Pris för solceller

Vad kostar en solcellsanläggning?

Priset för solceller beräknat på en genomsnittlig solcellsanläggning (10,4kW) är kostnaden cirka 130 000 kr inklusive moms och installation (information från Hemsol). I priset är skattereduktion inkluderad, vilket är ett erbjudande svenska staten erbjuder privatpersoner som investerar i solceller. Skattereduktionen kallas för grönt avdrag och ger dig en reduktion på hela 19.4% av totalkostnaden.

Storlek på solcellsanläggningen påverkar priset

Den största faktorn som påverkar priset på din solcellsanläggning är dess storlek. Flera solcellsinvesterare väljer att köpa en något större solcellsanläggning för att generera mer el för sitt eget hem eller försäljning. Då komponenter som exempelvis växelriktare blir det endast marginellt dyrare att installera något större solcellsanläggning, vilket gör att den totala kostnaden inte ökar proportionellt med storleken (se bild). Därför kan det vara mer kostnadseffektivt och fördelaktigt att satsa på en större installation från början.

Solceller och deras pris per m2

Enligt källan HemSol.se är det genomsnittliga priset för solceller omkring 2750 kronor per kvadratmeter. Det är dock många faktorer som kan påverka det slutliga priset. För en standardinstallation av solceller med en kapacitet på 10,4 kW ligger kostnaden på cirka 3000 kronor per kvadratmeter, enligt samma källa.

Solceller och deras pris per watt

Pris per watt indikerar hur mycket energi du får för din investering. För en villa med solceller som har en kapacitet på 10.4 kilowatt är priset per kilowatt vanligtvis runt 19 500 kronor. Om du installerar ett större solcellssystem sjunker ofta priset per kilowatt.

5 faktorer som påverkar priset på dina solceller

Anläggningens effekt

Ju fler solceller du installerar, desto högre blir både totalkostnaden och den totala effekten. Det är även viktigt att poängtera att återbetalningstiden ofta blir kortare om du installerar en större solcellsanläggning. Med anledning att större anläggning genererar mer energi, vilket leder till större besparingar på din elräkning och därmed snabbare återbetalning av din investering.

Val av paneltyp

Monokristallina solcellspaneler är generellt sett dyrare än polykristallina solceller. När du väljer paneltyp bör du tänka på balansen mellan prestanda och pris. Om du investerar i mer effektiva och dyrare solcellspaneler, bör den högre anläggningseffekten bidra till en kortare återbetalningstid.

Val av växelriktare

Växelriktaren omvandlar solcellspanelernas likström till växelström, som kan användas i hushållet och matas ut på elnätet för att generera intäkter. Växelriktare som är kompatibla med solcellsbatterier är särskilt dyra och inte alltid lönsamma,

Driftsättning och installation av optimerare

En optimerare säkerställer att skuggade solcellssystem fortfarande kan producera stora mängder solel. Optimerare ger även mer detaljerad produktionsstatistik, oftast på panelnivå. Om du väljer att inkludera en optimerare i din solcellsanläggning, kommer totalkostnaden att öka med cirka 1 till 3 %. Detta är dock en värdefull investering för tak som utsätts för skuggning.

Takets utformning

Kostnaden för dina solceller per kvadratmeter ökar om du installerar systemet på ett brant tak. Detta beror på att extra skyddsanordningar krävs och att installationen tar längre tid. Monteringskostnaden för ditt solcellssystem kan också variera något beroende på om ditt tak är gjort av plåt, tegel eller papp. Dessa faktorer kan påverka både materialkostnader och arbetsinsatser vid installationen.

Grön teknik-avdraget ger dig en rabatt på 19.4%

Från och med den 1 januari 2021 kan du dra nytta av ett avdrag för grön teknik. Detta ger dig en avdragsmöjlighet på 19,4 % av den totala kostnaden för ditt solcellssystem, med en maximal ersättning på upp till 50 000 kronor. Det gröna skatteavdraget har ersatt det tidigare systemet, solcellsstödet.

Krav för att få ta del av det gröna avdraget för solceller

Som Skatteverket poängterar gäller följande krav för att du ska kunna nyttja grön teknik-ROT.

  • Du måste vara bosatt i Sverige.
  • Du måste äga bostaden, antingen helt eller delvis.
  • Du måste helt eller delvis bo i bostaden där solcellsinstallationen utförs.
  • Du måste ha en tillräckligt stor inkomst.
  • Du måste skatta för 90 % av din inkomst i Sverige.
  • Du måste vara minst 18 år gammal.
  Det gröna ROT-avdraget kan inte kombineras med det vanliga ROT-avdraget.