Badrumsinspiration – Microcement

Planerar du att renovera ditt badrum, kan dagens artikel ge dig lite badrumsinspiration. Vi har tidigare skrivit om andra valmöjligheter du har än att använda just kakel och klinker när du ska göra en badrumsrenovering. Idag ska vi bjuda på ytterligare ett tillvägagångssätt, som blivit allt vanligare att våra kunder frågar efter. Nämligen microcement.

Microcement på väggen. Ej egen bild.

Vad är microcement?

Om du efter din senaste middagsbjudning råkar ha lite finkrossad marmor, kiseldioxid, kvarts, granit, kalksten och silica över. Som också är extremt finkrossad. Samt lite värmehärdigt hartser kan du bland det med lite vatten. Och vips har du microcement. Om du mot förmodan inte har alla ingredienser hemma, är alltså microcement en betongprodukt som går att köpa i handeln.

Microcement är en cementprodukt som, tillskillnad mot andra cementprodukter, appliceras mekaniskt i flera tunna lager. På ren svenska betyder mekanisk applicering, att man för hand ”smetar” ut betongen istället för att man häller ut den på den yta du vill beklä med betong. Det påminner väldigt mycket om hur du applicerar våtrumsputs och spackel när du renoverar ett badrum.

Denna produkt blir efter den härdat (läs stelnat) väldigt hård, och därmed väldigt tålig mot yttre påverkan. Den är slittålig och har även ljuddämpande egenskaper.

Att använda microcement är något som är vanligt i södra Europa, främst Spanien och Italien, och det är en relativt ny produkt i Sverige. Du har säkert sett den i någon galleria eller på något butiksgolv du beträtt senaste åren.

Microcement på golvet. Ej egen bild.

Microcement i badrum

Microcement har väldigt bra fästegenskaper, och kan således appliceras direkt på underlag såsom kakel, klinker, tapet, trägolv och andra stenprodukter. Därför har det blivit vanligare att använda microcement direkt på väggarna och golvet i ett badrum, om man inte vill göra en totalrenovering av sitt badrum. Med detta tillvägagångssätt kan man skapa en helt ny estetisk yta, utan att behöva renovera badrum helt och hållet.

Men om du läst någon av våra tidigare artiklar kan du säkert lista ut att applicera något direkt på kakel och klinker kan vara problematiskt ur garanti- och försäkringshänseende. Enligt BKR:s regler om tätskikt i våtutrymmen, finns det inget som behandlar en behandling på en befintlig behandling. Vilket det blir i detta fall då man applicerar den nya behandlingen (microcementen) på befintlig behandling (kaklet/klinkern). Du riskerar med andra ord att stå utan garantiskydd eller försäkringsersättning om en skada uppstår i ditt badrum eftersom garantin på det tidigare utförandet med kakel och klinker upphör samt att försäkringsbolaget kan hävda att det inte är utfört enligt praxis (läs: BKR). Du bör med andra ord vara överens med ditt försäkringsbolag och eventuell bostadsrättsförening innan du väljer metoden för just badrummet.

Att välja den här behandlingen i en WC, där mindre risk för vattenskador föreligger, är förenat med mindre risk än vad det är mot att använda microcement i badrum.

Microcement i andra utrymmen?

Tålig. Slitstark. Robust. Det är egenskaper som microcement besitter, och den kan därför med fördel användas i andra utrymmen. Det går att använda som golv, som väggbeklädnad, som bänkskiva i köket eller som yta på ditt vardagsrumsbord. Den kan även användas i garage, i källaren eller på din fasad.

En stor fördel med att använda microcement som t.ex. ytskikt på ditt golv, är att du kan få en fog- och skarvfri yta som är tålig mot tappade saker eller stänk och även lätt att städa.

Du kan även använda färgpigment i microcementen och således skapa ett golv som är annat än grått, som man kanske tänker på när det gäller betongprodukter.

Tänk på att om du ska använda microcement, att du anlitar ett företag med erfarenhet av att arbeta med dessa produkter.

Mönster i golvet. Ej egen bild.

Det var allt för idag. Ska du renovera ditt badrum, eller planerar du någon annan renovering ser vi fram emot att höra från dig. Har du frågor som rör microcement, eller något annat renoveringsrelaterat kan du skjuta dessa vår väg.

Här kan du läsa mer om att renovera badrum.

Ha en fin dag,

Dick på Leadme