Vad kostar det att renovera kök i Stockholm?

Att köket är festens mittpunkt vet vi alla. Det är klart sen länge. Och kök är något vi svenskar gillar att renovera. Dels för dess praktiska funktion, men även för den sociala komponenten köket fyller i våra hem och kanske även den positiva livsstils förändring en köksrenovering bidrar med.

Oavsett anledning till att du ska renovera ditt kök, vill vi med denna artikel erbjuda dig kunskap om hur mycket det kostar att renovera ett kök i Stockholm? Vi tänkte göra det genom att förklara vad man gör i en köksrenovering, och antal timmar det tar i anspråk. Och om du har följt vår artikelserie, vet du också vid det här laget att det är antal timmar det går åt att utföra ett projekt som styr priset.

Kök som renoverades i del av totalrenovering av villa i Mälarhöjden.

Prisexempel

Vi har utgått från en standardrenovering av ett normalstort kök om 15 köksskåp, enligt gällande svenska byggnormer och att renoveringen utförs av behörig arbetskraft med rätt kunskap och försäkring. Med standardrenovering menar vi att följande görs:

  1. Befintligt kök rivs & nytt kök monteras.
  2. El dras i väggen till diskmaskin, fläkt, spis, ugn, kyl/frys, 2 st el uttag ovanför bänkskivan och 6 st spotlights i köksstommen ovanför bänkskivan.
  3. Stänkskyddet plattsätts med kakel.
  4. Bänkskiva i laminat eller trä monteras.

När en köksrenovering står på menyn, kommer vissa arbetsmoment alltid behöva göras. Dessa kan delas in i följande områden:

Rivning – 16 h

När rivningen ska påbörjas måste angränsande ytor till renoveringen noggrant täckas av med skyddsplast på väggar, mjölkpapp för skydd på golvet och dammskydd mot närliggande rum. Om du bor i en lägenhet ska även entrén, hissen, trappen och ditt våningsplan skyddas med plast för att minska negativ inverkan på dina grannar och för att skydda huset mot skador.

Efter man har täckt av och skyddat allt ordentligt ska man stänga av och plugga vatten samt avlopp. Vidare ska även elen kopplas ifrån och säkras.

Först nu kan rivningen sätta igång, och befintligt kök och vitvaror demonteras med försiktighet för att åsamka minimal skada på befintliga ytor.

Förberedande el-arbete – 16 h

När köket är rivet ska en elektriker in och göra sina dragningar. Det ska dras el dolt för diskmaskin, fläkt, spis, ugn, kyl/frys, 2 st el uttag ovanför bänkskivan och 6 st spotlights i köksstommen ovanför bänkskivan.

Montering – 80 h

Nu ska det nya köket på plats, och här brukar det vara två snickare som kommer in och monterar köket. Och det tar ungefär en arbetsvecka att få köket på plats. Det är även snickaren som monterar bänkskivan, vilket görs i detta stadie samt borrar hål i köksluckan för handtagen och monterar dessa. Innan monteringen är klar, ska så kallad passbitar monteras. En passbit är den träbit som sitter mellan väggen och köksstommen för att köket ska byggas samman i en linje med väggen/taket.

Inkoppling av VVS & EL – 32 h

När monteringen är klar och köket sitter fast på väggen, är det dags för en elektriker att koppla ihop tidigare dragna slangar och installera maskinparken samt lamporna i köket.

Sedan är det rörmokaren som tar plats för att slutföra sitt åtagande. Hen monterar och kopplar ihop diskmaskin, diskho, blandare, avlopp och vattenlås.

Kakling & detaljer – 8 h

Det sista som görs är montering av kakel ovanför bänkskivan, även kallat stänkskydd. Eftersom man har raka och fina väggar att jobba med, kan detta utföras av en snickare. Det är även nu som man applicerar silikon runt bänkskivan, diskhon samt stänkskyddet.

Detta kök gjordes om i denna totalrenovering av sekelskifteslägenhet.

Utöver det praktiska utförandet

Nyss nämnda moment är en summering över vad som utförs i samband med en köksrenovering, och en uppskattning på tidsåtgången respektive delmoment tar att utföra. Men för en fullständig prislapp måste man lägga till tid för:

– Hantering av ROT-ansökan
– Administration av eventuella tillstånd för exempelvis sophantering
– Transporter till och från arbetsplatsen
– In- och utbärning av material
– Planering av materialinköp
– Planering och koordinering av de olika yrkesgrupperna
– Kommunikation med dig som beställare
– Planering av utförandet

Det är med andra ord inte bara arbetstimmar som förbrukas på arbetsplatsen som ingår i prislappen. Och som en trasig skiva, vill jag återigen understryka att det är arbetstimmar ett byggföretag säljer.

När man renoverar ett kök ska man även addera inköp av byggmaterial på knappa 20 000 kr, sophantering på ungefär 2000 kr och kostnad för bilar, parkering och trängselskatt på ungefär 1500 kr.

Summerat är det mellan 155–165 arbetstimmar som krävs för att renovera ett kök. Och om du kontaktar ett byggföretag i Stockholm som har behörig arbetskraft, och som betalar vita löner, kan du räkna att timpriset ligger på 500–750 kr. Rivare och målare kostar lite mindre, medan elektriker och rörmokare kostar lite mer.

Uträkning

Med detta som förutsättningarna kan vi använda följande formeln för att beräkna priset på en köksrenovering i Stockholm:

Arbete – 160*650 = 104 000 kr
Material – 20 000 kr
Sophantering – 2000 kr
Transport – 1500 kr
Summa innan ROT-avdrag – 127 500 kr
Summa efter ROT-avdrag – 102 000 kr

Det finns två poster, som är brukliga att utföra i samband med en köksrenovering, som inte är medräknat i detta exempel. Och det är målning och golvläggning. Dessa punkter är det svårt att ge ett pris, eftersom ett kök om 15 köksskåp kan stå i ett avgränsat rum om 10 kvadratmeter eller ett öppet kök/vardagsrum på 45 kvadratmeter.

Du kan räkna på att det kostar ca 2000 kr/kvm att göra om ytskikten (läs spackla & måla). 600 kr/kvm för att slipa och behandla ditt golv med två lager hårdvax, eller lägga in ett nytt klickgolv är ett marknadsmässigt pris.

Vill du läsa mer om att renovera kök kan du göra det här.

Ha en bra dag,

Rasmus på Leadme