Finanisering av renovering

Hur du smartast finansierar renoveringen – tips från experten

En välbehövd renovering kan både höja din levnadsstandard och värdet på din bostad. Men smakar det så kostar det – och även om många renoveringar kan innebära bra investeringar kan det uppstå frågetecken kring hur man bäst ska finansiera kostnaderna. I det här gästinlägget får du tips från experterna på Sambla på hur du bäst finansierar en renovering och gör smarta ekonomiska val kring den.

Renoveringar kan ofta vara stora projekt och ibland kostar de hundratusentals kronor. Men i många fall kan det vara en väl värd investering – eftersom en välplanerad renovering kan öka värdet på din bostad mer än renoveringen kostat.

Låneförmedlaren Sambla har hjälpt över 390 000 kunder att förbättra sin lånesituation – och under förra året var närmare 10 procent av alla lån de förmedlat ämnade för just renovering. 

Här är deras bästa tips kring hur du bör finansiera din renovering för att få ut så mycket som möjligt av investeringen.

Vi hjälper dig renovera ditt hus eller lägenhet

3 olika sätt att finansiera din renovering – fördelar och nackdelar

1. Sparpengar

Finansiera din renovering med pengar du sparat ihop till själv.

Fördelar: Detta är såklart det billigaste alternativet eftersom du redan äger pengarna och slipper betala ränta eller andra avgifter på kapitalet. Ofta ett bra val för mindre renoveringar som inte behöver göras i närtid – ett tips är i så fall att sätta upp en hushållsbudget där du avsätter en viss summa varje månad till kommande renovering.

Nackdelar: Större renoveringar kan kosta hundratusentals kronor och att spara ihop till sådana är för många inte realistiskt. Att lägga ner alla dina sparpengar på en renovering kan också göra dig sårbar för andra oväntade utgifter och påverka din levnadsstandard.

2. Utöka bolånet

Om du äger din bostad och har utrymme för att utöka lånet kan du finansiera renoveringen genom att utöka ditt bolån.

Fördelar: Bolån har lägre ränta än de flesta andra lån och att låna på bostaden är ofta förmånligt.

Nackdelar: Inte för alla. Det krävs att du äger din bostad och att du har utrymme för att utöka lånet – eftersom du maximalt får låna 85 procent av bostadens värde. Du bör också vara uppmärksam på att en utökning av bolånet kan påverka amorteringskravet – eftersom du måste amortera mer på en högt belånad bostad. I dessa tider kan räntan springa i väg och månadskostnaden kan också bli väldigt hög med en högre amorteringsgrad.

3. Privatlån

Finansiera din renovering genom att ta ett privatlån– alltså ett lån utan säkerhet. Din bostadssituation spelar mindre roll då räntan baseras på din kreditvärdighet och betalningsförmåga.

Fördelar: Ett mer tillgängligt lån som fler kan ta. Ett lån med stor frihet där du kan använda pengarna hur du vill.

Nackdelar: Räntan är i regel högre än för ett bolån.

Tips!

Det är till din fördel att jämföra flera långivare innan du tecknar ett privatlån. Genom Sambla kan du jämföra 40 långivare samtidigt för att hitta det mest förmånliga privatlånet för din renovering. Har du lån sedan tidigare renoveringar så kan du baka ihop dessa i det nya lånet och få en lägre ränta totalt.

Vi hjälper dig med din renovering

Vi hoppas att ni fått några goda tips på hur man bäst kan finansiera sin renovering och om du går i renoveringstankar så tveka inte att höra av er till oss på Leadme så ser vi till att hjälpa dig med ditt projekt.

Rasmus Lindh
Byggkonsult