Bygga om garage till bostad

Introduktion

Många funderar på att omvandla sitt garage till bostadsyta och vad det kostar. Garagen är ofta så små att de inte längre rymmer bilar, men ytan är tillräcklig för att byggas om till bostadsyta med t.ex. badrum, uthyrningslägenhet eller liknande. I dagens artikel kommer vi att gå igenom vad som krävs för att omvandla ett garage till bostadsyta, där vi bland annat kommer att behandla:

  • Processen du behöver följa
  • Hur bygglovsprocessen fungerar
  • Vilken hjälp du kommer att behöva

Innan vi dyker ned i processen av hur du kan gå tillväga så är det korta svaret att det kostar ungefär 20 000kr/kvm att bygga om ett garage till bostadsyta.

Källare med garage som har totalrenoverats i Bromma

Mer än däckförvaring​

Vi har över åren märkt att många kunder inte ser sitt garage som mer än en plats för förvaring av vinterdäck. Att omvandla ett garage till nytt bostadsutrymme är, från ett byggnadsperspektiv, relativt enkelt. Oftast har man redan ett bra grundskal att arbeta med, inklusive fungerande ytterväggar, tak och golv. Utmaningen ligger vanligtvis i att ordentligt isolera och ventilera utrymmet. Men även detta är inte överdrivet komplicerat.

Badrum som byggts i ett garage som konverterats i ett radhus där vi totalrenoverat hela huset.

Utöver att det ofta saknas isolering, värme och ventilation, brukar det sällan finnas fungerande vatten och avlopp i ett garage. Detta kan vara nödvändigt om du planerar att bygga till exempel ett kök och/eller ett badrum i garaget. Om du inte gör det, behöver du inte installera nytt avlopp och vatten från det befintliga huset. Det är ovanligt att ett garage byggs utan lampor, och därför finns det ofta tillräckligt med kapacitet i elsystemet för att kunna försörja den nya bostadsytan med elektricitet.

Vi hjälper dig konvertera ditt garage

Krävs bygglov för konvertering av garage?

Att omvandla ett garage till en bostad liknar processen att bygga ut ett hus, fast i ett mindre format. Här är stegen du behöver följa för att lyckas med din garageombyggnad:

Vad ska jag använda utrymmet till?

Kommer något av mina barn att bo där? Eller kommer mina svärföräldrar att använda det under sina besök? I så fall kan ett badrum vara lämpligt. Planerar jag att hyra ut garaget på Airbnb? Då kan det även vara nödvändigt att bygga ett kök. Ska det endast tjäna som ett tv-spelsrum för mina barn? Då kanske målet bör vara att skapa ytterligare ett vardagsrum. Beroende på hur du avser att använda utrymmet bör det påverka vad du faktiskt fyller garaget med. Tänk igenom detta noggrant innan du fortsätter med processen.

Anlita en arkitekt

Att bygga om ditt garage är ett mindre tillbyggnadsprojekt, men vi rekommenderar fortfarande att du anlitar en arkitekt. Detta för att få professionella ritningar för ombyggnaden som kan användas vid upphandling av byggare, men också för att en arkitekt kan hantera processen för bygglov eller bygganmälan. För att omvandla ditt garage till bostadsyta krävs det nämligen antingen bygglov eller en bygganmälan. Du kan möjligen genomföra ombyggnaden utan att någon lägger märke till den, men om du planerar att ändra garagets status från biyta till bostadsyta, måste detta registreras hos din kommun. Och du kommer definitivt behöva förklara varför ditt garage plötsligt har blivit en uthyrningslägenhet utan deras kännedom. I sådana projekt behöver inte kostnaden för en arkitekt bli alltför hög. Räkna med ungefär 10-15 000 kronor.

Garage innan ombyggnad

A-ritning på ombyggnationen

Badrum efter renoveringen

Att tänka på inför att du bygger om garage till boyta

Detaljplanera materialvalen – Ska den nya boytan innehålla ett kök, ett badrum eller ett sovrum? Baserat på vad du vill göra med den nya ytan kan du kontakta t.ex. en köksleverantör om du ska ha ett nytt kök, en återförsäljare av kakel och klinker om du ska bygga ett badrum eller en inredningsarkitekt om du behöver förslag på hur ytan ska disponeras.

Ta in offert från byggare – När ritningar och detaljplan finns på plats kan du börja kontakta byggare för att få ett pris på utförandet. Tänk på att kontakta företag med väldokumenterad erfarenhet av liknande projekt, som kan påvisa en stabil ekonomi och nöjda kunder.

Invänta startbesked – När du har fått ok från kommunen är det ofta bara att köra igång.

Praktiska fördelar med att bygga om garage till bostad​

Att bygga om ditt garage är, jämfört med andra byggprojekt, ett kostnadseffektivt sätt att skapa nya kvadratmeter bostadsyta. Dessutom finns det flera praktiska fördelar.

  1. Du kan bo kvar under ombyggnaden – Eftersom arbetet utförs i en separat del av huset, är det inte nödvändigt att söka alternativt boende under byggtiden.
  2. Tillgängligheten är utmärkt – Garage är alltid belägna vid husets uppfart, vilket underlättar logistiken, såsom avfallshantering under projektet. Det förenklar även transport av material in och ut ur byggarbetsplatsen, något som uppskattas av byggarna. Detta bidrar till snabbare byggmoment, vilket i sin tur minskar kostnaderna för dig som kund.
  3. Relativt kort projekttid – Byggprocessen för denna typ av projekt är okomplicerad, vilket resulterar i en kort projekttid. Du kan förvänta dig att ombyggnaden av ett 30 kvm stort garage tar ungefär 5–6 arbetsveckor.
Play Video

Se videon där Dick pratar mer om att bygga om garage till bostad.

Vi ser fram emot att få chansen att hjälpa dig att bygga om ditt garage

Här kan du läsa om det mesta du behöver för att genomföra en tillbyggnad. Vi ser fram emot att höra från dig när du behöver offert från några av Stockholms bästa byggföretag som kan bygga om ditt garage till bostad.

Dick Hedenskog
Byggkonsult