Hjälp av inredningsarkitekt

Introduktion

I den här artikeln berättar vi om vad du kan få hjälp med från våra inredningsarkitekter när du ska renovera din lägenhet eller villa i Stockholm. Vi förklarar vad de olika delarna innebär, varför det kan vara bra att ta hjälp av inredningsarkitekt och hur det kan underlätta din renovering.

Vad kan du få hjälp med av inredningsarkitekt?

Det finns flera saker du kan få hjälp med av en inredningsarkitekt, oavsett om du ska renovera ett badrum eller ett helt hem. Här går vi igenom alla delar, vad de innebär och när du kan ha användning av dem. Du kan välja att bara få hjälp med någon del eller allt för att underlätta din renovering.

Ett väldigt fint sekelskifteshus som vi hjälpt till att renovera. Här finns det väldigt mycket fina detaljer från sekelskiftet.

Ritningsunderlag

I ett ritningsunderlag ingår skalenliga planritningar. Om du planerar att göra förändringar i planlösningen rekommenderar vi alltid att du tar hjälp med att ta fram planritningar (före, under, efter). Det underlättar både för dig som kund och för byggarna som ska utföra arbetet. Det blir tydligt vad det är som ska göras och det finns exakta mått att utgå ifrån. Detta kan även underlätta för dig att få godkännande från din bostadsrättsförening inför renoveringen.

Vår inredningsarkitekt kan hjälpa dig att ta fram planritningar för hur det ser ut före, de förändringar som ska ske och hur det kommer att se ut när det är klart. I ritningsunderlaget ingår även en ritning med elschema. Ett elschema är helt enkelt en planskiss där man ritat ut vart någonstans all el ska placeras (dimmers, spotlights etc).

Förändringar i planlösning

När det ska ske förändringar i planlösningen bokas vår inredningsarkitekt in på ett möte hemma hos dig tillsammans med en av våra byggkonsulter. Byggkonsulten är där för att titta på vilka tekniska möjligheter som finns i bostaden, exempelvis var man kan dra el och vatten. På så sätt slipper du planera för förändringar som inte är tekniskt möjliga eller som kommer innebära en onödigt stor kostnad.

Antingen har du en tydlig vision från början och vet exakt hur du vill att ditt hem ska se ut, eller så får du hjälp av inredningsarkitekt med att ta fram förslag på de bästa lösningarna för ditt hem.

Det kan vara bra att få hjälp med ritningsunderlag även om du inte planerar att göra några förändringar i planlösningen. Du kan till exempel få hjälp med att ta fram en möblerad planritning. Det hjälper dig att få en uppfattning om vad du har för möjligheter när det kommer till möblering.

Ritningarna är framtagna till en totalrenovering av sekelskifteslägenhet som vi utförde på Kungsholmen

Elevationer

En elevation är en skalenlig 2D ritning av något sett rakt framifrån. Det kan till exempel handla om ett kök, badrumsvägg eller en platsbyggd bokhylla. Du kan t.ex. få hjälp från vår inredningsarkitekt med att rita upp alla väggar i ett badrum, vilket då visar vart någonstans all inredning ska monteras. På så sätt underlättar detta både för dig och för byggarna, då elevationen är korrekt måttsatt och det finns tydligt specificerat vart någonstans inredningen ska monteras.

Elevation framtagen för väggar och tak i en villa som vi hjälpt till att renovera i Viggbyholm

3D visualisering

Många väljer att få hjälp med 3D visualiseringar eftersom det ger en tydlig bild av hur allt kommer att se ut när renoveringen är klar. Genom en 3d visualisering får du en uppfattning om hur alla färg- och materialval kommer att se ut ihop och hur rummen kommer att upplevas. Inredningen ritas då utifrån de val du gjort. Är det ett kök som ska renoveras så ritas köket utifrån de stommar du valt från köksleverantören eller utifrån ritningar om du valt att bygga ett platsbyggt kök.

inredning-wc2

3D-visualisering av en gäst-WC som skulle gå i sekelskiftesstil i en totalrenovering av bostad på Kungsholmen

Designkoncept

Vår inredningsarkitekt kan även hjälpa dig med det vi kallar för designkoncept. Ett designkoncept innebär att du får ett kreativt förslag på hur man kan leka med färg & form utifrån vem du är och vad du har i budget. I underlaget som skapas för dig kan du exempelvis se kulörmatchningar mellan olika rum och vilken nyans man då bör ha på dörrposten för att skapa en överlappning mellan de olika kulörerna. Är du själv en färgstark person och vill skapa mera bryt och kontraster är det inga problem, underlaget utformas efter din unika smak. I designkonceptet ingår även en produktlista som gör det enkelt för dig att beställa alla produkter och tydligt se totalkostnaden för inköpen av all inredning.

Välkommen till vårt kontor

Om du väljer att få hjälp med designkoncept har du möjlighet att komma till vårt kontor där vi tagit fram massa prover från olika leverantörer (eller så kan vi ses ute hos någon av våra samarbetspartners). Proverna som föreslås till ditt projekt brukar hämtas hit och du kan i samband med inredningsarkitekt bolla idéer kring de olika förslagen.

designkoncept

Designkoncept framtaget till en villarenovering i Danderyd

Våra bästa tips för att du ska lyckas med din renovering

Många som står inför en renovering funderar över hur de tror att nästa köpare av bostaden kommer vilja att den ska se ut. Med förhoppningen om att på så sätt göra en “bra affär” när de säljer bostaden. Det kanske är en bra idé om du tänkt sälja direkt efter renoveringen utan att själv flytta in. En sämre idé om du planerar att själv bo i bostaden några år.

Sanningen är att ingen vet vad som kommer vara trendigt i Stockholm eller vad stockholmare kommer vilja ha om 5 år. Inte ens chefredaktörer på trendiga inredningsmagasin kan veta helt säkert. Därför borde du helt enkelt inte renovera utifrån någon annan än dig själv och hur du vill att ditt hem ska se ut. Vi som jobbar med det här vet att det inte är ovanligt att bostäder totalrenoveras trots att de genomgått en renovering bara något år tidigare, för att stilen helt enkelt inte passade den nya ägaren.

Tydliga förutsättningar är framgången till en lyckad renovering

Vår erfarenhet säger att de kunder som lyckas bäst med sin renovering är de som lagt mycket tid på planering och förarbete. De har tänkt igenom alla val noga och har underlag på vad renoveringen ska innehålla. Att ändra något i efterhand vid en renovering kan bli väldigt komplicerat och innebär dessutom en extra kostnad samt ofta tid. Därför är det en god idé att ta hjälp av en inredningsarkitekt för att få allt uppritat och hjälp med att visualisera det resultat du vill uppnå.

Ju mer du planerar desto bättre blir det därför finns vi här för dig och hjälper dig på vägen. Vi brukar säga att tydliga förutsättningar är framgången till en lyckad renovering!

Lovisa Haegermark
Inredningsarkitekt