Introduktion
Att totalrenovera sekelskifteslägenheter är något vi har varit inblandade i många gånger under åren vi har drivit Leadme. Att renovera sekelskifteslägenheter eller sekelskifteshus är något som ligger oss varmt om hjärtat. Exakt varför är svårt att säga. En anledning skulle väl kunna vara att man känner bostaden har ett arv och en historia att berätta. Några andra anledningar är takhöjden och prakten, ljudet från den knarrande fiskbensparketten och se otaliga lager färg beklä allmogesocklar, taklister, dörrkarmar med skurklossar. Charmigt.
I fyra delar ska vi beskriva om hur man kan gå till väga för att få till en lyckad renovering av en sekelskifteslägenhet. Det vi tänkte skriva om är:
Lite historia
När man pratar om sekelskifteslägenheter eller sekelskifteshus refererar man, föga överraskande, till hus som byggdes i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. På arkitektspråk hänvisar man till en stil som kallas Jugend. Som mycket annat som har med stil och design att göra, har denna designstil sitt ursprung i kontinentala Europa och var en revolt mot vad som hade varit.
Rent stilistiskt ville man, med Jugendstilen, bryta från det som uppfattades som normen. Designepoken hämtade inspiration från naturen, och mörka rum ersattes med ljusare ytor med större fönster. Man började även inkorporera element från blom- och växtlivet. Exempel på det går att se på husfasader som besmyckades med svallande blommotiv, framförallt runt porten.
Många olika delar som ska målas. Golvsocklar, stuckatur, listverk, taklist, dörrkarm och högt tak.
Jugendstilen spreds över Europa, och i olika delar av kontinenten tolkades stilen på olika sätt. Därför är denna designepok svår att särskilja från Nationalromantiken. Framförallt desto närmre Första världskriget vi kom. I Sverige utvecklades något som kan kallas Allmoge, och som fick en stor påverkan på hur vi tolkade Jugendstilen och Nationalromantiken ur ett designperspektiv. Under denna tid blickade vi bakåt, och vi adderade element som uppfattades och hyllades som svenska. Exempel var användandet av natursten som utvanns i Sverige, som granit, och rika utsmyckningar av trä som även det var rotat i den svenska hantverkshistorien.
Exempel på byggnader vi alla känner till, som designats under denna epok är Nationalmuseum, Skansen och Strandvägen 7.
Typer av klassiska sekelskiftesgolv
Massiv ekparkett – Golvets Rolls Royce
Tillbaka till vårt ursprungliga tema… Hur får man till en maffig renovering av en sekelskifteslägenhet? I sekelskifteshus är det mest tids- och stilenliga du kan välja att lägga en parkett med stavar i massivt trä, gärna ädelträ, på ett undergolv av furu. I Sverige har vi god tillgång på ek och är därför den mest förekommande parketten. Du har säkert hört om fiskbensparkett (eller kanske slottsparkett?) och det är exempel på golv som är lagt i stavar av massivt trä i olika mönster.
Massiv ekparkett i ett sekelskifteshus i Enskede som vi totalrenoverat
Fiskbensparkett
Är förmodligen det mest klassiska mönster vi har lagt i Sverige genom åren. Detta tillvägagångssätt är en klassiker av en anledning, det är väldigt snyggt! Att följa ett fiskbensmönster är arbetsintensivt och därför kostsamt. Du kan räkna med att det kostar 2000–2500 kr/kvm. Då ingår material, läggning och slipning. Ett klassiskt fiskben läggs alltid med en inramning som kallas fris. Välj detta mönster om du vill känna dig trygg.
Fiskbensparkett i en sekelskifteslägenhet som vi renoverat i Vasastan
Slottsparkett
Eller Stockholmsstjärnan som den också kallas, är ett golv som man inte ser så ofta, tyvärr. Om man inte råkar bo på Drottningholms slott eller på ett gods i Sörmland det vill säga. Detta tillvägagångssätt är betraktat som det mest exklusiva sättet att lägga en parkett. Vill du ha en slottsparkett kan du räkna med en kostnad på 4000–5000 kr/kvm. Välj detta golv om du bär frack med lätthet och ofta arrangerar bjudningar i din våning.
Massiv slottsparkett i ett sekelskifteshus som vi renoverat i Viggbyholm
Fransk fiskbensparkett ”Chevron”
Är ett mönster som liknar klassiskt fiskbensmönster och i stället för att stavarna ligger omlott läggs stavarna mot varandra i en 45-gradig vinkel. Ordet ”Chevron” är använt i modernt språkbruk p.g.a. att mönstret påminner om amerikanska oljejätten Chevrons logotyp. Vidare läggs parkett aldrig med fris. Denna parkettläggning är dyrare eftersom själva ekstavarna kostar mer. Du kan räkna med en 2000–2500 kr/kvm. Välj detta mönster om du vill känna dig något mer utmanande.
Fransk fiskbensparkett s.k. “Chevron”
Fallande längder
Är det enklaste tillvägagångssättet när det kommer till läggning av massiv stavparkett. Denna läggning kan man hitta i trånga utrymmen som serveringsgångar och kan med fördel kombineras med ett klassiskt fiskbensmönster. Här använder man stavar i samma bredd men olika längd. Sedan är det fritt fram att lägga stavarna fallande. Kostnaden för att lägga fallande längder är 1200–1400 kr/kvm. Välj detta mönster i trånga utrymmen eller om du vill ha en mer modern touch i hemmet.
Fallande längder
Holländsk parkett
Kan ligga i sekelskifteslägenheter som är renoverade och förknippas väl främst med 60-70-talet. Parketten läggs i ett mönster om 3–4 stavar liggande som bryts av med 3–4 stavar i stående mönster. Detta tillvägagångssätt är ett billigare alternativ och du kan räkna med 2000–2500 kr/kvm för arbete och material. Välj detta mönster om du vill ha en retrolook i bostaden.
Holländsk parkett i ett av våra renoveringsprojekt
Enstavigt lamellgolv
Om du inte har möjligheten att lägga massiv stavparkett är mellansteget att välja ett enstavigt lamellgolv (s.k. ”klickgolv”). Ett lamellgolv har en massiv yta och är uppbyggt i fler lager som gör att golvet är billigare att tillverka. Det har även andra funktionella egenskaper som bättre flexibilitet som gör det smidigare att gå på samt att golvet hanterar temperaturskillnader bättre (det expanderar och kontraherar mer följsamt än ett massivt golv).
Lamellgolv kan du köpa från många producenter och från många butiker. Vi gillar att rekommendera våra kunder att besöka Kvadratmeter på Ynglingagatan i Stockholm. Du kan räkna med att priset kommer ligga mellan 500–1000 kr/kvm för ett lamellgolv i bra kvalitet och läggningen kommer kosta 200–250 kr/kvm.
Furugolv – Okej eller inte?
Vi brukar säga att ett massivt furugolv är tidsenligt men inte stilenligt. Om man tittar tillbaka i historien användes furugolv som undergolv och aldrig som det faktiska golvet. Att använda furugolv är nog det mest förekommande golvet vi lagt eller slipat i de sekelskifteslägenheter vi renoverat. Furugolv ger en massiv och gedigen känsla och därför tycker vi att man utan problem kan använda sig av furugolv som sitt golv. Även om Ferdinand Boberg skulle ge dig en utskällning.
Att lägga in ett massivt furugolv, slipa och behandla det kan du räkna kommer med en prislapp på 900–1000 kr/kvm.
Furugolv som slipats och behandlats i ett sekelskifteshus på Lidingö
Behandling av golvet – Vad ska man välja?
Det finns egentligen tre huvudsakliga spår att välja när det kommer till ytbehandlingen av golvet i ett sekelskifteshus:
- Hårdvaxolja – Detta är den mest förekommande behandlingen idag. Väljer man att behandla golvet med en hårdvaxolja kommer man få en naturlig och matt ton i golvet plus att golvet inte kommer gulna med tiden. Dock är hårdvaxolja, namnet tilltrotts, inte särskilt hårt och man kommer därför att slita på golvet. Det kan exempelvis uppstå färgskiftningar i golvet där man frekvent går i sin bostad.
- Lack – Att behandla golvet med lack är en riktig klassiker. Då kommer man få en väldigt hård yta, med andra ord slitstarkt, med en ofta mer blank finish (även om du kan välja helmatt). Golvet kommer att gulna över tid men det kommer samtidigt tåla att hela familjen får härja fritt.
- Lut och såpa – Är ett väldigt tids- & stilenligt val. Rent praktiskt applicerar man lut, vars syfte är att döda alla naturliga pigment i träet. Det resulterar i att man får bort eventuella naturliga färger träet besitter. Till exempel tenderar ädelträ att vara rött. Lutet gör golvet mer gråaktigt och sedan används såpan till att skapa en mer slitstark yta. Fördelen med denna metod är att golvet konserveras och att man kan kontrollera färgen på golvet. Nackdelen är att golvet kräver mycket underhåll och man bör applicera såpan 2 ggr om året.
Alla dessa ytbehandlingar kostar ungefär lika mycket och du kan räkna med 400–550 kr/kvm. Denna kostnad är om du väljer att behandla ett golv som redan ligger.
Vi träffar Linus på butiken Kvadratmeter
Ska du renovera din sekelskifteslägenhet eller sekelskifteshus är Kvadratmeter den butik vi rekommenderar våra kunder att besöka. Personalen i butiken är väldigt kunniga och de kommer kunna erbjuda allt vi pratat om i denna artikel. Vi var ute och träffade Linus som jobbar på kvm och pratade just golv och vad de kan hjälpa till med. Kika in videon nedan.
Vi hjälper dig med din sekelskiftesrenovering
Behöver du hjälp med att hitta Stockholms bästa byggföretag när det kommer till renovering av sekelskifteshem – då ser vi fram emot att höra från dig!
Ps. Vi har fler artiklar om att renovera för dig som vill förkovra dig, och du kan även läsa en sammanfattning av det viktigaste du behöver veta om att renovera.
Rasmus Lindh, Byggkonsult