Hur skapar du en bra planlösning?

En bra planlösning är såklart något subjektivt och därför har frågan i dagens artikel flera olika svar. Men vi ska ändå i en vänskaplig anda bjuda på några av våra bästa tips för dig som funderar på planlösningen i ditt nuvarande, eller kanske kommande, hem.

Vi kommer att ta upp följande:

  • Flytet & nyttjandet av dina kvm
  • Sociala & privata delar av ditt hem
  • Förvaring
  • Tekniska förutsättningar
  • Möblering

Häng med!

Sekelskifteslägenhet i Vasastan där planlösningen ändrades.

 

Outnyttjade ytor & flytet

Med risk för att slå in en alldeles vidöppen dörr är en bra planlösning, en planlösning som utgår från ditt och familjens liv. Att svara på frågor som hur rör vi oss i hemmet under en vanlig dag? Vilka krav på funktion har vi? Var gör jag läxan med barnen? Ska vi ha ett separat teknikrum?  är en bra början.

En bra planlösning eliminerar så mycket outnyttjade ytor som möjligt. Såsom långa korridorer fulla av precis ingenting, konstiga och onödiga gångar och ologiskt placerade rum.

En bra planlösning tycker vi ska ge ditt liv stöd, och med det menar vi att ditt hem ska ha ett bra flyt. Man ska kunna röra sig på ett naturligt sätt i hemmet och slippa hämta torrvaror till matlagningen i källaren så att säga.

Ett handfast tips på hur ditt hem kan ge dig stöd till ditt liv är ett väl genomtänkt elschema. Var behöver jag eluttag? Hur ska internet fungera i huset? Var kommer vi vilja placera våra taklampor?  Dessa aspekter är enkla att planera för och montera i samband med en renovering, men jobbigare att lösa i efterhand.

Exempel på elschema vår inredningsarkitekt tar fram.

 

Sociala & privata ytor

Med de senaste årens strävan efter att göra precis hela hemmet till en enda stor gemensam yta kan vissa friktioner uppstå. Visst, att laga mat tillsammans med gäster och vänner är underbart, men när volymen på tv:n åker upp på max för att överrösta babblet från köket kanske en vägg inte hade varit helt fel.

När du sitter och planerar planlösningen i ditt kommande drömhem – tänk då på vilka ytor som kommer användas för sociala och privata syften och försök dela upp hemmet så att det ges plats för båda.

 

Var ska vi ha alla grejer?

Ta en minut och svara ärligt på denna fråga; hur många jackor har du? Egentligen? Kanske två vårjackor, en vindjacka, en dunjacka, en skidjacka, två löparjackor, en väst och kanske en kappa? Många av oss får säkert ihop 10 jackor som går att adderas till familjens kollektion av jackor och skor. I sann Marie Kondo anda ska allt detta ha sin plats, för att vi ska skapa plats i våra oroliga sinnen.

När det kommer till förvaring gillar vi att tänka måttanpassat och integrerat från golv till tak. Allt för att maximera takhöjden och väggmåtten. Vill man lyxa till det är platsbyggt från New Day Interior väldigt fint. Annars är välplanerade IKEA-garderober med specialbeställda dörrar från t.ex. Decoform ett toppenalternativ.

 

Var finns vattnet?

Innan du skriver på köpkontraket på din nya lägenhet eller villa, finns det vissa tekniska aspekter att ta i beaktning när du planerar planlösningen. Dessa har med ditt hems tekniska förutsättningar att göra.

Om du bor i en lägenhet är det viktigt att göra din planritning efter var det finns vatten, avlopp och ventilation. Allt detta behövs som bekant till ditt kök och badrum, och finns det inte tillgängligt kan detta sätta käppar i hjulet för var du kan placera just kök och badrum. Vi brukar säga att det mesta går tekniskt att lösa, men till ett pris. Det priset är inte alltid så kul. Bättre att tänka på detta från början.

Mer om att planera inför en köksflytt (som även går att applicera på flytt av badrum) hittar du genom att klicka på länken.

För dig som sitter med en planlösning för en villa, är det värt att tänka på var du placerar kök och badrum om du en dag vill bygga ut ditt hus. Att förlänga ett hus är inga problem, men det blir betydligt dyrare om den ytan som ska förlängas innehåller just ett kök eller badrum.

Här kan du läsa mer om vad en tillbyggnad kostar och vad du behöver tänka på.

 

Får möblerna plats?

Efter att du gått igenom alla steg i denna artikel och du bara väntar på att Frank Gehry ska ringa och erbjuda dig ett jobb, behöver du tänka på hur dina möbler från plats i din nya planlösning.

Hur mycket plats kommer min soffa ta? Kan jag gå runt soffbordet ordentligt? Behöver jag använda en skjutdörr in till sovrummet för att slippa öppna rakt in i sängen?

 

Ta det lugnt, vi hjälper dig

När det kommer till planlösningen i just ditt hem gör du bäst i att svara på hur ditt liv ser ut. Att sedan planera ditt hem och skapa planritningar som är enkla att bygga efter kan vi hjälpa dig med.

Med hjälp från vår inredningsarkitekt kan du bland annat få hjälp med att skapa planritningar (både på hur det ser ut innan och efter renoveringen), rita platsbyggd förvaring, kontrollera om dina möbler får plats och se till att din badrumsdörr går att öppna utan att den slår i toastolen. För att bara nämna några saker vi gärna gör för dig.

Vi ser fram emot att få slå våra påsar ihop, och hjälpa dig realisera din vision om ditt hem.

Här kan du läsa mer om hur vår inredningsarkitekt kan hjälpa dig. Vill du läsa mer om att renovera? Klicka på länken.

Ha en fin dag,

Emelie på Leadme