Badrumsinspiration – Annat än kakel och klinker

När du ska renovera ditt badrum kommer du ställas inför flertalet val. Om du fortfarande känner för att göra något annat än plattsättning, men saknar badrumsinspiration, kommer denna artikel kunna hjälpa dig. Vi tänkte nämligen gå igenom lite andra valmöjligheter när det kommer till ytbeklädnaden av ett badrum, lite vad de olika regelverken säger om olika tillvägagångssätt samt vad vi själva brukar rekommendera våra kunder.

Vi tänkte behandla följande tre tillvägagångssätt i denna artikel:
• Våtrumsputs
• Målning
• Tapetsering

Våtrumsputs

Att använda puts som en finish, eller som vi i byggbranschen säger ytskikt, är en vanlig företeelse du förmodligen ser varje dag. Men det är nog främst på husfasader, på tegelväggar inomhus eller kanske öppna spisar du sett denna teknik användas. Men att använda sig av våtrumsputs är något du även kan göra i ett badrum. Puts är ett naturligt, livfullt material som ofta är baserade på en kalkcement och det skapar en rustik känsla i ditt badrum.

Exempel på våtrumsputs med dimmer i badrum.

Att applicera puts är i sig inget unikt för just en putsare eller målare, utan de flesta plattsättare är vana vid att putsa väggar. Det beror på att man i en badrumsrenovering ofta behöver putsa väggarna för att göra dessa raka för att plattsättningen ska kunna göras på en rak yta. Det som är viktigt att tänka när det kommer till att använda våtrumsputs är att den plattsättare du väljer att anlita ska ha erfarenhet, eller känna sig trygg, i att applicera puts som finish. Att putsa en vägg som finish kräver ett öga för det estetiska resultatet, helt enkelt att det ska vara jämnt och snyggt och se bra ut i ditt badrum.

Vad det gäller garanti och försäkring är det ett no-no från oss, och även de stora producenterna som t.ex. Weber, att använda våtrumsputs i duschzonen. Utan vill du ha våtrumsputs rekommenderar vi att du plattsätter duschzonen, och använder våtrumsputs i övriga utrymmet i badrummet. Detta för att du ska kunna få garanti på utfört arbete av byggföretaget samt ha en chans på att få ersättning från ditt försäkringsbolag vid en eventuell fuktskada.

Om du däremot väljer plattsättning i duschzonen, och våtrumsputs i övriga delar av badrummet, med ett tätskikt som är godkänt och korrekt applicerat kan du få garanti från de flesta byggföretag. Det är även ett tips att kontakta ditt försäkringsbolag och förklara tillvägagångssättet, och fråga om de godkänner en sådan lösning. Med vår erfarenhet gör många det.

Målning

Att måla ett badrum är en annan väg du kan gå, och det behöver nog ingen närmre förklaring på hur det ser ut eller hur man gör. Att använda sig av en våtrumsanpassad måleriprodukt ger dig i det närmsta oändliga valmöjligheter i färg. Men det är värt att nämna att just målning av ett badrum styrs av ett annat regelverk än BKR, vilket i övrigt sätter standarden för hur man ska renovera våtrum i Sverige, och målning inom ett badrum styrs av något som kallas Måleribranschens våtrumskontroll eller MVK och är framtaget av branschorganisationerna Måleriföretagen i Sverige och Sveff (Sveriges Färg och Lim Företagare).

Målade väggar med kakelplattor i brösthöjd, s.k. bröstning.

När det kommer till att måla ett våtrum brukar vi ge samma rekommendationer som vid användande av våtrumsputs, nämligen att du ska använda kakelplattor i duschzonen och sedan kan du använda dig av våtrumsanpassad färg i övriga delar i badrummet. Men alltid med ett underliggande tätskikt som är godkänt av BKR och applicerat på ett korrekt sätt. Om du går tillväga på detta sätt kan du räkna med att kunna få garanti på utfört arbete, och sannolikheten att få ersättning från försäkringsbolaget vid en fuktskada ökar. Men återigen, kontrollera med din byggare vad de säger angående garantin och fråga ditt försäkringsbolag vad de tycker om detta tillvägagångssätt.

Tapetsering

Att använda våtrumstapet är idag något som är väldigt ovanligt när kunder renoverar badrum, och därför har även antalet behöriga hantverkare av just detta tillvägagångssätt minskat kraftigt. För att applicera våtrumstapet i ett badrum ska man vara godkänd enligt GVK:s regelverk, och alltså inte BKR, och eftersom efterfrågan är så låg är det få hantverkare som har den behörigheten.
Däremot är det populärt att använda vanlig tapet i sin renovering, och då är det så klart inte att rekommendera att göra detta i ett badrum, men däremot i utrymmen som saknar dusch är det ett fullgott alternativ. Det är vanligt att använda tapet i t.ex. en WC eller tvättstuga.
Utbudet av tapeter är fullkomligt enormt och det erbjuds mängder av färger, motiv och material. Vi gillar Sekelskifte, Boråstapeter, Alviks Måleris butik i Alvik och Gysinge Byggnadsvård för inspiration och köp av tapeter.

Summering

Vi hoppas att denna artikel gett dig som funderar på att renovera ditt badrum lite inspiration på lite annorlunda sätt att utforma ditt badrum på. Är du intresserad av mer information eller vill ha en offert för renovering av ditt badrum? Då ser vi fram emot att höra från dig.

Här kan du läsa mer om att renovera badrum. Här hittar du flera artiklar om badrumsrenovering.

Charlie på Leadme