Vad kostar ett IKEA-kök?

Alla har vi en relation med IKEA, och just IKEA håller ett stadigt grepp om den svenska köksmarknaden. Vi har varit inblandade i väldigt många köksrenoveringar, och IKEA är ett oerhört vanligt val av kök. De håller som alla vet ett konkurrenskraftigt pris, och har på senaste åren höjt sin kvalitet och funktion. Men vad kostar ett kök från IKEA? Här har vi skrivit vad det kostar att renovera ett kök, men den artikeln saknar information om kostnaden för själva köket.

Idag ska vi gå igenom två exempelkök från IKEA fullständiga med vitvaror, stommar och tillbehör. Ett kök som är avsett för mindre bostäder, såsom lägenheter och radhus, och ett kök som illustrerar det lite större boendet i en villa.

Kök från IKEA. Klicka här för fler bilder från denna köksrenovering.

Lägenhetsköket

Det första köket är ett kök på 8 köksstommar, och det är byggt på en vägg med rak sättning. Detta är ett väldigt vanligt utseende på kök i radhus eller lägenhet, där köket ofta står på en yta som inte tillåter ett vinkelkök eller köksö.

Måtten på rummet i detta exempel är 5×2,5 m, vilket blir 12,5 kvm.

Köket är fullt utrustat med integrerad diskmaskin, ugn, mikrovågsugn, kyl och frys.

Priset för detta kök landar på 55 000 kr, och priset för vitvarorna är 35 000 kr.

Till detta pris ska man addera eventuell kostnad för transport, inbärning samt måttbeställning av bänkskiva och stänkskydd. Köper man en bänkskiva i trä kan man räkna med några tusenlappar, medan en skiva i sten kan kosta mellan 10 000–20 000 kr beroende på vilken sten man väljer. Samma sak gäller stänkskyddet, ett enkelt vitt kakel 10×10 kostar några hundra, medan marmor kan kosta ett par tusen kronor.

Bildexempel på kök i rak sättning med 8 st köksstommar.

Villaköket

Detta kök är ungefär dubbelt så stort, och innehåller 16 köksskåp. Måtten på rummet är 5×4 m, alltså 20 kvm, och motsvarar ett normalstort villakök. Även detta kök är fullutrustat med diskmaskin, dubbel kyl och frys, ugn, mikrovågsugn och diskmaskin.

Priset på detta kök ligger på 71 000 kr, alltså endast 16 000 kr mer även om det är dubbelt så stort. Det beror på att vitvarorna kostar lika mycket, och det är dem som är kostnadsdrivande och inte nödvändigtvis köksstommarna.

Även i detta fall kommer eventuell transport, inbärning och bänkskiva samt stänkskydd tillkomma.

Bildexempel på kök i vinkel med 8 st köksstommar.

Avslutningsvis

Dessa exempel kan hjälpa dig i din budgeteringsprocess; hur mycket kostar ett kök? Varje projekt och kök är unikt, och när du själv ska renovera ditt kök ska du utgå från just dina förutsättningar för att komma fram till vad kostnaden blir för just dig. Om du behöver hjälp med att komma igång är det bara att höra av dig.

Behöver du hjälp med att renovera ditt kök, eller någon annan del av ditt boende, ser vi fram emot att höra från dig. Vi hjälper dig inte bara med att få offert från flera av Stockholms bästa byggföretag, utan vi kan även hjälpa dig komma i kontakt med rätt materialleverantör för dig och din smak.

Klicka för att läsa fler artiklar om köksrenovering , och vill du läsa en sammanfattning över det viktigaste du behöver veta när det kommer till att renovera kök kan du göra det om du klickar på länken.

Ha en bra dag,

Rasmus på Leadme