Tvättmaskin i garderob – vilka regler gäller?

Introduktion

Arga lappar, grannar som snor din tvättid eller lämnar kvar underkläder? Om du någonsin bott i en lägenhet har du säkerligen råkat ut för något av detta när du varit tvungen att använda den allmänna tvättstugan.

För att undvika den här typen av missöden väljer många av våra kunder som bor i lägenhet att installera en tvättmaskin i sin lägenhet. Tyvärr är det inte alltid möjligt att placera tvättmaskinen där den bör stå, nämligen badrummet, och då är det vanligt att bygga en s.k. tvättgarderob. En ofta praktisk och smidig lösning. Men det är inte så lätt. Idag kommer vi gå igenom:

  • Vilka regler gäller egentligen?
  • Hur skyddar man sig emot vattenskador?
  • Vad säger försäkringsbolagen?

 Läs vidare för att få svaren!

Vattenfelsbrytare – En billig försäkring

Det korta svaret är att det är okej att installera en tvättmaskin i ett skåp, som exempelvis står i köket, i anslutning till ett badrum eller annan placering där du har tillgång till vatten och avlopp. Dock kommer det vara andra krav på en installation av en tvättmaskin än på en diskmaskin, även om man kan tycka att dessa två maskiner löper liknande risk att skapa skada i form av en vattenläcka.

När du installerar en tvättmaskin i ett skåp, ska du alltid montera en s.k. vattenfelsbrytare. En vattenfelsbrytare är en produkt som installeras där vattnet kommer in, vanligtvis under diskbänken i köket eller vid vattenstammen i badrummet. En vattenfelsbrytare känner av om det läcker vatten ur vattenledningen och stänger av vattentillförseln. Dagens vattenfelsbrytare är även befästa med elektroniska sensorer som placeras utmed vattenrören, och dessa sensorer känner av om vatten läcker utmed röret och inte bara där det kommer in/ut.

Vad säger försäkringsbolagen?

Idag är det Säker Vatten som anser att dessa produkter ska installeras, och därför är det av många försäkringsbolag ett krav att ha en vattenfelsbrytare installerad om du monterar en tvättmaskin i utrymme utanför badrummet. Många försäkringsbolag ger även sina kunder rabatt på både installationen och premien om man har en vattenfelsbrytare installerad. En klassisk win-win.

Det finns många producenter av vattenfelsbrytare, och följer du länken hittar du alla som är godkända. Vi brukar rekommendera våra kunder att köpa produkter från Grohe, Waterfuse eller LK. De är producenter som håller högkvalitet.

Walk the extra mile

Utöver att installera en vattenfelsbrytare, ska man enligt BKR alltid att applicera tätskikt och en brunn där du väljer att ställa din tvättmaskin. Med denna lösning kan du känna dig säker på att du gjort vad du kan för att förhindra ett vattenläckage, samt valt den säkraste lösningen om väl ett läckage uppstår.

I ett av våra totalrenoveringsprojekt i Vasastan var vi tvungna att rita upp och bygga en speciallösning för att få godkänt med tvättmaskin i ett utrymme utanför badrummet från bostadsrättsföreningen. Vår inredningsarkitekt hjälpte till att ta fram underlag för att få lösningen godkänd.

Prata med någon av våra experter

Avslutningsvis

Det var allt för idag. Vi hoppas att du har fått en större förståelse för vilka regler som gäller när man ska installera en tvättmaskin i ett utrymme utanför badrummet samt kanske fått lite inspiration till ditt nästkommande renoveringsprojekt.

Psst. Vill du läsa fler artiklar om att renovera bostäder i största allmänhet kan du göra det om du följer länken, annars kan du läsa en sammanfattning om det viktigaste du behöver veta när du ska renovera.

Rasmus Lindh
Byggkonsult