Bygga ut huset – Bygga om garage till bostad

Bor du i en villa utanför Skövde, och är pga. en förändrad livssituation, i behov av fler kvadratmeter? Ja, då kan du räkna med att det kommer kosta dig ungefär 20 000 kr/kvm om du vill köpa en större villa. Om du däremot bor i Stockholms län vet du att det kan vara svårt att hitta en ny bostad som kostar dig 20 000 kr/kvm. Bor du i Stockholm, men du har inga flyttplaner till Skövde på tapeten, och behöver fler kvadratmeter boyta och din budget tillåter dig betala 20 000 kr/kvm boyta? Då kan det vara en god idé att bygga om ditt garage till bostad. För 20 000 kr/kvm är nämligen vad det kostar att bygga om ditt garage till bostad. I den här artikel kommer vi behandla:

 • Hur du ska ta dig igenom processen
 • Hur bygglovsprocessen ser ut
 • Vem du behöver ta hjälp av

Mer än däckförvaring

Vi har genom åren märkt att många kunder inte tänker på sitt garage som mer än ett ställe att förvara sina vinterdäck på. Att bygga om ett garage till ny boyta är, ur ett byggnadsperspektiv, en tämligen enkel historia. Man har allt som oftast ett bra skal att utgå ifrån. Med fungerande ytterväggar, tak och golv. Där utmaningen brukar ligga är att få till isoleringen och ventilationen på ett bra sätt. Men inte heller det är särskilt komplicerat.

Kök i garage som byggts om till uthyrningsdel.

Utöver att det ofta saknas isolering, värme och ventilation, brukar det sällan finnas fungerade vatten och avlopp i ett garage. Detta kan behövas om du planerar att bygga t.ex. ett kök och/eller bygga ett badrum i garaget. Gör du inte det, kommer du inte behöva dra in nytt avlopp och vatten från det befintliga huset. Det är sällan man har byggt ett garage utan lampor, och därför finnas det ofta tillräckligt med kräm i elen för att kunna försörja den nya boytan med el.

Bygglov eller inte?

Att bygga om ett garage till bostad påminner om processen att bygga ut huset, men i miniformat. Nedan följer stegen du behöver ta för att lyckas med din ombyggnation av garaget:

 • Vad ska jag använda ytan till? – Ska något av mina barn bo där? Eller ska mina svärföräldrar göra det under deras besök? Då kan ett badrum vara på sin plats. Ska jag hyra ut garaget på Airbnb? Då kanske du t.om. behöver bygga ett kök. Ska det bara fungera som tv-spelsrum för mina barn? Ja, då kanske ambitionsnivån ska ligga på att få till ytterligare ett vardagsrum. Beroende på hur du ska använda ytan, ska det styra vad du faktiskt ska fylla garaget med. Tänk igenom detta innan du tar dig vidare i processen.
 • Anlita en arkitekt – En ombyggnation av ditt garage är ett tillbyggnadsprojekt i miniformat, men vi rekommenderar ändå att du använder en arkitekt. Dels för att få ordentliga ritningar på ombyggnationen som du kan använda i din upphandling av byggare. Men även för att en arkitekt kan ta hand om bygglovsprocessen (eller bygganmälansprocessen). Det behövs nämligen ett bygglov eller bygganmälan för att få bygga om sitt garage till boyta. Du kan kanske komma undan med ombyggnationen utan att någon märker av den. Men om du planerar att typa om garaget, från biyta till boyta, behöver du göra det hos din kommun. Och du kommer alldeles säkerligen få förklara varför ditt garage hux flux blivit en uthyrningslägenhet utan deras vetskap. I sådana här projekt behöver inte en arkitekt bli så dyr att kontraktera. Ungefär 10-15 000 kr.

Vill du ha lite inspiration till din renovering? Kolla in hur denna villa i Mälarhöjden förvandlades!

Play Video
 • Detaljplanera materialvalen – Ska den nya boytan innehålla ett kök, ett badrum eller ett sovrum? Baserat på vad du vill göra med den nya ytan kan du kontakta t.ex. en köksleverantör om du ska ha ett nytt kök, en återförsäljare av kakel och klinker om du ska bygga ett badrum eller en inredningsarkitekt om du behöver förslag på hur ytan ska disponeras.
 • Ta in offert från byggare – När ritningar och detaljplan finns på plats kan du börja kontakta byggare för att få ett pris på utförandet. Tänk på att kontakta företag med väldokumenterad erfarenhet av liknande projekt, som kan påvisa en stabil ekonomi och nöjda kunder.
 • Invänta startbesked – När du har fått ok från kommunen är det ofta bara att köra igång.

Praktiska fördelar med att bygga om garage till bostad

Utöver att det är, i relation med andra byggprojekt, ett billigt sätt att få nya kvadratmeter boyta i ditt hem, finns det flera praktiska fördelar med att bygga om ditt garage.

 1. Du kan bo kvar – Eftersom arbetet görs i en annan huskropp än den du bor i, behöver du inte ha ett alternativt boende under byggtiden.
 2. Tillgängligheten är god – Garage byggs alltid på uppfarten av ett hus, och därför är det enkelt med bland annat sophanteringen under projektet, det är enkelt att bära in och ut material och det är sånt byggare gillar. Det tar mindre tid att genomföra byggmomenten, och du som kund gillar det för att då blir ditt projekt billigare.
 3. Kort projekttid – Eftersom byggprocessen är okomplicerad, är projekttiden på den här typ av projekt kort. Du kan räkna med ca 5–6 arbetsveckor på att bygga om ett garage om 30 kvm.

Här kan du läsa om det mesta du behöver föra att genomföra en tillbyggnad. Vi ser fram emot att höra från dig när du behöver offert från några av Stockholms bästa byggföretag som kan bygga om ditt garage till bostad.

Dick Hedenskog
Byggkonsult

Läs mer

Projekt

Artikel