Bygga ut huset - Vad kostar tillbyggnad?

Vi på Leadme strävar efter att hjälpa människor göra bättre val när det kommer till renovering- & byggprojekt. En viktig aspekt i att kunna göra bättre val är att ha kunskap inom ett givet ämne. Vi har tidigare skrivit om hur du lyckas med din tillbyggnad och idag tänkte vi skriva om:

Vad kostar det att göra en tillbyggnad?

Det korta svaret på den frågan är 25 000–35 000 kr per kvm boyta du vill bygga ut. Det långa svaret hittar du i den här artikeln.

Bygga ut huset – Vilka moment ingår?

I vårt exempel kommer vi utgå från att tillbyggnaden är byggd av behöriga och kompetenta hantverkare som är betalda marknadsmässiga löner. Vi kommer även utgå från att tillbyggnaden görs på schaktad mark (kostnad för markarbete tillkommer således), att utbyggnaden byggs i en träkonstruktion samt med en träpanel på fasaden.

 • Grund i betong – När marken är schaktad ska gjutningen av grunden förberedas. Först läggs en fiberduk ut, kantelement samt markisolering monteras. Därefter armeras grunden med en armeringsmatta. När det är gjort häller man ut betongen och låter den brinna. Nu har man en grund att bygga vidare på.
 • Ytterväggar i träkonstruktion (träpanel) – Nu ska ytterväggarna på plats. Och väldigt kortfattat byggs dessa med ett regelverk av konstruktionsvirke. Regelverkets utsida förses med läktpanel samt fasadpanel samt med isolering. Därefter monteras en åldersbeständig plast som motverkar eventuell fuktvandring i konstruktionen. Till sist monteras ett invändigt regelverk som även det isoleras. I detta regelverk dras även ledningar för el och VVS.
 • Yttertak – Därefter tar bygget med taket vid. Detta byggs, återigen kortfattat, genom att man monterar takstolar som byggs samman med råspont. Ovanpå sammanfogningen monteras först takpapp, sedan strö- & bärläkt som förses med takpannor, lite plåt och hängrännor. Vips är taket klart.
 • Undertak – På undersidan av det nybyggda yttertaket ska undertaket byggas. Det görs genom att takstolarna kompletteras med ett bärverk som isoleras och förses med byggplats för att hantera fukt. Mot det monteras läktreglar som kallas spikläkt, och mot det monteras gips. Nu har vi även ett undertak klart.
 • Utvändig målning – Med alla ovanstående moment utförda, har vi en så kallad vädertät konstruktion. Och det enda som återstår för att vår tillbyggnad, i alla fall från utsidan ska vara klar, är målning av träpanelen. Detta görs med en vanlig standardtäckfärg för utomhusbruk.
 • Avbärning – Nu börjar det arbete som oftast är det svåraste, nämligen att sammanföra befintlig huskropp med vår tillbyggnad. Vanligtvis gör man ett hål i det befintliga husets yttervägg, och det hålet ska i regel förstärkas med en balk i antingen trä eller stål. Detta för att inte påverka den bärande konstruktionen i befintliga huset.
 • Invändig byggnation – Nu ska innerväggar byggas upp där man vill dela upp ytan. Och dessa byggs som vanliga innerväggar. Med gips som monteras på en träfiberskiva, som i sin tur sitter på ett regelverk som är isolerat för inomhusbruk. Därefter monteras dörrar, foder, fönster och annat som ska användas på insidan av tillbyggnaden.
 • El – När väggarna står klara kommer elektrikern in och gör sina dragningar och kopplingar för eluttag, lampor och lampknappar/dimmers.
 • Invändig målning – Väggarna står stabilt och taket sitter där det ska. Dessa ytor ska nu spacklas och målas. Inga konstigheter.
 • Golv – Efter målningen lägger man in det nya golvet. Inte heller några konstigheter.

Vad kostar tillbyggnad?

Play Video

Dick berättar om vad en tillbyggnad kostar att genomföra i Stockholm

Nu har vi berättat i korta drag om allt som görs i en tillbyggnad. Med dessa arbetsmoment utförda står vi nu med en färdig boyta. Om du bor i Stockholms län kan du räkna med att priset är 25 000–35 000 kr per kvm för att genomföra en tillbyggnad. Priset inkluderar kostnader för:

 • Arbete
 • Byggmaterial
 • Administrativt arbete
 • Sophantering
 • Transporter

Komplexiteten i beskrivna moment är vad som styr prisbilden upp respektive ner. Som med allt inom bygg och renovering kommer antal arbetstimmar som krävs för att bygga vad du vill ha påverka priset. Det är exempelvis dyrare att lägga in fiskbensparkett än klickgolv, putsa fasaden eller lägga in vattenburen golvvärme.

Priset kommer även påverkas av vad du väljer att fylla din tillbyggnad med. Exempelvis är kök, badrum, tvättstuga eller en relax-avdelning dyrare att bygga per kvm än ”vanlig” boyta, såsom vardagsrum, sovrum eller allrum.

Här kan du läsa mer i detalj vad olika saker kostar att bygga och renovera. Alltså vad du kan räkna med att badrum, tvättstuga, WC, kök osv kan kosta.

Vår erfarenhet av att hjälpa familjer med tillbyggnad i Stockholm sträcker sig flera år bak i tiden, och vi kan hjälpa dig som ska bygga ut huset med allt som krävs. Duktiga arkitekter och konstruktörer, offerter från några av Stockholms bästa byggföretag och materialleverantörer av allt du kan tänkas behöva.

Här kan du läsa mer om att bygga ut huset.

Vi ser fram emot att höra från dig!

Dick Hedenskog
Byggkonsult

Läs mer

Projekt

Artikel