- När du har bestämt dig för att du ska bygga ut huset ska du först och främst kontakta en arkitekt. Förslagsvis en arkitekt med erfarenhet av tillbyggnad av privatbostäder. Arkitekten kommer då undersöka hur detaljplanen för ditt område ser ut, och det är den som bestämmer hur du får bygga. Baserat på detaljplanen och dina önskemål kommer arkitekten att ta fram ritningar på din tillbyggnad, s.k. A-ritningar (arkitekt-ritningar).
- När det steget är avklarat så är det dags att ansöka om bygglov, och det är ofta en tidskrävande och ibland frustrerande process. Vi föreslår alltid att överlåta ansökningsprocessen till din arkitekt, då arkitekten vet vilken information kommunen vill ha för att underlätta och därmed påskynda beslutet om bygglovet för din tillbyggnad. En annan viktig detalj är att du i detta stadie anmäler till kommunen vem din kontrollansvarige (KA) ska vara. En KA:s uppgift är att under byggprocessen kontrollera att bygglovet efterlevs av byggaren, och den personen kan oftast användas för att kontrollera att bygget sker i enlighet med gällande normer och standarder så att tillbyggnaden blir precis enligt bygglovet och ritningarna.
- Nu är det dags att börja detaljplanera materialvalen för den nya ytan. Ska den nya tillbyggnaden innehålla ett nytt kök, ett badrum eller ett sovrum? Baserat på vad du vill göra med den nya ytan kan du kontakta t.ex. en köksleverantör om du ska ha ett nytt kök, en återförsäljare av kakel och klinker om du ska bygga ett badrum eller så kan vår inredningsarkitekt Amanda hjälpa dig med förslag på hur ytan kan disponeras på bästa vis.
- När ritningar och detaljplan finns på plats kan du börja kontakta byggare för att få ett pris på utförandet. Tänk på att kontakta företag med väldokumenterad erfarenhet av liknande projekt, som kan påvisa en stabil ekonomi och nöjda kunder.
- Kommunen godkänner din bygglovsansökan och nu behövs det konstruktionsritningar, eller K-ritningar som man ofta säger. Dessa upprättas av en konstruktör. Vi samarbetar med ett gäng olika konstruktörer om du vill få vägledning i detta skede.
- K-ritningen överlämnas till byggaren som nu har allt underlag som krävs för att räkna på vad det kan kosta att bygga ut huset och lämna en slutgiltig offert.
- Oavsett vilket byggföretag du väljer att arbeta med, se till att skriva ABS 18 kontrakt med denne samt se till att byggaren tecknar ett färdigställandeskydd. Det är oftast en s.k. färdigställandeförsäkring via t.ex. Gar-Bo eller en bankgaranti. Många kommuner i Stockholm kräver idag att det finns på plats innan projektet startar.
- När byggaren är kontrakterad, K & A-ritningar är på plats, KA är påkopplad i projektet ska du till sist ansöka om startbesked hos kommunen och när du fått det startas bygget.
Om du funderar på att bygga ut huset, men inte vill sätta igång hela processen utan endast är nyfiken på vad det kostar att göra en tillbyggnad i Stockholm brukar vi säga att 20-30 000 kr per kvadratmeter boyta är ett bra riktmärke.
Tycker du att det låter övermäktigt? Ta det lugnt, vi på Leadme kan hjälpa dig med alla delar och vi har ett brett kontaktnät vad det gäller alla berörda kompetenser som krävs för att ta ditt projekt i hamn.
Vi samarbetar med några av de duktigaste byggbolagen i Stockholm och har även egen inredningsarkitekt samt ett kontaktnät med både arkitekter, konstruktörer och allt annat du kan behöva för att lyckas med att bygga ut ditt hus.
Vill du läsa mer om tillbyggnader, så har vi samlat våra bästa tips om att göra en tillbyggnad här.