Lägenhetsrenovering – att tänka på

Introduktion

Planerar du att renovera din lägenhet? I denna artikel utforskar vi de olika kraven som kan uppstå när man genomför en totalrenovering av en lägenhet. En huvudskillnad mellan att renovera en lägenhet och en villa är att du och dina grannar tillsammans äger fastigheten. Du äger inte lägenheten i sig, utan har endast rätten att använda den. Detta betyder att du inte kan göra vilka förändringar som helst om de skulle påverka resten av fastigheten på ett negativt sätt.

Trots att det inte finns några stora skillnader i själva renoveringsprocessen mellan lägenheter och villor, finns det specifika faktorer som är unika för lägenheter. I den här artikeln har vi därför valt att fokusera på dessa faktorer. Bläddra ner för att få tillgång till viktig information och användbara tips som är bra att tänka på innan du påbörjar ditt renoveringsprojekt!

Krav du kan stöta på vid en totalrenovering av en lägenhet

Vad menas med byggherre?

Det första att notera är att du som beställare är byggherre för din renovering. Detta innebär att du har det övergripande ansvaret för att alla bygghandlingar är på plats och att de nödvändiga besluten fattas i projektet. Det är också ditt ansvar att ansöka om eventuella tillstånd och godkännanden från myndigheter och din bostadsrättsförening.

Bygganmälan vid totalrenovering

Om du planerar att göra större ändringar i planlösningen, kanske till och med ingrepp i den bärande konstruktionen, bör du vara medveten om att du måste göra en bygganmälan. Denna anmälan skickas till Stadsbyggnadskontoret, och för godkännande av dina planer krävs professionella ritningar och dokumentation. Om din ansökan behöver kompletteras kommer Stadsbyggnadskontoret att meddela dig inom tre veckor efter att de mottagit din ansökan.

För exteriöra förändringar som takfönster, balkonger eller terrasser, är det bygglov som gäller.

Bostadsrättsföreningens regler vid renovering

De flesta bostadsrättsföreningar har utvecklat egna regler och stadgar som gäller för renovering och ombyggnad. Det är därför viktigt att kontakta dem i god tid för att förstå vilka villkor som gäller för din specifika renovering.

Det som är gemensamt för alla föreningar är att du måste ansöka om tillstånd från dem innan du påbörjar en omfattande renovering. Vissa föreningar ställer ytterligare krav som kan medföra extra kostnader för dig. Detta är särskilt relevant vid stora totalrenoveringar som innebär förändringar i bärande strukturer eller som på annat sätt påverkar byggnadens vatten, avlopp och ventilationssystem.

Renovering av sekelskifteslägenhet

Några krav som du kan stöta på när du ska renovera är

Vi hjälper dig totalrenovera din lägenhet eller villa

Totalrenovering av sekelskifteslägenhet

Sekelskifteslägenheter är eftertraktade för totalrenovering på grund av deras charmiga och historiska egenskaper. Att totalrenovera en sådan lägenhet innebär vanligtvis att man restaurerar och moderniserar interiören, samtidigt som man bevarar de ursprungliga arkitektoniska detaljerna. Detta kräver noggrann planering. Våra byggare har omfattande erfarenhet av att arbeta med historiska byggnader och vi arbetar tillsammans med dig för att hitta en balans mellan att bevara lägenhetens unika drag och att skapa moderna, funktionella utrymmen.

Vi ser fram emot att få chansen att hjälpa dig med din totalrenovering

Att läsa igenom ovan krav kan kännas överväldigande, men ingen anledning till oro. Vi på Leadme har tillsammans med våra byggare lång erfarenhet av renoveringar i fastigheter med liknande krav. Vår breda erfarenhet i branschen har lett till etablerade arbetsrutiner som förenklar processen för både kunder och bostadsrättsföreningar. Vi erbjuder pålitlighet, ett omfattande kontaktnät och gedigen erfarenhet av totalrenoveringar i olika lägenhetstyper.

Vill du läsa fler artiklar om att renovera ditt hus eller lägenhet, så har vi samlat fler artiklar. Och för att hitta det viktigaste du behöver innan du ska renovera, kan du följa länken.

Rasmus Lindh
Byggkonsult