Totalrenovering – Värdefulla tips för att lyckas

Köp sprayfärg, fixa numret till fastighetsskötaren och ha 20% i ekonomisk buffert. Det är allt du behöver veta inför din totalrenovering. Skämt åsido, att genomföra en totalrenovering av din bostad kommer att vara en både tuff och rolig resa. Även med de bästa förutsättningarna i bagaget ska man vara inställd på det. Det går dock att genomföra en totalrenovering på bättre och sämre sätt, så här tänkte vi ge dig våra tips på hur du ska göra för att lyckas! Detta är uppföljningen på artikeln där vi skrev om hur mycket en totalrenovering kostar per kvm boyta.


3D-ritning på lägenhet vi renoverade på Odenplan.

Mentala förberedelser

Vi på Leadme har varit inblandande åtskilliga totalrenoveringar av hus och lägenheter och många av oss har även själva genomgått denna process privat. Det första man ska göra är att förbereda sig mentalt på vad en större renoveringsprocess innebär.

 • Det tar tid

För att nå ett lyckat resultat som ligger i linje med vad du förväntar dig, kommer en totalrenovering kräva mycket tid. Du kommer behöva lägga ner mycket tid på att bilda dig en uppfattning om vad du vill ha. Du kommer behöva lägger ner mycket tid på val du måste göra innan, under och efter din renovering. Du kommer behöva lägga ner mycket tid på att samarbeta med leverantörer under hela projektet. Allt förknippat med en större renovering kräver ett stort tidsengagemang. Ha det i åtanke.

 • Du kommer behöva vara flexibel

Att renovera är en dynamisk process och det kommer uppstå situationer som gör att dina ursprungliga idéer inte kommer vara partiskt genomförbara. Kanske får du inte tillstånd av kommunen att installera det där nya fönstret, eller så kanske tyngden blir för stor för att montera bubbelbadkaret du har drömt om. Att kunna tänka om, och hitta alternativa lösningar, är något du ska vara förbered på att göra.

 • Ha 20% i buffert

Tätt sammankopplat med ovanstående punkt är det bra att mentalt förbereda dig på att förutsättningarna kommer att förändras och därför kan även prislappen förändras. Vi rekommenderar starkt att dessa förberedelser är mer än mentala och att du faktiskt har 20% i ekonomisk buffert innan du ger dig in i din renovering. Du vill inte precis klara av att betala för kalaset. Det skapar ofta osäkerhet och onödig friktion. Om något uppstår som kostar mer än beräknat vill du inte stå utan ekonomiska resurser att ta projektet i hamn. Kanske hittar man en sprucken stam i källaren som gör att man måste renovera mer än vad man trodde. Eller så vill du lägga till fler eluttag och dimmers än planerat. Då behövs viss flexibilitet i plånboken. Det är väldigt svårt att förutse, men nödvändigt att åtgärda för att slutföra renoveringen för bästa resultat.

Har du inte möjlighet att få ihop 20% mer än den beräknade kostnaden? Välj i så fall bort fördyrande moment och spara pengarna till oförutsedda händelser.


Matsal i en totalrenovering vi hjälpt kund med på Östermalm.

Praktiska förberedelser

De flesta människor som någon gång tänkt tanken att renovera, förstår att man måste planera inför sin renovering. Men vad betyder det? Egentligen? Man förstår nog rätt fort att man inte vill bo med sin familj på en arbetsplats och behöver hitta ett alternativt boende. Men vad kan man mer göra för att planera inför sin renovering? Nedan följer ett par praktiska saker du kan göra.

 • Förstå din smak & vad du gillar

Valmöjligheterna när du ska renovera ditt hem är oändliga. Fullständigt oändliga. Ska man köra lantligt kök? Kalksten eller carraramarmor? Blandare i mässing eller rostfritt stål? Ska jag måla? Vilken NCS-kod? Är det bäst att använda kantlister i PVC eller aluminium i badrummet? Att välja inredningsstil när man är på plats i butiken kommer ofta leda till ett spretigt slutresultat. Köp ett par inredningstidningar, googla vilka inredningsstilar som finns, välj ut ett par som du gillar och sätt dig och gör en moodboard. Gärna en för varje rum som ska renoveras och sätt de tillsammans för att förstå helheten.

 • Ta hjälp av ett proffs

Om budgeten tillåter rekommenderar vi att man tar kontakt med en arkitekt eller inredningsarkitekt. De kan hjälpa dig att renodla din smak och få fram en beskrivning på vad du vill ha. Vår inredningsarkitekt hjälper dig gärna med insidan, medan Arkoproj kan hjälpa dig med saker och ting som har med utsidan att göra. Ofta är detta en relativt liten kostnad i förhållande till vad hela renoveringen kommer kosta och 20–30 000 kr kan bespara dig besvikelse och istället överraska dig över hur fint allt blev!

Har du inte råd att anlita en arkitekt? Utnyttja då att de flesta materialleverantörer erbjuder nästintill gratis planeringshjälp.

 • Köp måttband, sprayfärg & tejp…

…och använd det till att experimentera med hur dina idéer kommer att ta sig i praktiskt uttryck. Tejpa golvet där den nya väggen kommer stå. Spraya väggen för att illustrera det nya fönstrets tänkta höjd, tejpa upp vart den nya ingången kommer att vara och mät hur mycket plats kommoden du vill köpa till badrummet faktiskt kommer ta i anspråk.

 • Undersök strömförsörjningen & avloppen

Många gånger är det lätt att snöa in på vilken spis som kommer vara snyggast eller vart man ska placera nya köksön. Men glöm inte att kolla att vatten- och avloppsstammar och elledningar klarar av dina planer. T.ex. kräver en induktionshäll ofta 3-fas el och det finns inte i alla lägenheter och måste i så fall dras upp från källaren. Kan bli dyrt. Eller så måste du installera en avloppspump för att få vattnet från köksön att ta sig till huvudstammen. Även detta kan bli svårt att genomföra. Och ja, du gissade rätt, det kan bli dyrare än vad du räknat med.

Om du inte själv är uppdaterad enligt det senaste från EIO eller Säker vatten, som typ 99,9% av svenska befolkningen inte är, kan du kontakta någon som är det. T.ex. en behörig elektriker eller VVS-montör. Eller varför inte någon hos oss på Leadme?

 • Anlita rätt bolag

Den här punkten ligger oss på Leadme extra varmt om hjärtat. Det är ju det vi försöker få människor att göra varje dag. Men att välja rätt är svårt. Här kan du läsa hur vi gör för att utvärdera vilket byggföretag du ska jobba med.


Sovrum som var del i en totalrenovering vi hjälpte vår kund med.

Innan & under projektet

När du vet vilken mönstring marmorn ska ha, planritningen är gjord, moodboarden är intatuerad på underarmen och du är förbered på allt som kan gå fel under renoveringen kan du klämma in ett par sista saker.

 • Skapa checklistor

Utifrån offerten du får från ditt anlitade byggföretag kan du skapa checklistor på saker du måste bestämma dig för. Vilken fogfärg ska jag använda i badrummet? Vilken färgkod ska jag måla snickerierna i? Och hur vill jag att golvsockeln ska se ut? Ju mer du förbereder – ju smidigare kommer det att gå.

 • Kontaktuppgifter till föreningen & fastighetsskötaren

Bor du i en lägenhet är det viktigt att du och din byggare har kontaktuppgifter till ansvarig person i föreningen. Dels för den goda stämningens skull, men även för specifika frågor rörande huset. Vidare behöver du kolla hur rutinerna ser ut i ditt hus för t.ex. avstängning av vatten. Sånt är ofta fastighetsskötaren ansvarig för och därför behöver man koordinera med den personen.

 • Var på plats & samarbeta med byggaren

Som i alla välfungerande relationer är god kommunikation och ett fint samspel nycklar till ett bra resultat, och en totalrenovering är inget undantag. Tvärtom. Vi rekommenderar att du spenderar mycket tid på arbetsplatsen (ditt hem!) och ser till att saker görs i enlighet med vad du vill ha. Om inte kan man slösa både tid och pengar på att behöva göra om saker och ting. Det är även viktigt att du finns tillgänglig för frågor som byggarna har gällande detaljer som bara du kan svara på.

 • Anlita en besiktningsman

Som du vet från vår artikel om totalrenovering, och dess kostnad, är renoveringar ofta behäftad med en stor prislapp. Välj därför att investera ett par tusen kronor i att anlita en besiktningsman som kan följa arbetet och avgöra om byggnationen sker enligt avtal och enligt gällande regler och normer.

Summering

Att genomföra en totalrenovering av ett hus eller lägenhet är något som ska göras på rätt sätt. Om du vill ha hjälp med att anlita rätt byggföretag och komma i kontakt med andra leverantörer som behövs för att genomföra ett lyckat projekt är du välkommen att höra av dig.

Klicka på länken för att få mer information om att renovera ditt hus eller lägenhet.

Vi ser fram emot att hjälpa dig!

/Charlie på Leadme