Inredningsarkitekt
God förberedelse och tydliga förutsättningar är vägen till en lyckad renovering.
På denna sida kan du läsa mer om vad en inredningsarkitekt kan hjälpa till med, vad en inredningsarkitekt kostar samt hur våra inredningsarkitekter på Leadme kan hjälpa dig att lyckas med ditt renoveringsprojekt.
Vanliga frågor vår inredningsarkitekt får från kunder
Vad kostar en inredningsarkitekt?
Den här frågan dyker upp titt som tätt och det finns många som undrar vad en inredningsarkitekt kostar och vi har tidigare skrivit en artikel på ämnet. I korta ordalag kan man säga att en duktig inredningsarkitekt kostar någonstans runt 1000-1500kr/h.
Våra inredningsarkitekter på Leadme jobbar sällan på timbasis, utan vi lämnar oftast ett fast pris på designuppdraget med de olika delarna som inkluderas. Mer om vad en rimlig peng för respektive designuppdrag är kan du läsa mer om nedan i våra exempel.
Unikt koncept
Samarbete mellan byggkonsult och inredningsarkitekt
Något som vi är väldigt stolta över och som vi är unika med på marknaden är just kombinationen av byggkonsult och inredningsarkitekt under samma tak. Byggkonsult som står för de tekniska delarna av en renovering och som kan svara på frågan “Vad är tekniskt bäst och vad kostar det att genomföra”. Medan våra inredningsarkitekter hjälper till med de estetiska delarna samt ritningar för byggaren att utgå ifrån.
På det här sättet så riskerar vi inte att en inredningsarkitekt ritar något som kanske inte är tekniskt möjligt att utföra eller blir onödigt kostsamt, vilket är en väldigt stor fördel när man står inför en större renovering eller byggprojekt.
Våra inredningsarkitekter på Leadme
Kostnadsexempel inredningsarkitekt
Beroende på vad du vill få hjälp med kan du utgå från att respektive delmoment kostar följande:
-
Totalrenovering av hem upp till 70 kvm 20 000 - 25 000 kr innan ROT-avdrag
I detta prisförslag ingår då planlösningsändring före/efter, elritning, möbleringsplan samt ett färgschema.
-
Totalrenovering av hem upp till 150 kvm 25 000 - 35 000 kr innan ROT-avdrag
I detta prisförslag ingår då planlösningsändring före/efter, elritning, möbleringsplan samt ett färgschema.
-
Planritning badrum 8000 - 15 000kr innan ROT-avdrag
Planritning samt vägguppställning av badrum samt materiallista
-
Planritning platsbyggt kök 8000 - 15 000kr innan ROT-avdrag
Planritning samt vägguppställning av kök samt materiallista
-
Platsbyggda möbler 10 000 - 20 000kr innan ROT-avdrag
Detta spann skiljer sig så klart mycket beroende på vilken typ av möbel du tänkt platsbygga.
Vad gör en inredningsarkitekt?
En inredningsarkitekt hjälper till att utforma ritningsförslag och planlösningsändring samt fokuserar mycket på design, färg och form för att skapa ett funktionellt och estetiskt tilltalande hem.
Skillnad mellan inredningsarkitekt och inredare
En inredningsarkitekt arbetar med utformningen och funktionerna av rum och kan exempelvis designa möbler och skapa rumskoncept. En inredningsarkitekts arbetsuppgifter kan innefatta akustik, belysning, materialval och gestaltning av privata och offentliga utrymmen.
En inredare jobbar främst med en befintlig planlösning och fokuserar mer på färg, möbler och den generella inredningen av ett rum.
Planlösningsändring i ett projekt i Vasastan som våra inredningsarkitekter hjälpt till med
Tips från inredningsarkitekten
Vare sig du väljer att ta hjälp från en inredningsarkitekt inför din stundande renovering eller har tänkt att planera mycket själv, så kommer här ett par tips att ha med sig som förhoppningsvis kommer underlätta din resa.
1. Fokusera på funktionalitet och flöde
När du designar ditt utrymme, tänk på hur rummen kommer att användas och hur människor kommer att röra sig genom dem. Funktionalitet är lika viktig som estetik. Försäkra dig om att layouten är praktisk och att det finns tillräckligt med förvaring, arbetsyta och plats för möbler. Bra planering av flödet i rummet kan göra stor skillnad för hur bekvämt och användarvänligt ditt hem blir.
2. Välj högkvalitativa material och hantverk
Investera i högkvalitativa material och professionellt utfört hantverk. Detta gäller särskilt för områden som kök och badrum, som är utsatta för mycket slitage. Kvalitetsmaterial håller längre, ser bättre ut och kan till och med öka värdet på ditt hem.
3. Tänk på ljussättning och färgsättning
Ljus och färg kan dramatiskt påverka känslan i ett rum. Naturligt ljus är alltid att föredra, så överväg stora fönster och speglar för att maximera ljusinsläpp. Planera också för tillräcklig belysning med en kombination av allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. När det gäller färg, välj en palett som kompletterar din stil och skapar den atmosfär du vill ha. Neutrala färger fungerar ofta bra som bas och kan lätt uppdateras med accentfärger.
Lägenhet på Södermalm som genomgått totalrenovering
Ta det lugnt. Vi hjälper dig!
Med ett unikt arbetssätt och erfarna medarbetare har vi verktygen för att hjälpa dig med de större investeringarna i ditt hem.