Renovera sekelskifteslägenhet – Detaljerna

Vid det här laget är du, som trogen läsare av våra artiklar, proffs på att renovera sekelskifteslägenheter! Du har koll på vad Jugendstil är, vad det kostar att lägga slottsparkett och att putsning inte är samma sak som bredspackling (och mer därtill!).

Vi har tidigare skrivit om följande delar i en sekelskiftesrenovering:

Dagens inlägg kommer fullborda vår artikelserie – vi ska behandla renovering av detaljerna i en sekelskiftesbostad. Dagens tema kommer inte att följa något speciellt mönster utan vi kommer ta upp lite av allt. Sånt som är viktigt. Sånt som är roligt. Och sånt som kanske varken är det ena eller andra (?). Nåväl, vi kör!

Matsal i sekelskifteshus där vi hjälpte kunden hitta rätt företag för projektet.

Eluttag & strömbrytare

Runt sekelskiftet var el i hemmet långt ifrån standard. I Stockholm dröjde det till 1892 innan vi fick vårt första elverk (Brunkebergsverket). El i hemmet var, som med mycket annat, där det fanns pengar. Således var många hus som upprättades i mer fashionabla områden runt sekelskiftet de första att byggas med ett elsystem. Lite kuriosa, det dröjde faktiskt till 1922 innan den första elektriska spisen lanserades på den svenska marknaden och det var i slutet av Jugendperioden.

I de hem som hade el, och som då var i behov av strömbrytare och eluttag, användes till en början produkter tillverkade i porslin. Porslinsprodukterna ersattes tämligen fort av något som kallas bakelit. Bakelit var en av de första plasttyperna som tillverkades på industriell skala. Givetvis valde man detta tillvägagångsätt p.g.a. kostnadsbesparingar och effektivitetsskäl.

När vi renoverar sekelskifteshus idag använder våra kunder främst produkter i plats, ofta från Schneider Renova. En dimmer från Renova-serien kostar ungefär 500 kr.

Om man vill vara lite mer stilistiskt noggrann ska man använda produkter i bakelit. Det kan man bland annat köpa på Sekelskifte.se. En bakelitdimmer kostar ungefär 900 kr.

Om man verkligen vill gå all-in på sina eluttag ska man köpa produkter i porslin. Det finns många tillverkare av allt från datauttag, dimmers, strömbrytare och USB-uttag gjorda i porslin. Fontini är en producent av den här typen av produkter och deras förmåga att designa och tillverka eluttag är utomordentlig. Fontini grundades i Barcelona på 1950-talet och de är specialiserade på just elprodukter i porslin. En dimmer från Fontini kostar ungefär 1000–1500 kr och inhandlas på Sekelskifte.se.

Beslag

När det kommer till beslag i en sekelskifteslägenhet är det ”more is more” som gäller. Designen på beslagen, allt från dörrbeslag, fönsterbeslag, ringklockor och dörrstopp var under Jugendtiden livlig och storslagen. Man arbetade mycket med feminina former och granna färger. Mässing, eller fattigmansguld som det också kallas, var materialet som användes i både ren och förnicklad form.

Det var inte heller ovanligt att arbeta med djuriska inslag i designen. Även det inslaget gick i linje med det naturideal som rådde under Jugendtiden.

Spanjolett är ett ord du kan använda nästa gång du diskuterar inredning med Horace Engdahl. Ordet spanjolett hänvisar till låsskenan som beklädde de flesta fönster i sekelskifteshus och en spanjolett är den metallskena som löper längs med ett innerfönster som hakas i en eller fler kolvar på ett fönster. Spanjoletter användes dels för dess design, dels för deras fasthållningsförmåga som var och är hög (i alla fall jämförelsevis vanliga haspar).

Spanjoletter är en rik detalj att använda när man renoverar sitt sekelskifteshus. Och du kan både restaurera, om det finns i ditt hem, eller köpa nya spanjoletter till din renovering.

Lite onödig kunskap

Som inom alla områden blir renovering i sekelskiftesstil mer nördigt, ju djupare man gräver, och vi tänkte bjuda på några detaljer du kan addera till ditt hem för att verkligen leva Jugenddrömmen.

Ventilgaller i gjutjärn – Istället för att använda moderna, och rätt tråkiga, ventiler i plast kan du använda storslagna rosettventiler i gjutjärn.

Kakelugnstofs – Används som tyngd i snören som hänger från kakelugnar eller imkanalsventiler. Riktigt trevligt.

Stövelknekt – Om du inte bor på ett asiatiskt hotell, med personal på toaletten som erbjuder minttabletter och parfymsprut, är en stövelknekt ett måste för att slippa fula märken baktill på dina skor.

Julgransfot i gjutjärn – Med en sådan kan du köpa en Kungsgran som till och med skulle göra Fanny & Alexander avundsjuka.

Sprutmunstycke i mässing – Att vattna blommor med en plastslang hade aldrig kommit på tal när Oscar II strövade runt Rosendals trädgård.

Avslutningsvis

Jag hoppas att denna artikel har bjudit på lite inspiration, lite skratt och lite ny kunskap.

Vill du ha hjälp med att renovera ditt sekelskifteshus ser vi fram emot att höra från dig – för att hjälpa ge dig rätt byggföretag till just ditt projekt.

För mer information om att renovera kan du följa länken. Du hittar även fler artiklar om att renovera här.

Väl mött,

Rasmus på Leadme