Hur mycket kostar det att anlita en inredningsarkitekt i Stockholm?

En inredningsarkitekt i Stockholm kostar 1000–1500 kr/h. Frågor på det? Ja, riktigt så enkelt är det inte. Som vi pratat om flera gånger tidigare i våra artiklar är priset en funktion av vad du vill ha hjälp med, hur många timmar det tar i åtgång multiplicerat med timpenningen.

Med andra ord är kostnaden för en inredningsarkitekt beroende av vad du vill ha hjälp med. Idag tänkte vi prata lite om:

 • Vad gör en inredningsarkitekt?
 • Vad kan en inredningsarkitekt hjälpa till med?
 • Varför är det en god idé att ta hjälp av en inredningsarkitekt?

Renovering av villa i Mälarhöjden signerad arkitekt Robert Sandell.

Inredare eller inredningsarkitekt – vad är skillnaden?

Om vi börjar i ändan av att få koll på vem som gör vad, kan man enkelt säga att en inredare hjälper till med färg, form, val av möbler och generella tips vad det gäller din inredningsstil. Att arbeta som inredare kräver ingen direkt utbildning, utan det handlar mer om att ha kunskap inom fältet heminredning och en talang för färg och form.

En inredningsarkitekt hjälper dig med, utöver estetiska val, att rita upp din planlösning som kan användas i renoveringen av en byggare. Helt enkelt tar en inredningsarkitekt fram planritningar och hjälper dig att planera din bostad mer i detalj. Tänk elschema, planering för hur stora möbler du kan få plats med och renderingar. För att arbeta som inredningsarkitekt ska man ha genomgått utbildning i ämnet på högskolenivå.

En inredningsarkitekt tenderar att vara dyrare att anlita än en inredare, just med anledning av utbildningen som krävs.

Vad kan jag få hjälp med?

Inredningsarkitekter brukar ha lite olika tjänster att erbjuda sina kunder, men i stora drag kan man säga att en inredningsarkitekt hjälper till med:

 • Skapa planritningar (före & efter renoveringen) på ditt hem
 • Design och ritningar på platsbyggda möbler
 • Visa hur ett möblemang passar in på planritningen och i en 3D-modell
 • Göra bygglovsritningar och driva bygglovsärendet mot kommunen
 • Ge dig förslag på möbler och köpa dessa
 • Vara din point person under byggtiden

Vi propagerar i största allmänhet för att du som kund ska välja att arbeta med en inredningsarkitekt. Kanske inte med alla ovan nämnda punkter, men framförallt med att få tydliga planritningar (före & efter renoveringen) och ett väl genomtänkt elschema. I väldigt många projekt saknas det tydliga underlag på vad som ska byggas, och det skapar ofta missförstånd mellan kunden och byggaren som leder till sura miner.

Som kund ska man komma ihåg att det faller på dig, i egenskap av byggherre, att ta fram underlag för vad som ska byggas. Detta är alltså inte byggarens ansvar, som många tror. I förhållande till hur mycket pengar vi lägger på våra renoveringar är kostnaden för en inredningsarkitekt liten. Framförallt kan det spara huvudvärk och undvika tvister för att din bild i huvudet inte riktigt blev förverkligad.

We put our money where our mouth is

I ett led att hjälpa våra kunder förverkliga deras vision av deras hem kan vi hjälpa till med att ta fram planritningar på renoveringen, och den hjälpen får du av våra erfarna byggkonsulter eller inredningsarkitekt.

Om du vill ha hjälp från vår inredningsarkitekt kan du ha följande prisförväntningar för ritningsunderlag:

 • Totalrenovering av hem upp till 70 kvm – 15 000–20 000 kr
 • Totalrenovering av hem upp till 150 kvm – 20 000–30 000 kr
 • Planritning på renovering av badrum – 4 000–8 000 kr
 • Planritning på platsbyggt kök – 8 000–12 000 kr
 • Ritning på platsbyggda möbler – 4 000–8 000 kr

Vill du veta mer hur vi kan hjälpa dig lyckas med just ditt byggprojekt, ser vi fram emot att höra från dig!

Vill du läsa mer om renovering? Klicka på länken. Vill du läsa mer om vår inredningsarkitekt gör du bäst i att klicka på länken.

Ha en kanondag.

Mvh,

Emelie på Leadme