Bygga nytt hus – Nyfunkis

Introduktion

Att bygga nytt hus är något många drömmer om. Att få möjligheten att skapa sitt eget hem. Efter egna preferenser. Efter eget tycke och smak. När det kommer till att ge sig i kast med en nyproduktion har man väldigt många valmöjligheter. Idag ska vi behandla en av de stilistiska vägar du kan välja att gå. Nämligen nyfunkis, och vi kommer göra det genom att prata om:

  • Vad är funkis?
  • Vad är nyfunkis?
  • Hur kan man gå tillväga för att bygga ett nyfunkishus?
  • Vad är fördelarna med att bygga hus i nyfunkis?

Nyfunkishus byggt av ett av våra byggföretag i Tyresö i Stockholm.

Funkis – Funktion & syfte

Tidigare har vi ägnat fyra artiklar om Jugendstil och hur man kan gå tillväga för att genomföra den perfekta sekelskiftesrenoveringen. Innan vi går in på området nyfunkis måste vi behandla den designepokens moder, och det är föga överraskande funktionalismen. Eller funkis som man är mer van att höra.

Jugendepoken föregick funktionalismen, och varade ungefär mellan åren 1890–1920, och under denna designepok var det extra allt som gällde. Mönster, utsmyckningar och material var bombastiska, romantiska och i viss mån sensuella. Föremål för inspiration var naturen och blomriket. Fasader bekläddes med svallande avbildningar på blommor och halvnakna kvinnor. Dörrklockorna utsmyckades med lejonhuvuden. Extra allt med andra ord.

Det här tyckte funktionalisterna var helt uppåt väggarna. Rent av sentimentalt och vilseledande. Bostäder var maskiner vars syfte var att bo i. Inget annat. Det citatet härleds till Le Corbusier, som var en av förgrundsfigurerna inom denna rörelse. Blommor på fasaden, mässingspläterade stövelknektar och bröstpaneler hörde inte hemma i den moderna människans hem.

Utsmyckningar och detaljer var slöseri med både tid och pengar, och inom funktionalismen designades hemmen för att vara funktionella. Därav de raka linjerna, minimalistiska fasaderna och enkla planlösningarna. Ur ett estetiskt perspektiv var det snarare vad som var ändamålsenligt som ansågs vackert.

Att funktionalismen och Jugendstilen gick tvärt emot varandra är intet nytt inom världen av design. Vilket barn har inte gått tvärt emot sina föräldrar för att definiera sin egen individ?

Funktionalismen var allt annat än en känslolös och maskinstyrd period inom arkitekturen. Moderna klassiker såsom Filadelfiakyrkan i Stockholmvillorna i Södra Ängby och Mies karmstol har vi funkisen att tacka för.

Nyproduktion av hus i Saltsjö-boo som vi hjälpt en kund att bygga

Nyfunkis – Funkis på utsidan. 2000-tal på insidan.

Ända sedan slutet av 1900-talet och under hela 2000-talet har nyfunkisen varit ett populärt stilistiskt vägval för husbyggare i Sverige. Ur ett arkitektoniskt perspektiv har de här två designepokerna mest med varandra att göra när det kommer till utsidan. Båda stilarna följer raka, enkla linjer utan för mycket utsmyckning av fasaden. Man arbetar med kubiska former och det är vanligt med förskjutna huskroppar, asymmetriska tak och släta putsade fasader. Men där slutar de flesta likheter mellan funkis och nyfunkis.

Om funktionalismen drevs av en ideologisk tanke där funktion stod överordnat stil, har nyfunkisen anammat mycket av det vi anser vara modernt idag. Stora öppna sociala ytor, väl tilltagna glaspartier och påkostade kök är inte ovanligt att se. Det hade man inte sett under 1930-talet.

Stora öppna sociala ytor där vardagsrum och kök ligger i samma rum.

Hur går man tillväga?

Vi har tidigare skrivit om värdet av att anlita en arkitekt, och hur det många gånger lönar sig ekonomiskt, och så även när det kommer till att bygga nyfunkishus. Det finns många husleverantörer där du kan köpa färdiga modulhus i nyfunkisstil. Men vi rekommenderar våra kunder att anlita en arkitekt och rita sitt eget hus. Jag tror vi alla kan känna igen oss i den där olustiga känslan man får när man inser att ens nya skjorta man köpt är exakt likadan som kollegan har köpt i helgen. Den känslan är betydligt starkare när det kommer till att ha samma hus som grannen. Om man anlitar en arkitekt kan man skapa ett unikt hus, för dig och din familj, och inte tvingas in i mall som inte passar dig.

Att anlita en arkitekt är inte något som är förunnat bara de välbeställda, utan det är en tjänst som är mer lättillgänglig än många tror, och värdet en duktig arkitekt skapar överväger många gånger kostnaden. Behöver du tips på en duktig arkitekt? Hör av dig till oss!

Kök placerat centralt i huset med stora glaspartier. Nyfunkishus ett av våra byggföretag har byggt.

Många fördelar för byggherren

Om man lägger det stilistiska åt sidan, är nyfunkis en trevlig väg att gå för dig som är en presumtiv husbyggare. Det är nämligen en enkel stil att bygga. Nyfunkis kräver sällan komplicerade konstruktioner, utan de kubiska huskropparna är enkla att bygga. Avsaknaden av komplicerade detaljer adderar till enkelheten för snickaren. De raka linjerna bidrar även de till att skapa effektiva planlösningar, utan onödiga kattvindar och annat som skapar ”död yta”. Mycket bang for the buck om man frågar en amerikan.

Vidare kan man med gott samvete använda många svenska produkter för att bygga ett nyfunkishus. Det är bra både för vårt lilla lands ekonomi, men även för moder jords allmänna välmående. Du har säkert sett en del träd i Sverige om du befunnit dig utanför Stockholm city. De funkar bra för att tillverka plankor till fasaden och stommen. Om du varit på Gotland någon gång vet du kanske att det finns mycket kalksten som går att göra bra puts av. Även det finfint material till din nyfunkis fasad. Det finns även många bra svenska producenter av fönster och glasdörrar. Hajom och Ekstrands är två.

Sedumtak är vad man kallar tak gjorda av gräs och mossa. Ett vanligt tilltag när det kommer till nyfunkis. Även det är något vi roat oss med i Sverige under många år, och ett väldigt ekologiskt val då det både isolerar ditt hus på vintern, medan det andas fint på sommaren. Win-win kallas det.

Play Video

Nyfunkishus byggt på Ekerö beklätt med sedumtak.

Vi hjälper dig
bygga ett nyfunkishus

Vad tar vi med oss?

Ska du ge dig i kast med att bygga ett nytt hus, då förstår du säkert efter att ha läst den här artikeln att nyfunkis är ett bra val.

Ett annat bra val du kan göra, är att anlita rätt byggföretag till ditt projekt. Där kommer vi på Leadme in och vi hjälper dig hitta rätt byggföretag. Med rätt erfarenhet. Med rätt kompetens. Till rätt peng.

Vi ser fram emot att höra från dig. Om du vill läsa mer om att bygga hus kan du läsa fler artiklar här.

Dick Hedenskog
Byggkonsult