De flesta människor som någon gång tänkt tanken att renovera, förstår att man måste planera inför sin renovering. Men vad betyder det? Egentligen? Man förstår nog rätt fort att man inte vill bo med sin familj på en arbetsplats och behöver hitta ett alternativt boende. Men vad kan man mer göra för att planera inför sin renovering? Nedan följer ett par praktiska saker du kan göra.
- Förstå din smak & vad du gillar
Valmöjligheterna när du ska renovera ditt hem är oändliga. Fullständigt oändliga. Ska man köra lantligt kök? Kalksten eller carraramarmor? Blandare i mässing eller rostfritt stål? Ska jag måla? Vilken NCS-kod? Är det bäst att använda kantlister i PVC eller aluminium i badrummet? Att välja inredningsstil när man är på plats i butiken kommer ofta leda till ett spretigt slutresultat. Köp ett par inredningstidningar, googla vilka inredningsstilar som finns, välj ut ett par som du gillar och sätt dig och gör en moodboard. Gärna en för varje rum som ska renoveras och sätt de tillsammans för att förstå helheten.
Om budgeten tillåter rekommenderar vi att man tar kontakt med en arkitekt eller inredningsarkitekt. De kan hjälpa dig att renodla din smak och få fram en beskrivning på vad du vill ha. Vår inredningsarkitekt hjälper dig gärna med insidan, medan Arkoproj kan hjälpa dig med saker och ting som har med utsidan att göra. Ofta är detta en relativt liten kostnad i förhållande till vad hela renoveringen kommer kosta och 20–30 000 kr kan bespara dig besvikelse och istället överraska dig över hur fint allt blev!
Har du inte råd att anlita en arkitekt? Utnyttja då att de flesta materialleverantörer erbjuder nästintill gratis planeringshjälp.
- Köp måttband, sprayfärg & tejp…
…och använd det till att experimentera med hur dina idéer kommer att ta sig i praktiskt uttryck. Tejpa golvet där den nya väggen kommer stå. Spraya väggen för att illustrera det nya fönstrets tänkta höjd, tejpa upp vart den nya ingången kommer att vara och mät hur mycket plats kommoden du vill köpa till badrummet faktiskt kommer ta i anspråk.
- Undersök strömförsörjningen & avloppen
Många gånger är det lätt att snöa in på vilken spis som kommer vara snyggast eller vart man ska placera nya köksön. Men glöm inte att kolla att vatten- och avloppsstammar och elledningar klarar av dina planer. T.ex. kräver en induktionshäll ofta 3-fas el och det finns inte i alla lägenheter och måste i så fall dras upp från källaren. Kan bli dyrt. Eller så måste du installera en avloppspump för att få vattnet från köksön att ta sig till huvudstammen. Även detta kan bli svårt att genomföra. Och ja, du gissade rätt, det kan bli dyrare än vad du räknat med.
Om du inte själv är uppdaterad enligt det senaste från EIO eller Säker vatten, som typ 99,9% av svenska befolkningen inte är, kan du kontakta någon som är det. T.ex. en behörig elektriker eller VVS-montör. Eller varför inte någon hos oss på Leadme?
Den här punkten ligger oss på Leadme extra varmt om hjärtat. Det är ju det vi försöker få människor att göra varje dag. Men att välja rätt är svårt. Här kan du läsa hur vi gör för att utvärdera vilket byggföretag du ska jobba med.
Sovrum som var del i en totalrenovering vi hjälpte vår kund med.