Taklyft – Ett alternativ till tillbyggnad

Introduktion

Att vilja öka sitt hus boyta är vanligt bland våra kunder. Och som vi har skrivit tidigare är det många gånger en lönsam affär att bygga till kvadratmeter, än att köpa fler på bostadsmarknaden. Idag ska vi gå igenom vad som krävs för att bygga på en våning eller vad man i folkmun kallar för ett taklyft.

  • Vad är ett taklyft?
  • Vad ska man tänka på vid ett taklyft?
  • Vad kostar det att bygga på en våning?

Taklyft av en Egnahemsvilla i Hägersten

Vad är ett taklyft?

Termen “taklyft” kan vara något missledande, eftersom det lätt kan uppfattas som att man lyfter upp taket, vilket inte är fallet. Vid ett så kallat taklyft avlägsnas det befintliga taket och man bygger på en våning ovanpå det befintliga innertaket eller vindsbjälklaget. Därefter konstrueras nya ytterväggar, på vilka det nya taket sedan monteras. På så sätt skapas en extra våning på huset.

Ett taklyft är därför ett sätt att bygga på en ny våning på ditt hus, och denna metod för att öka bostadens kvadratmeter är populär, särskilt i Stockholmsområdet. Som bekant är många tomter i Stockholm relativt små, och det kan vara svårt att få bygglov för att bygga ut huset horisontellt. Däremot är det ofta lättare att få bygglov för att bygga vertikalt. Detta är en stor fördel om du bor på en mindre tomt.

Se över detaljplanen

För att ta reda på vad du får bygga på din specifika tomt bör du kontakta din kommun för att se vad detaljplanen tillåter för din tomt och ditt område.

Från ett byggtekniskt perspektiv är ett taklyft inte nödvändigtvis enklare eller svårare än en horisontell utbyggnad. Utmaningen består i att integrera den befintliga konstruktionen med den nya. Det är också viktigt att väderskyddet installeras korrekt för att undvika skador på huset under tiden det är utsatt för väder och vind.

Vi hjälper dig
med ditt taklyft

Bygga på en våning - vad ska man tänka på?

Om du överväger att bygga på en våning på ditt hus, finns det framför allt tre saker att tänka på under planeringen.

Vad ska utrymmet användas till?

När du lägger till en våning ökar belastningen på husets befintliga struktur. Beroende på hur mycket vikt strukturen kan bära, är det fördelaktigt att den nya ytan består av “lätta kvm”. Vad innebär det? “Lätta kvm” avser ren bostadsyta som sovrum, vardagsrum och kontor etc. Dessa rum består av innerväggar, golv och färg, vilket inte väger mycket. Kök och badrum däremot, är tyngre. Därför råder vi våra kunder att placera dessa utrymmen längre ner i huset och planera för privata utrymmen på den nya våningen.

Var finns stammarna?

Om du väljer att placera kök, badrum eller WC på den nya våningen, kom ihåg att de kräver vatten och avlopp. Placera dem därför nära befintliga vattenledningar. Att dra ledningar från ena sidan av huset till den andra är möjligt, men kan vara komplicerat och onödigt dyrt.

Placering av trappa och skorsten

Se till att trappan placeras centralt på den nya våningen, och om det finns en skorsten måste den behållas och förlängas.

Anlita arkitekt

Om du inte vill hantera allt detta själv, överväg att anlita en arkitekt med erfarenhet av liknande projekt. Vi på Leadme hjälper dig gärna att komma i kontakt med en arkitekt som passar för dig och ditt projekt.

Taklyft av egnahemsvilla

Taklyft av en egnahemsvilla i Farsta

Pågående taklyft
Pågående renovering av egnahemsvilla
Taklyft

Vad kostar ett taklyft?

Du kan förvänta dig att ett taklyft kommer att kosta omkring 30 000-35 000 kr/kvm. Det är generellt sett något billigare än att bygga en horisontell tillbyggnad eftersom man inte behöver en helt ny grund, utan kan utnyttja det befintliga vindsbjälklaget.

Kostnaden för taklyftet kommer att variera beroende på vad du väljer att inkludera i den nya boytan. Badrum och kök är, som bekant, dyrare att bygga per kvm jämfört med sovrum eller vardagsrum. Fasadtypen påverkar också priset; en putsad fasad är dyrare än träpanel. Dessutom kommer priset att påverkas av hur komplex konstruktionen är för att integrera de nya ytorna, vilket innebär arbete för att omfördela den extra tyngden. All tyngd måste ledas nedåt, och om det krävs att man placerar en stödpelare eller balk i ett badrum, måste hela badrummet renoveras.

Vi ser fram emot att hjälpa dig lyckas med ditt taklyft

Precis som med allt annat är det avgörande att välja rätt byggföretag när du ska renovera ditt hem. Processen att hitta skickliga byggföretag, jämföra offerter och välja det bästa företaget kan vara utmanande. På Leadme är vi specialister på detta och hjälper dig att göra rätt val!

Vill du läsa mer om att bygga ut huset, klicka då på länken. Vill du läsa fler artiklar som denna om att renovera, ja då kan du göra det här.

Dick Hedenskog
Byggkonsult