Flytta kök – Tips och rekommendationer för att lyckas

Ett vanligt ingrepp vi ofta hjälper våra kunder med är att flytta köket i bostaden. När man bor i en lägenhet kan det dramatiskt förbättra disponeringen av ytan, känslan i lägenheten och frigöra dyrbara kvadratmeter till ett bättre ändamål. Det är dock en del aspekter att betänka innan du börjar välja färg på köksluckorna. Denna artikel kommer att gå igenom vad du behöver veta för att lyckas med att flytta ditt kök (om du bor i en lägenhet). Vi kommer att behandla följande områden:

  • Övergripande tips
  • Ventilation
  • Vatten & avlopp
  • El


Detta kök flyttades i del av totalrenovering av lägenhet.

Dela med dig av dina planer

När du har bestämt dig för att göra en köksrenovering i form av en köksflytt bör du alltid börja med att kontakta din bostadsrättsförening och informera dem om dina planer. Det är egentligen rätt få fall din Brf faktiskt har rätt att bestämma över dina renoveringsplaner, och en köksflytt är ett fall som din Brf rätteligen bör känna till och godkänna. Det beror på att du kommer behöva göra ingrepp på system som berör hela fastigheten. Dessa system ansvarar din Brf för och det rör främst ventilationen och vattenstammar. Vi rekommenderar att du förbereder en teknisk beskrivning på hur du ämnar genomföra din köksflytt:

  • Hur planerar du att dra ventilationen?
  • Vart ska vattnet komma ifrån?
  • Hur ska köket försörjas med el?

Det räcker ofta med en enkel skiss och det kan vi hjälpa till med. Krävs mer avancerade ingrepp som t.ex. ändring i bjälklaget rekommenderar vi att du kontaktar en arkitekt och/eller konstruktör som kan ta fram ritningar på projektet.

Utöver att informera din Brf ska du alltid anmäla en köksflytt till din kommun. I Stockholm gör du det hos Stadsbyggnadskontoret, SBK, via en bygganmälan. Den ska du få godkänd innan du påbörjar din renovering. Det SBK främst kommer titta på är hur din köksflytt kommer påverka dina grannar. Det är nämligen så att de allra flesta hus är byggda med kök ovanpå varandra av den enkla anledningen att man väsnas mycket i köket. Planerar du att flytta ditt kök ovanpå grannens sovrum. Ja, då kan du skapa mycket oväsen i ett rum man vill ska vara tyst.

Vidare för SBK ett register på hur allt byggs i Stockholm och att ha tillgång till ritningar och veta hur våra hus är byggda är otroligt värdefullt. Inte minst för oss som beräknar renoveringar hela dagarna och behöver veta förutsättningarna i ett hus för att prissätta arbetet och ge rekommendationer på vad som faktiskt kan utföras.


Kök och sovrum bytte plats med varandra i denna totalrenovering på Östermalm.

Ventilation

Hur ventilationen fungerar i ditt kök är viktigt både för din egen trivsel och även för fastigheten i stort. Om du har självdrag (vanligt för sekelskiftesbyggnader) behöver du en kolfilterfläkt som inte påverkar ventilationen i huset. Ska förlänga, eller koppla på befintlig ventilationen ansvarar du, i egenskap av byggherre, att ventilationssystemet i huset inte påverkas av din renovering.

Vi rekommenderar att du kontaktar det företag som är ansvariga för OVK-kontroller i ditt hus, och frågar efter deras rekommendation på hur arbetet ska utföras. Om det visar sig vid en OVK-besiktning att din köksrenovering har påverkat husets ventilation, kommer du vara ansvarig för kostnader att rätta till detta. Detta slipper du om du följt OVK-företagets riktlinjer.

Vatten & avlopp

Vatten är ju bra att ha i ett kök och när du planerar din köksflytt måste du tänka på varifrån detta ska komma. Kan du förlänga befintliga vattenledningar eller måste du ta vatten från exempelvis badrummet? Tillgången på vatten kan sätta käppar i hjulet för dina planer (eller i alla fall fördyra dem rejält).

Detsamma gäller för avloppet. Hur ska du göra dig av med vattnet som används i köket? Kan du installera ett avlopp på kökets nya placering eller måste du leda bort vattnet till någon annan avloppsstam? Även detta kan ofta medföra utmaningar i renoveringen,

Känner du dig osäker? Kontakta oss så hjälper vi dig med att komma vidare i dina planer.

El

Att försörja ditt nya kök med el är ofta ett rätt enkelt. Vanligtvis kan du ta el lite varstans i lägenheten (förutsatt att din spis inte kräver 3-fas). Det som kan försvåra saker och ting är om du behöver placera kökets elförsörjning på en ny säkring och mata fram nya kablar. Då måste man dra fram el direkt från elskåpet i din lägenhet. Sitter det långt ifrån där du vill placera köket kommer du antingen ha en eldragning utanpå väggen, eller så måste du spåra in elen i väggen. Då tillkommer rätt mycket målerijobb för att dölja ingreppet.

Behöver du lite inspiration till din köksrenovering? Spana in denna video där vi hjälpte en familj i Spånga hitta rätt företag till uppdraget.

Ta hjälp tidigt

Om du planerar att genomföra en köksflytt rekommenderar vi att du kontaktar någon som har erfarenhet av dessa projekt innan du investerar allt för mycket emotionellt kapital i dina drömmar. Vi har hjälpt åtskilliga kunder med denna typ av köksrenovering och vi kan göra din resa betydligt smidigare att ta sig igenom!

Vill du läsa fler artiklar om köksrenovering kan du göra det här eller så kan du läsa det viktigaste om att renovera kök här.

Vi ser fram emot att höra från dig.

Ha en fin dag,

Rasmus på Leadme