Dränera – Bättre luft, mindre fukt och högre trivsel

Har du ett hus med källare, och är den källaren muggig med dålig luft? Ja, då beror det på, med största säkerhet, att fukt har trängt sig igenom dina väggar och golv och skapat en rätt otrevlig miljö. Här har vi skrivit om varför man behöver göra om grunden i en källare. Idag ska vi prata om en uppföljning på den artikeln, och behandla dränering.

  • Varför behöver man dränera?
  • Vad kostar dränering?
  • Vad behöver man tänka på?

Påskjutande markfukt

När vi började bygga våra hus med källare i Sverige användes dessa främst för förvaring, och därför lades inte särskilt stor vikt vid trivselnivå. Men idag när vi gärna inreder våra källare till boyta uppstår det ofta problem med luftkvaliteten. När våra källare byggdes isolerade vi inte tillräckligt bra mot fukt, eller påskjutande markfukt som det kallas på byggsvenska, och det är något man måste ta itu med om man vill ha en källare med bra temperatur och andningsbar luft.

Det man behöver göra är att leda undan så mycket fukt som möjligt, innan den angriper ditt hus, och det gör man underifrån genom att uppdatera isoleringen i betongplattan. Och mot ytterväggarna gör man det genom att dränera. Att dränera innebär förenklat att man gräver ett dike mellan huset och marken, sedan förses ytterväggarna med s.k. isodränskiva och marken med ett dräneringsrör. Vad dessa produkter gör är att de leder bort fukten via isodränskivan, ner i dräneringsröret som i sin tur leder fukten bort från huset.

 

Illustration av en isodränskiva.

På så sätt kommer mindre fukt tränga igenom dina väggar och golv, vilket i sin tur leder till en bättre inomhusmiljö.

Att tänka på

Som med mycket annat som har med källarrenovering att göra, är dränering förenat med ganska jobbiga konsekvenser om något görs på fel sätt. Monterar man isoleringen på ett felaktigt sätt, eller lägger röret lite långt ifrån husgrunden kanske man inte uppnår den effekt man vill med dräneringen. Då kan större problem med fukt uppstå, eller så kan man behöva göra om dräneringen. Jobbigt ju.

Vidare kommer dränering av ett befintligt hus skapa ganska stor oreda på din tomt. Som vi nämnde tidigare gör man en dränering genom att gräva ett dike längs husgrunden, och står det något i väggen som en rabatt, en altan eller en farstu kan dem behöva rivas för att man ska kunna gräva diket ordentligt. Det kanske man inte vill eller tycker är värt mödan?

Ett tips om man ska renovera sin källare, och inte vill eller kan dränera runt hela huset, är att låta utrymmet som vetter mot odränerade väggar vara ytor som inte ska användas som sociala ytor eller sovrum. Välj heller att ha en tvättstuga eller badrum mot den odränerade väggen, eftersom de rummen kommer vara fuktiga ändå.

Vad kostar det att dränera?

Hur mycket det kostar att dränera just din källare bedöms på hur långt ned man måste gräva, och hur många löpmeter husgrund du har. Ett riktmärke är att dränering kostar 7000 kr/löpmeter/2 meter djup som ska grävas. Det innebär att ett hus med en normalstor källare om 60 kvm kommer ha ca 30 löpmeter husgrund, vilket kommer kosta 30*7000=210 000 kr att dränera. Om du bor i ett suterränghus kan kostnaden variera, beroende på hur brant lutningen är på marken. Ju brantare lutning, desto mer mark måste grävas bort.

Ska du renovera din källare på insidan? Kolla in denna video för att få koll på vad det kostar att renovera en källare.

 

Planerar du att renovera din källare, eller ska du bygga ut ditt hus med en källare, och behöver hjälp med att hitta ett riktigt grymt byggföretag i Stockholm att göra det? Hör av dig redan idag så hjälper vi dig.

Vill du läsa mer om att renovera en källare hittar du fler artiklar om du följer länken, eller så kan du läsa en sammanfattning om det viktigaste du behöver veta vad det gäller källarrenovering.

Ha en bra dag,

Dick på Leadme