Ta hjälp med planeringen

En av de viktigaste lärdomarna vi lärt oss under våra år i bygg- & renoveringsbranschen är vikten av god planering. Att genomföra en renovering eller ett byggprojekt är en dynamisk process, där många val kommer behövas att tas och oförutsedda händelser kommer att uppstå. Att göra sitt bästa för att kultivera sin smak, samt att skapa en god planering för att kunna maximera sin investering är något en arkitekt är tränad att göra.

I Sverige har man många gånger en inställning att en arkitekt bara behövs för stora komplicerade, och ofta dyra, byggprojekt. Bara ordet arkitektritad känns lite läskigt. Men trotts allt är alla byggnader i Sverige designade av en arkitekt, oavsett om vi pratar om Dramaten eller radhuslängor från 70-talet.

I denna artikel kommer vi skriva om:

  • Vad ska man tänka på innan man anlitar en arkitekt?
  • Hur väljer man en arkitekt?
  • Presentera några arkitekter vi på Leadme jobbar med

Vad vill jag?

Innan man kontaktar en arkitekt är det en god idé att bilda sig en uppfattning om vilka ens prioriteringar är? Vad vill man uppnå helt enkelt? Är det att förverkliga en livslång dröm att bygga helt nytt hus? Ska jag renovera min källare och behöver optimera ytan? Eller behöver jag göra en tillbyggnad för att skapa mer utrymme för min växande familj?

När de frågorna är besvarade, är det bra att bilda sig en uppfattning om vilken budget man har. Utifrån den kommer en arkitekt kunna hjälpa dig med att säga vad ett rimligt slutresultat är. Utan att veta vilken budget man arbetar med är det svårt att ge relevanta förslag på lösningar som kommer passa dig. Det är värt att ha i åtanke att arkitekter inte bara skapar vackra byggnader, utan de är även duktiga på att arbeta fram förslag som är såväl ekonomiska som praktiska.

Förtroende och stilmatchning

För att börja avgränsa urvalet tycker vi Houzz.se är ett bra första steg för att hitta arkitekter. Här finner man ett stort urval olika arkitekter, som ritar och designar i olika stilar. Baserat på vad vilken stil man gillar kan man även här kontakta intressanta alternativ.

När man sedan har ett urval intressanta arkitekter, ska man leta efter den person man känner störst förtroende inför, och som man litar på kan hjälpa förvandla bilden av resultatet i ditt huvud till verklighet. Gå på magkänsla helt enkelt.

Till sist är det viktigt att du innan projektet drar igång, har en tydlig dialog över hur processen kommer se ut och vilka förväntningar man har på varandra.

Smörgåsbord av bra alternativ

Vi på Leadme arbetar med flera arkitekter i Stockholm, och hjälper deras kunder få offerter från några av Stockholms bästa byggföretag till deras projekt.

Nedan följer en kort presentation av tre olika arkitekter som vi gillar att jobba med:

Arkoproj

Andreas Engberg står bakom Arkoproj, och han är utbildad arkitekt i Lund samt Berlin. Han är även Kontrollansvarig enligt PBL. Innan Andreas startade Arkoproj arbetade han på Ahrbom & Partners. Andreas specialitet är att arbeta med tillbyggnader och ombyggnationer av villor.

Jag utgår alltid från befintlig huskropp, men jag gillar verkligen att arbeta med funkishus och sekelskiftesbostäder.

Andreas är väldigt om och kring sig och vurmar verkligen för professionen arkitekt. Han driver bland annat Facebook gruppen Bygga Hus – diskussion och försäljning med dryga 4500 medlemmar.

För mer information och kontaktuppgifter kan ni kolla https://www.arkoproj.se/.

Bratt Lifestyle Architecture

Carl-Gustaf Bratt är grundare av Bratt Lifestyle Architecture. Han är utbildad som arkitekt i USA och Irland. Carl-Gustaf påbörjade sitt yrkesverksamma liv som arkitekt redan 1981, och har sedan dess arbetat mot både privata- & kommersiella beställare.

I sin stil utgår Carl-Gustaf efter de råmaterial som finns att tillgå:

Min stil är mångfald, alla stilar som respekterar varje enskilds tomt eller byggnad. Detta kan vara modernt eller traditionellt.

Hästar är en passion hos Carl-Gustaf, så att få chansen att rita ett ridhus vore lite av en dröm. Så för er som planerar att bygga ett nytt ridhus vet vem ni ska höra av er till.

För mer information och kontaktuppgifter kan ni kolla www.brattgroup.com.

Näslund Arkitektur

Linda Näslund ligger bakom Näslund Arkitektur, och hon är utbildad på Chalmers i Göteborg och har arbetat på Wingårdhs i både Göteborg och Stockholm. Hon driver sedan 2008 sitt eget företag.

I sin stil som arkitekt har även Linda en stil som utgår från platsen hon har att arbeta med:

Jag skulle beskriva mig stil som följsam, dvs anpassar mig efter platsen och förutsättningarna men snarare modern än bakåtblickande när det gäller estetik.

Odling, natur och miljöteknik är områden som Linda är intresserad av, och att få chansen att designa ett sådant bostadshus ligger högt upp på önskelistan.

Att rita ett bostadshus med smart tänkta klimatzoner, modern miljöteknik och förutsättningar för odling och återvinning. Det vore ett drömuppdrag.

För mer information och kontaktuppgifter kan ni kolla www.naslundarkitektur.se.

Går du i renoveringstankar eller behöver hjälp med ditt drömhus? Vi ser fram emot att höra från dig.

Här hittar du mer information om hur du ska gå tillväga inför ett renoveringsprojekt.

Ha en fortsatt bra dag,

Dick på Leadme