Sprutisolering – vad är det, hur fungerar det och vad kostar det?

Ska du bygga om ditt hus, renovera ditt hus eller kanske bygga ett helt nytt hus? Då står du inför många olika beslut. Ett beslut som du kanske inte tänker på är; hur ska mitt hus isoleras och vad kostar det?

Traditionellt har vi i Sverige isolerat våra hus med någon typ av mineralullsisolering. Det är ett samlingsord för isolering som är gjort av mineraliska material såsom glas eller sten. Den metoden har fungerat mycket bra under årens lopp men idag finns det fler alternativ på marknaden som är mer effektiva och går snabbare att isolera med.

I denna artikel vill vi belysa isoleringsmetoden sprutisolering med polyuretanskum. Metoden har funnits i ca 50 år men har använts i huskonstruktioner i ca 30 år. Metoden har länge använts flitigt i bland annat flygplan och bilar. Men även i en väldigt vanlig produkt vi alla har hemma, nämligen i kylskåpet. Dock har inte så många i Sverige ännu börjat använda isoleringen i sina hus. Däremot om vi blickar lite söder ut i Europa så har man använt metoden i en större utsträckning, bland annat är den väldigt populär i både England och Tyskland.

sprutisolering-kostnad

Sprutisolering som använts på ett villaprojekt vi utfört i Nacka.

När det kommer till att isolera sitt hus och husets konstruktioner måste man ta hänsyn till en del faktorer, så att välja isoleringstyp är inte helt lätt. Både huset och plånboken mår bra av en effektiv och bra isolering. Även våra husgrunder vill ha en så bra isolering som möjligt. Alla isolertyper lämpar sig inte att ha överallt i en huskonstruktion. Återigen brukar vi i Sverige använda oss av mineralisolering i ytterväggar, bjälklag och yttertak. I våra grunder brukar man använda cellplast av olika typer. Men varför är då en sprutisolering med polyuretanskum ett mycket bra alternativ? Här nedan listar vi ett par argument.

Varför ska man använda polyuretanskum som sprutisolering i sitt hus?

Polyuretan kan ha olika egenskaper och kan vara i kompakt form, elastisk form eller i skumform. Materialet är slitstarkt samt har väldigt goda isolerande egenskaper. När man sprutisolerar hus används en speciell tvåkomponentsprodukt som sprutas på det som ska isoleras och bildar då en skarvfri och vattenavvisande isolering som både är luft- och ångtät.

Men det finns två olika typer av isolering att välja mellan och beroende på vad som ska isoleras så bör man välja följande:

Yttre delar av konstruktionen

Vid isolering av de yttre delarna av ett hus används så kallad ”sluten cell” vilket är bland det mest energieffektiva isolerande materialet som finns tillgängligt idag. Sluten cell-isolering innehåller en isolerande gas som finns kvar i de slutna cellerna och ger materialet en hög isoleringsförmåga.

Inre delar av konstruktionen

Vid isolering av mellanväggar inomhus är ”öppen cell” en bra lösning. Öppen cell-isolering har inte samma täthet som stängd cell-isolering men har fortfarande utmärkta isoleringsegenskaper och ger en skarvfri luftbarriär. Den har även utmärkta ljudisolerande egenskaper vilket gör att denna typ av isolering passar väl inomhus i väggar och mellanbjälklag.

Hur går man då tillväga?

Till skillnad från mineralisolering kan du inte göra detta själv. När metoden med polyuretanskum ska användas behöver du anlita ett företag som sysslar just med detta. Dom har kunskapen och utrustningen för att utföra allt arbete. Men i praktiken kommer företagen ut med en bil och i den bilen finns en maskin som ”blandar” till isoleringen som förs in i huset genom slangar och vidare genom en spruta med önskat munstycke. Isoleringen börjar direkt att svälla när materialet lämnat sprutan och isoleringen kryper då in i alla vinklar och vrån. Tjockleken på isoleringen går att variera. När isoleringen är applicerad på konstruktionen kan överblivet skum skäras bort.

Metoden kan även användas till betonggrunder och då får man en extremt tät isolering som även står emot radon. Metoden blir allt vanligare i källarrenoveringar och dräneringar av hus. Kort och gott finns det många användningsområden för denna typ av isolering.

Vad kostar sprutisolering med polyuretan?

Beroende på tjocklek och mängd som ska isoleras samt vilket skum som ska appliceras så varierar kostnaden lite. Men vi utgår från att det ska isoleras ca 10 cm med den ”slutna cellen” i en källargrund om 50 kvm kostar det ca 800 – 1100 sek inkl. moms/kvm.

Så om du funderar på att renovera din källarebygga ut ditt hus eller genomföra en renovering där sprutisolering kan vara aktuellt, tveka inte att höra av dig till oss.

/Dick