Taklyft – Ett alternativ till tillbyggnad

Att vilja öka sitt hus boyta är vanligt bland våra kunder. Och som vi har skrivit tidigare är det många gånger en lönsam affär att bygga till kvadratmeter, än att köpa fler på bostadsmarknaden. Idag ska vi gå igenom vad man i folkmun kallar för ett taklyft.

  • Vad är ett taklyft?
  • Vad ska man tänka på vid ett taklyft?
  • Vad kostar ett taklyft?

Tillbyggnad med påbyggnad av en våning. S.k. taklyft.

Vad är ett taklyft?

Ordet taklyft är egentligen lite missvisande, för det är lätt att tro att man lyfter taket, men det gör man inte riktigt. När man genomför ett s.k. taklyft tar man bort det befintliga taket och bygger en ny våning på det befintliga innertaket/vindsbjälklaget. På den nya våningen byggs sedan ytterväggar som i sin tur det nya taket monteras på. Vips har man fått en till våning på huset.

Ett taklyft är alltså ett sätt att få en ny våning på ditt hus, och detta tillvägagångssätt att addera kvadratmeter till din bostad är populärt. Framförallt i Stockholmsområdet. Som de flesta vet är många tomter i Stockholm rätt små, och det kan vara svårt att få bygglov att bygga ut sitt hus horisontellt. Men att få bygglov för att bygga uppåt är ofta enklare. Stort plus för dig som bor på en lite mindre tomt.

För att reda ut vad du får bygga på just din tomt, ska du kontakta din kommun för att se vad detaljplanen säger för din tomt och område.

Ur ett byggtekniskt perspektiv är ett taklyft varken enklare eller svårare att genomföra än en horisontell utbyggnad. Utmaningen ligger i att få ihop den befintliga konstruktionen med den nya. Sen är det även värt att ta i beaktning att väderskyddet ska monteras ordentligt, för att man ska slippa tråkiga skador på huset när det ligger exponerat för väder och vind.

Påbyggnad av våning med färdigt resultat.

Vad ska man tänka på vid ett taklyft?

Om du har bestämt dig för att ett taklyft är något för dig, är det framförallt tre saker du ska tänka på vid planeringen.

  • Vad ska du använda ytan till?

När du bygger till en våning på ditt hus kommer trycket öka på husets befintliga stomme. Hur mycket last stommen tål är lite olika, men det är bra om nya ytan förses med ”lätta kvm”. Och vad betyder det? Jo, ”lätta kvm” är ren boyta. Sovrum, vardagsrum och kontor mm. De rummen innehåller innerväggar, golv och färg. Det väger inte så mycket. Däremot är kök och badrum tunga saker. Därför rekommenderar vi våra kunder att förlägga de utrymmena längre ned i huset, och försöka planera för privata delar av huset på den nya våningen.

  • Vart finns stammarna?

Om du bestämmer dig för att placera kök, badrum eller WC på din nya våning – kom då ihåg att dessa behöver vatten och avlopp. Placera därför dessa så nära befintliga vattenstammar som möjligt. Att dra vatten från ena delen av huset till det andra går, men kan vara komplicerat och onödigt kostsamt.

  • Placering av trapp & skorsten

Tänk på att placera trappen centralt i den nya ytan, och om du har en skorsten måste den stå kvar och förlängas.

Om du inte vill tänka på allt detta själv – anlita då en arkitekt med erfarenhet av liknande projekt. Vi på Leadme sätter gärna dig i kontakt med någon arkitekt som passar dig och ditt uppdrag.

Vad kostar ett taklyft?

30 000 kr/kvm kan du räkna med att ett taklyft kommer kosta dig. Det är alltså lite billigare att göra ett taklyft än att bygga en horisontell tillbyggnad. Det beror på att man inte behöver bygga en helt ny grund, utan man kan använda det befintliga vindsbjälklaget som grund för det nya våningsplanet.

Vart du hamnar i kostnadsspannet kommer bland annat bero på vad du väljer att inkludera i den nya boytan. Som du vet är badrum och kök dyrare att bygga per kvm, än sovrum eller vardagsrum. Vilken typ av fasad du har kommer även påverka priset, putsad fasad är lite dyrare än träpanel och hur avancerad konstruktion som krävs för att sammanfoga de nya ytorna kommer även det påverka priset. Med avancerad konstruktion menas hur mycket arbete som krävs för att leda om den tillkommande tyngden. All tyngd ska ledas nedåt, och måste man placera en stödpelare eller balk i ett badrum måste även badrummet totalrenoveras.

Som allt är det viktigt att välja rätt byggföretag när man ska bygga om och renovera sitt hem. Att hitta duktiga byggföretag, jämföra offerter och välja rätt bolag kan vara en ganska tuff process. Vi på Leadme är experter på just det, och hjälper dig hitta rätt!

Vill du läsa mer om att bygga ut huset, klicka då på länken. Vill du läsa fler artiklar som denna om att renovera, ja då kan gör du bäst i att klicka på den rosa texten.

Ha en fin dag,

Dick på Leadme