Byggföretag Stockholm – Hur hittar man de bästa & hur utvärderar man dem?

Om du söker efter byggföretag i StockholmAllabolag som omsätter 0-49 mkr kommer du få 5069 stycken träffar och det är bara alla registrerade aktiebolag. Med Google som en konstant följeslagare i våra liv är det således ingen utmaning att hitta ett byggföretag som kan hjälpa dig med ditt projekt. Men hur ska man göra för att utvärdera och välja rätt byggföretag i denna djungel?

När det kommer till att utvärdera de tusentals byggbolag som finns i Stockholm arbetar vi på Leadme efter en modell med tre steg.

1. Grunddata
Man kan komma långt på att utvärdera ett byggbolag genom att använda internet. Vi tittar alltid på ett företags ekonomiska historia ur tre perspektiv. Den första är hur mycket företaget omsätter och vilken omsättningsökning företaget har haft de senaste tre åren. Vi gillar dem som lyckats ta sig över 10 mkr tröskeln, för det är efter denna nivå som ett byggföretag måste börja organisera sig på ett professionellt sätt. Vi vill även att bolaget ska påvisa en lönsam tillväxt för att det påvisar hur duktig ägaren är på att driva sin verksamhet samt att det krävs lönsamhet för att kunna driva ett byggföretag på ett sunt och hållbart sätt. Till sist ska bolaget klara en kreditupplysning, vi använder Creditsafe och deras rankingsystem och ett score av God kreditvärdighet är ett måste.

Vidare tittar vi på kundomdömen, framförallt på Reco som blivit den viktigaste källan för omdömen av byggföretag. Hur många kan man hitta? Gärna skrivna under de senaste 12 månaderna. Vad säger kunderna? Hur många positiva kontra negativa omdömen finns? Vi letar efter företag med över 20 st omdömen senaste 12 månaderna, och kvoten mellan positiva och negativa får inte överstiga 1/10 för att vi ska tycka det är okej. Vi kollar även efter trender i omdömena. Klagar kunder på förseningar, dålig kommunikation eller att arbetare inte dyker upp? Väldigt dåliga tecken. Pratar kunderna om att budget och tidplanen hölls? God kvalitet och förmåga att lösa problem? Väldigt bra tecken!

Till sist undersöker vi om företaget har de certifieringar som krävs för att utföra de tjänster dem säger att de gör. Här ska man främst kolla om företaget är godkänt av BKR, Säkervatten och Elsäkerhetsverket. Om företaget inte finns med, be om arbetsintyg på personer som ska utföra arbete hemma hos dig som kan styrka deras kompetens.


Dick är ansvarig för att hitta och utvärdera alla byggföretag vi arbetar med och träffar de kontinuerligt på månadsbasis.

2. Bedömning av ägaren i personlig kontext
Klarar företaget den första kontrollen är det dags att göra en bedömning av ägaren. Vilken företagsfilosofi gäller? Vilken kundsyn påvisar personen? Upplevs den som trovärdig? I detta steg går vi mycket på magkänsla, och den ska addera till de hårda värden vi redan plockat in i steg 1. Vi vill alltid arbeta med personer som vi kan lita på, som förstår att det är ett stort ansvar att få arbeta i människors hem och hantera den stora investering som en renovering innebär.

3. Erfarenhet och lämplighet för en viss projekttyp
Till sist måste företaget vi arbetar med kunna påvisa att de faktiskt kan och har erfarenhet av att utföra de projekt dem säger sig kunna utföra. Det bästa sättet att undersöka detta är att be om referenser på liknande projekt. Det ska vara projekt av samma storlek, tekniska utförande och gärna samma typ av fastighet du bor i. Ibland märker vi att kunder kategoriserar byggföretag som antingen bra eller dåliga, men även bra företag kan vara dåliga på vissa typer av projekt, och därför är det viktigt att matcha kunskapen och erfarenheten som företaget kan påvisa med just det projekt du ska utföra.

Vi har genom åren haft en inofficiell devis som fortfarande gäller i högsta grad, vi ska bara arbeta med byggföretag och hantverkare som vi kan rekommendera till vår familj.

Det kallar vi Certified by leadme.

Om du inte vill gå igenom alla 5069 st byggföretag själv hjälper vi dig med att ta fram offert från rätt företag för just ditt projekt.

Vill du har mer tips om att renovera i Stockholm har vi samlat våra bästa tips.

Dick