Totalrenovering – Värdefulla tips för att lyckas

Introduktion

Köp sprayfärg, fixa numret till fastighetsskötaren och ha 20% i ekonomisk buffert. Det är allt du behöver veta inför din totalrenovering. Skämt åsido, att genomföra en totalrenovering av din bostad kommer att vara en både tuff och rolig resa. Även med de bästa förutsättningarna i bagaget ska man vara inställd på det. Det går dock att genomföra en totalrenovering på bättre och sämre sätt, så här tänkte vi ge dig våra tips på hur du ska göra för att lyckas! Detta är uppföljningen på artikeln där vi skrev om hur mycket en totalrenovering kostar per kvm boyta.

Olika projekt där vi hjälpt kunder totalrenovera både hus och lägenhet

Mentala förberedelser

Vi på Leadme har varit inblandande åtskilliga totalrenoveringar av hus och lägenheter och många av oss har även själva genomgått denna process privat. Det första man ska göra är att förbereda sig mentalt på vad en större renoveringsprocess innebär.

Det tar tid

För att nå ett lyckat resultat som ligger i linje med vad du förväntar dig, kommer en totalrenovering kräva mycket tid. Du kommer behöva lägga ner mycket tid på att bilda dig en uppfattning om vad du vill ha. Du kommer behöva lägger ner mycket tid på val du måste göra innan, under och efter din renovering. Du kommer behöva lägga ner mycket tid på att samarbeta med leverantörer under hela projektet. Allt förknippat med en större renovering kräver ett stort tidsengagemang. Ha det i åtanke.

Du kommer behöva vara flexibel

Att renovera är en dynamisk process och det kommer uppstå situationer som gör att dina ursprungliga idéer inte kommer vara partiskt genomförbara. Kanske får du inte tillstånd av kommunen att installera det där nya fönstret, eller så kanske tyngden blir för stor för att montera bubbelbadkaret du har drömt om. Att kunna tänka om, och hitta alternativa lösningar, är något du ska vara förbered på att göra.

Ha 20% i buffert

Tätt sammankopplat med ovanstående punkt är det bra att mentalt förbereda dig på att förutsättningarna kommer att förändras och därför kan även prislappen förändras. Vi rekommenderar starkt att dessa förberedelser är mer än mentala och att du faktiskt har 20% i ekonomisk buffert innan du ger dig in i din renovering. Du vill inte precis klara av att betala för kalaset. Det skapar ofta osäkerhet och onödig friktion. Om något uppstår som kostar mer än beräknat vill du inte stå utan ekonomiska resurser att ta projektet i hamn. Kanske hittar man en sprucken stam i källaren som gör att man måste renovera mer än vad man trodde. Eller så vill du lägga till fler eluttag och dimmers än planerat. Då behövs viss flexibilitet i plånboken. Det är väldigt svårt att förutse, men nödvändigt att åtgärda för att slutföra renoveringen för bästa resultat.

Har du inte möjlighet att få ihop 20% mer än den beräknade kostnaden? Välj i så fall bort fördyrande moment och spara pengarna till oförutsedda händelser.

Renovering av sekelskifteslägenhet på Kungsholmen

Praktiska förberedelser

De flesta människor som någon gång tänkt tanken att renovera, förstår att man måste planera inför sin renovering. Men vad betyder det? Egentligen? Man förstår nog rätt fort att man inte vill bo med sin familj på en arbetsplats och behöver hitta ett alternativt boende. Men vad kan man mer göra för att planera inför sin renovering? Nedan följer ett par praktiska saker du kan göra.

Vi hjälper dig totalrenovera din lägenhet eller villa

Innan & under projektet

När du vet vilken mönstring marmorn ska ha, planritningen är gjord, moodboarden är intatuerad på underarmen och du är förbered på allt som kan gå fel under renoveringen kan du klämma in ett par sista saker.

Vi ser fram emot att få chansen att hjälpa dig med din totalrenovering

Att genomföra en totalrenovering av ett hus eller lägenhet är något som ska göras på rätt sätt. Om du vill ha hjälp med att anlita rätt byggföretag och komma i kontakt med andra leverantörer som behövs för att genomföra ett lyckat projekt är du välkommen att höra av dig.

Vill du läsa fler artiklar om att renovera ditt hus eller lägenhet, så har vi samlat fler artiklar. Och för att hitta det viktigaste du behöver innan du ska renovera, kan du följa länken.

Rasmus Lindh
Byggkonsult