Badrumsinspiration – Olika sätt att montera dina plattor

En badrumsrenovering är en process som karakteriseras av många val, och ett av valen du måste göra när du ska renovera ditt badrum är vilken typ av kakel och klinker du ska använda. Du ska även välja i vilket mönster dina plattor ska monteras. Valet av material och sättning kommer ha stor påverkan på utfallet av din badrumsrenovering, dels på det estetiska utfallet av din badrumsrenovering, men även på kostnaden för din badrumsrenovering. Nedan kommer vi bjuda på lite badrumsinspiration och visa på olika sätt du kan välja att montera dina plattor på.

Typer av plattsättning

Till att börja med kan man förenkla och säga att det finns tre huvudsakliga mönster en platta kan monteras på:

  • Rak sättning
  • Förbandssättning
  • Fiskbenssättning

Rak sättning är det vanligaste och enklaste sättet att montera ditt kakel och klinker på, och är förmodligen det tillvägagångssätt du tänker på när du tänker på kakelsättning. När en plattsättare monterar enligt en rak sättning är det viktigt att plattsättningen utgår från den vägg som kommer medföra störst antal detaljlösningar.

Rak sättning är det minst tidsödande tillvägagångssättet att montera kakel och klinker, och därför även det billigaste. Du kan räkna med att det tar en BKR-certifierad plattsättare ca 1 h per kvm som ska plattsättas.

Exempel på rak sättning av plattor i marmor i ett större format.

Vidare kan du välja på förbandssättning, och det innebär att du monterar dina plattor med en viss typ av överlappning enligt ett visst mönster. Det absolut vanligaste förbandet är s.k. tegelförband och det innebär att plattorna sitter om varandra med en ½-stens förskjutning.

Att sätta plattorna i ett förband kräver mer arbetstid av plattsättaren, eftersom ett mer komplicerat mönster ska följas, och därför kommer det ta mer tid och därför kostar det mer. Du kan räkna med att sättning av dina plattor i tegelförband tar ungefär 1,3 h per kvm yta som ska plattsättas. Alltså 30% mer än vid rak sättning.

Exempel på sättning av plattor i ett tegelförband på både golv och vägg.

Till sist kan du välja att montera dina plattor enligt ett fiskbensmönster, och detta är det tillvägagångssätt som är mest tidsödande. Och ja du gissade rätt! Det är det dyraste sättet att montera dina plattor på.

Om du väljer fiskbensmönster kan du räkna med att det tar 2 h per kvm som ska plattsättas. Det är hela 100% mer än vid rak sättning.

Exempel på läggning i fiskbensmönster på golvet i en hall.

Typer av material

När du ska välja ditt kakel och klinker kommer du även behöva välja vilket material dina plattor ska vara tillverkade av. De huvudsakliga valen du kommer ställas inför är:

  • Kakelkeramik
  • Granitkeramik
  • Natursten

Kakelkeramik har en kärna av lermassor som pressas under högt tryck för att sedan glaseras i syfte att nå sin finish. Granitkeramik tillverkas på liknande sätt, men innehåller tillskillnad från kakelkeramik främst vitbrännande kaoliner vilket är en specifik typ av porslinslera. Leran mals ned till ett fint pulver som pressas under mycket högt tryck. Vattenabsorptionen i granitkeramik är betydlig högre än kakelkeramik (ungefär 0,1% för graniten och 10–20% för kakel) och den är hårdare i sin struktur vilket gör att den lämpar sig för användning på ytor under hög belastning. Typ offentliga miljöer såsom tågstationer eller din köksbänk.

För en plattsättare är det svårare att montera granitkeramik, än kakelkeramik, och det beror på att granitkeramiken är tyngre och hårdare. Det betyder att montering av granitplattan tar längre tid och blir därmed dyrare. Oavsett vilket mönster du väljer kan du räkna med att tidsåtgången är ungefär 50% mer om du väljer en granitplatta vs. en kakelplatta.

Du kan även välja en platta i natursten, och den består som du säkert förstår av just natursten. Ett exempel på natursten är marmor som de senaste åren varit väldigt populärt som badrumsinspiration, men du kan även välja en platta i granit, kalksten eller skiffer. Att montera plattor i natursten är det dyrast tillvägagångsättet, och det beror på att plattor i natursten är tyngst och kräver ett dyrare fästmaterial än plattor i kakel- och granitkeramik. En stenplatta är även mer porös i sin struktur och kräver därför specialverktyg för att kapas. Något som också gör det hela dyrare. Du kan räkna med att tidsåtgången är 100% mer än vid montering av en platta i kakelkeramik. Oavsett vilket mönster du väljer.

För att summera kan alltså samma badrum ta 3 arbetsdagar att plattsätta om du väljer en kakelkeramisk platta med rak sättning, eller 6 arbetsdagar om du kör på fiskbens sättning med en platta i natursten. 100% längre tid, vilket också betyder 100% fler arbetstimmar som du ska betala för.

För att komplicera allt ytterligare kan du välja plattor som i sig har ett visst mönster, såsom hexagon, oktogon eller mosaik och dessa plattor adderar ytterligare en dimension. Men det får bli en annan artikel.

Vill du ha mer badrumsinspiration kan du följa oss på @Leadmeofficial på Instagram eller om du vill renovera ditt badrum och vill ha en offert från Stockholms bästa byggföretag kan du höra av dig direkt till oss.

Här kan du läsa mer om att renovera badrum. Här hittar du fler artiklar om badrumsrenovering.

Ha en fin dag,

//Rasmus på Leadme