Badrum sekelskifte

Introduktion

Är det dags för ett utedass på innegården? Ja, om du ska gå tillbaka till sekelskiftets original så är det, det ända rätta. Men standarden idag avslöjar något annat. För att både få ihop en högre standard och rymligare badrum i våra sekelskifteslägenheter idag så är det många som planerar om ”döyta” som en gång varit pigkammare eller serveringsgång. Och hur skapar man ett tidstypiskt badrum i sekelskifte stil?

Om man vill ha någon slags riktlinje kan du titta på husets fasad, är den pompös och detaljerad eller är den mer sparsmakad?

För dig som vill åt den riktigt lyxiga känslan så kan du inspireras av ett sekelskiftesbadrum som vi renoverat där detaljer är ledordet, på golvet möts vi av ett fiskbens mönstrat klinker i marmor som avslutats med en fris för att rama in det fina mönstret. Klinker möter kakel med en golvsockel och följs av en bröstpanel klädd i marmor, lagt i halvförband som avslutats med en bröstlist på cirka 1,5 meter höjd. Vill man lyxa till det extra mycket och få in ljus kan tex takkassetter med takljus bli en extra fin detalj.

Sekelskiftesbadrum som renoverats i en villa i Viggbyholm

För dig som vill åt ett lugn i ditt sekelskiftesbadrum

För ett enklare och lugnare intryck men ack så klassiskt sekelskiftes badrum kan man med fördel lägga ett schackrutigt mönster på golvet, oftast i kombination med vitt, svart och rött, vanligt är ett så kallat Viktorianskt klinker. Vill man ha något lugnare stil kan en kalksten läggas in. Likt det pampiga badrummet ovan följs även klinker i dessa badrum vanligtvis upp med en golvsockel samt bröstpanel upp på väggarna.

Karaktäristiskt för båda badrummen är att inredning, blandare och belysning har inspirerats från engelsk tradition med runda, mjuka, böljande former.

Badrum i sekelskiftesstil hemma hos en kund i Vasastan

Tre tips till dig som vill skapa ett badrum i sekelskiftesstil:

Kakel / klinker:
Klinker möter kakel med en golvsockel och avslutas med en bröstlist.
– Victorian tiles i schackrutiga mönster, oftast i vitt, svart och rött.
– Marmor Carrara Bianco
– Nero Marquina
– Kalksten

Inredning:
Allt ifrån blandare, badkar med lejontassar, 
högspolande toalett med väggcistern & sits, tvättställ och flera inredningsdetaljer.
– 
Badex
– 
Brittania 
– Burlington

 Belysning, strömbrytare:

– Sekelskifte.se , tex Vägglampa opalvit droppe
Schneider-renova
 , tex strömbrytare, eluttag

Kulörer från Jotun som påminner om sekelskiftet:

2337 Ronderöd

2147 Hvasser

5864 Kul

10428 MASALA

7613 NORTHERN MYSTIC

9938 NATURLIGT SVART

Vi hoppas du fått inspiration till din badrumsrenovering

Även om vi drömmer om sekelskifte och vill återskapa dess karaktär är vi nog många som är glada att vi slipper ta oss ner på innergården eller upp på vinden för att genomföra vår hygienrutin eller andra behov.

Emelie Withers, Inredningsarkitekt