillbyggnad i två plan på ett hus på Lidingö

Tillbyggnad  i vinkel på ett villaprojekt på Lidingö

Kostnadsuppställning för att bygga ut huset

Storlek (kvm)

Kostnad

20-50 kvm

ca 40 000 – 50 000kr inkl. moms, boyta exkl. kök, badrum etc.

50-70 kvm

ca 35 000 – 40 000 kr inkl. moms, boyta exkl. kök, badrum etc.

70-150 kvm

ca 35 000 kr inkl. moms, boyta exkl. kök, badrum etc.

Större än 150 kvm

ca 30 000 – 35 000 kr inkl. moms, boyta exkl. kök, badrum etc.

Invändig renovering av tillbyggnad som byggts i Stocksund

Invändig bild från en villa i Stocksund där vi hjälpte kund att bygga ut huset

Hur lång tid tar det att bygga ut hus?

När det kommer till tidsåtgången för att genomföra en tillbyggnad i Stockholm, kommer antal arbetstimmar det kommer krävas för att genomföra tillbyggnaden styra projekttiden. Det i sin tur kommer styras av storleken och komplexiteten i utförandet.

Om du planerar att göra en tillbyggnad kan du som tumregel utgå från att det kommer ta ca 40 h/kvadratmeter du vill bygga. Och den tiden börjar löpa efter att marken tillbyggnaden ska stå på är schaktad. Med andra ord kommer eventuellt markarbete behöva adderas.

Så ska du göra en utbyggnad på 40 kvadratmeter kommer det ta 40*40=1600 h. Vanligtvis är ett arbetslag som bygger en tillbyggnad fyra personer, och det innebär att dem arbetar 32 h/dag. Det i sin tur betyder att 1600 h kommer göras på 1600/32=50 arbetsdagar.

För att summera kan man räkna att en normalstor utbyggnad, från mark till färdig boyta, kommer ta 2,5–3 månader att slutföra.

Storlek kvm
Antal veckor

Upp till 50 kvm

5-7 veckor

50-100 kvm

8-10 veckor

100-150 kvm

10-12 veckor

150-200 kvm

12-15 veckor

Större än 200 kvm

15-20 veckor

Tid

1-2 månader

2-4 månader

4-6 månader

6-8 månader

Över 8 månader

20-50 kvm

50-70 kvm

70-150 kvm

Större än 150 kvm

Våra experter tipsar

Att tänka på innan du påbörjar din tillbyggnad

Det första du ska göra när du planerar att göra en tillbyggnad är att besvara frågan vad vill jag uppnå med min tillbyggnad? Svaret på den frågan kommer styra det mesta i processen.

När du har svaret klart för dig, ska du kontakta en arkitekt som matchar väl överens med din ambition. Kommer du vilja göra tillbyggnaden i en speciell stil? Hitta då en arkitekt med erfarenhet av just det du vill göra. Ska du göra en enklare utbyggnad? Hitta då en arkitekt med det som specialitet.

Låt ditt behov styra vem du arbetar med, men vår rekommendation är att anlita en kompetent arkitekt.

Vidare kommer du kunna finna relevant information om hur processen ser ut i just den kommun du bor i på deras hemsida.

Här kan du läsa mer om de olika stegen för att bygga ut.

Att tänka på under & efter din tillbyggnad

Eftersom att genomföra en tillbyggnad i Stockholm är förenat med bygglov, finns det vissa inbyggda kontrollfunktioner i processen, som kommer finnas som stöd för dig under och efter projektet. När man lämnar in en bygglovsansökan ska man exempelvis anmäla vem ens kontrollansvarig (KA) är. En KA:s uppgift är att under projektet kontrollera att byggföretaget bygger enligt godkänt bygglov, och den personen kan även kontrakteras för att kontrollera att allt byggs på ett korrekt sätt.

Vidare gäller det att du finns tillgänglig för beslut som rör detaljer, främst rörande estetiken, under projekttiden.

När tillbyggnaden är klar, ska man söka efter ett så kallat slutbesked. Ett sådant krävs för att man ska få nyttja bostaden. För att kunna ansöka om ett slutbesked, krävs det att tillbyggnaden har fått godkänt av en oberoende besiktningsman, i en slutbesiktning. Detta ligger på dig som beställare att anordna.

Vi hjälper dig med din tillbyggnad

Om du går i tankar av att bygga ut ditt hus eller bara vill få prata med någon kring era idéer, tveka inte att höra av er till oss!

För att ytterligare förbereda dig för din tillbyggnad rekommenderar vi dig att läsa följande artikel som går igenom hur du lyckas med att bygga ut huset.

Nyproduktion av villa i träkonstruktion

Arkitektritat hus på Ekerö som vi hjälpt till att bygga

Naturnära sovrum i tillbyggnad

Hur kan vi hjälpa dig med att bygga ut huset?

Med ett unikt arbetssätt och erfarna medarbetare har vi verktygen för att hjälpa dig med de större investeringarna i ditt hem.

Upphandling

 • Digitalt första möte
 • Kostnadsestimat
 • Hembesök
 • Kalkyl & offert

Projektering

 • Specialister & projektörer
 • Materialleverantörer
 • Inredningsarkitekt
 • Avtal & underlag

Genomförande

 • Projektgenomgång
 • Byggstart
 • Byggmöte efter rivning
 • Slutsyn

One Stop Shop

Våra byggkonsulter hjälper dig med din tillbyggnad

Byggkonsult

Våra duktiga byggkonsulter hjälper dig med allt från kalkyl och offerering samt svarar på frågor vad gäller de tekniska aspekterna av din tillbyggnad, budget och prioritering.
Våra inredningsarkitekter hjälper dig med renovering

Inredningsarkitekt

Våra inredningsarkitekter kan hjälpa till med färgsättning, belysningsschema, platsbyggnationer eller ett helt designkoncept för din tillbyggnad.
Vi har alla specialister som behövs för din renovering, tillbyggnad eller källarrenovering

Specialister

Vi kan väldigt mycket inom bygg, men ibland behövs det specialistkompetens t.ex. konstruktör, ventkonsultation, sotare eller akustiker. Vi har ett brett kontaktnät att tillgå för att hjälpa dig med hela projekteringen av ditt projekt.
Vi samarbetar med duktiga byggföretag för att din renovering, tillbyggnad, taklyft eller källarrenovering ska lyckas

Byggare

Vi jobbar med några få speciellt utvalda byggföretag som vi kan gå i god för. Vi har jobbat tillsammans under lång tid och har under årens lopp blivit ett sammansvetsat team för att leverera riktigt fina och välutförda projekt gång på gång.
Vi tar fram nödvändigt material för din renovering, tillbyggnad eller källarrenovering

Material

I vår arsenal av materialleverantörer finns alltfrån badrum, kök, golv, sten eller andra typer av material som kan tänkas behövas för att få ditt projekt att bli så bra som möjligt.

Ett par av våra referensprojekt