Runt sekelskiftet var el i hemmet långt ifrån standard. I Stockholm dröjde det till 1892 innan vi fick vårt första elverk (Brunkebergsverket). El i hemmet var, som med mycket annat, där det fanns pengar. Således var många hus som upprättades i mer fashionabla områden runt sekelskiftet de första att byggas med ett elsystem. Lite kuriosa, det dröjde faktiskt till 1922 innan den första elektriska spisen lanserades på den svenska marknaden och det var i slutet av Jugendperioden.
I de hem som hade el, och som då var i behov av strömbrytare och eluttag, användes till en början produkter tillverkade i porslin. Porslinsprodukterna ersattes tämligen fort av något som kallas bakelit. Bakelit var en av de första plasttyperna som tillverkades på industriell skala. Givetvis valde man detta tillvägagångsätt p.g.a. kostnadsbesparingar och effektivitetsskäl.
När vi renoverar sekelskifteshus idag använder våra kunder främst produkter i plats, ofta från Schneider Renova. En dimmer från Renova-serien kostar ungefär 500 kr.

Om man vill vara lite mer stilistiskt noggrann ska man använda produkter i bakelit. Det kan man bland annat köpa på Sekelskifte.se. En bakelitdimmer kostar ungefär 900 kr.

Om man verkligen vill gå all-in på sina eluttag ska man köpa produkter i porslin. Det finns många tillverkare av allt från datauttag, dimmers, strömbrytare och USB-uttag gjorda i porslin. Fontini är en producent av den här typen av produkter och deras förmåga att designa och tillverka eluttag är utomordentlig. Fontini grundades i Barcelona på 1950-talet och de är specialiserade på just elprodukter i porslin. En dimmer från Fontini kostar ungefär 1000–1500 kr och inhandlas på Sekelskifte.se.
