Renovera sekelskifteslägenhet – Snickerierna

Introduktion

Det är äntligen dags för tredje delen i vår artikelserie om att renovera sekelskifteshus. Tidigare har vi skrivit om golvmåleri samt detaljerna i en renovering av ett sekelskifteshem. Idag ska vi behandla något som, enligt oss på Leadme, särskiljer sekelskiftesbostäder mest mot andra stilar och tidsepoker… snickerierna!

Vid det här laget vet du att Jugendstilen (den stil som satte tonen för hela designepoken) hämtade inspiration från naturen. Svallande former låg till grund för stilidealen och under Jugendepoken användes snickerier med kraftiga mönster och väl tilltagna dimensioner. Det var mycket, stort och livligt som gällde. Inga släta linjer här inte.

Vidare är det värt att nämna att alla snickerier runt golv och vägg var i massivt trä (ofta furu) och i taket var det gipsavgjutningar som gällde. När vi renoverar sekelskifteshus idag använder vi (och uppmanar våra kunder) att använda produkter i massivt trä på väggen för att skapa en rejäl känsla. I taket kan man med fördel använda sig av produkter i polyuretan i stället för gipsformar (eftersom det sistnämnda är kostsamt).

Fantastiskt fin sekelskiftesvåning på Kungsholmen med flera tidstypiska detaljer.

Nerifrån och upp

För att ta oss igenom denna ganska komplicerade värld av snickerier i en sekelskifteslägenhet börjar vi nerifrån golven och arbetar oss upp mot taket. Vi utgår från ett vardagsrum på 30 kvm med raka hörn (alltså inga kluriga kapningar) i våra prisberäkningar nedan. Observera att måleri av snickerier inte ingår i prisestimaten. Vill du läsa mer om måleriet kan du göra det här.

Endelad golvsockel

Används i mötet mellan vägg och golv och de var ofta runt 15 cm höga. En endelad sockel i obehandlad furu kostar mellan 50–100 kr/löpmeter och du kan räkna med en totalkostnad på 4–5 000 KR för inköp och montering i ett rum på 30 kvm.

renovering-lagenhet-sodermalm31

Endelad golvsockel monterad i en sekelskifteslägenhet på Södermalm

Tredelad golvsockel

Är en mer av avancerad variant och består av tre delar (inte nödvändigtvis tre olika delar). Du kan antingen köpa en färdig tredelad sockel som kommer bestå av en golvsockel, mellanbräda och överdel (bröstlist) i massivt trä. En sådan kostar 300–350 kr/löpmeter och du kan räkna med en totalkostnad på 12–13 000 KR för inköp och montering i exemplet ovan.

Du kan även köpa en golvsockel och bröstlist som monteras med en MDF-platta emellan om du själv vill anpassa höjden eller efterlikna befintliga snickerier. Det kostar ungefär lika mycket som ovanstående.

renovering-lagenhet-vasastan8

Bröstpanel

Kallas den panel som täcker väggen mellan golvet och fönsterbrädan (eller upp till bröstet vilket motsvarar ca 100–120 cm från golv). En bröstpanel består av spontade panelbrädor som spikas direkt på väggen. Underkanten täcks av en endelad golvsockel, och överkanten med en bröstlist. Du kan räkna med en kostnad på 2000 kr/löpmeter för bröstpanel vilket alltså blir 45-50 000 KR för vardagsrummet.

sekelskiftesrenovering-stockholm20

En otroligt pampig bröstpanel tillverkad på plats i ett av våra sekelskiftesprojekt.

Istället för spontade panelbrädor kan du kan du välja att köra en golvsockel och bröstpanel, men med MDF-plattor som rammas in i något fint mönster med dekorlister. Kostnaden för detta är detsamma som utförande med spontade panelbrädor.

Dekorlist/tavelramslist

Tog vid bröstpanel som utsmyckning av väggarna. En dekorlist är en smalare list, ofta med ett mindre dramatiskt mönster, som användes som ram på väggen. Innanför det inramade området kunde man hänga tavlor eller så lät man måla listen som dekoration. En dekorlist kostar ungefär 150–200 kr/löpmeter och det kostar ungefär 15 000 KR för ett rum på 30 kvm.

sekelskiftesrenovering-vasastan16

Sekelskifteslägenhet i Vasastan som totalrenoverats med bland annat dekorlist på väggarna.

Dörr

I en sekelskiftesbostad är det massiva furudörrar med spegel som gäller. Om din bostad inte redan är försedd med sådana dörrar, kan du köpa schyssta trärena massiva furudörrar för ca 1000 kr hos de stora byggvaruhusen. Priset för inköp och montering med karm landar på 2 000 styck. Dessa dörrposter ska sedan penselmålas för att uppnå rätt känsla och det kan du läsa mer om när det kommer till måleri.

Vill man lyxa till det och vara lite extra tidstypisk kan man istället för geringssågade hörn välja att ha ett rakt dörrfoder som bekläms med dekorplatta nertill, en så kallad ”skurkloss”. Dekorplattan kan sedan utsmyckas med en dekorrosett om man vill imponera.

Fönster

Sekelskifteshus byggdes med djupa fönsternischer och sidorna beklädes med träspeglar. Tyvärr har vi allt för ofta sett att man genom årtiondena täckt över dessa underbara speglar med billigt skivmaterial. Det gillar vi inte. Se till att undersök om dina fönsternischer har speglar och om inte så bygger man det för ungefär 10 000 kr/fönster.

sekelskiftesrenovering-vasastan1

Tidstypiska fönster med speglar i en lägenhet som vi totalrenoverat i Vasastan.

Utsmyckade tak

Om inte alla lister, paneler och foder som sitter på väggen vore nog, var även taken rikt utsmyckade runt 1900-talets början. I riktigt ståtliga sällskapsrum, där både världsfred och konjak diskuterades, var det inte ovanligt att man hade taklister, takrosetter, dekorlister och dekorhörn i taket. Allt försett med en praktfull takmålning.

Det utförandet är inte så vanligt att stöta på idag och för oss som inte har något betydande att säga om Versaillesfreden så kommer följande snickerier att ge ett stilfullt och tidsenligt resultat.

Taklist

Är benämningen på den list som täcker mötet mellan vägg och tak. Taklister som monterades när husen byggdes runt sekelskiftet var ofta stuckaturer. En stuckatur är en benämning på en gipsblandning som gjöts med en viss design och användes för att framställa dekorativa ytor. Den mest frekventa användningen av stuckaturer var som taklist eller takrosett.

tillbyggnad-lidingo60

En väldigt fin stuckatur i ett sekelskifteshus på Lidingö som vi hjälpt till att renovera

Idag är det ovanligt att använda sig av stuckatur som är gjuten i gips utan man använder taklister i polyuretan (som lite slarvigt kallas för stuckaturer i folkmun). Det är både billigare att köpa in och montera samt att det är mer miljövänligt än exempelvis frigolit. Prisspannet på taklister är brett och det som styr är mönster och kvalitet. En taklist i enklare utförande kostar 200–350 kr/löpmeter medan en avancerade design kan kosta upp mot 1000 kr/löpmeter. Monteringskostnaden skiljer sig inte nämnvärt eftersom polyuretanen är så pass enkelt att arbeta med och du kan räkna med 14-15 000 SEK i totalkostnad för ett vardagsrum på 30 kvm enkelt utförande.

Takrosett

Är egentligen en avancerad utsmyckning av elsocklen för taklampan. Återigen något som på 1900-talets början tillverkades i gips som idag görs i polyuretan. Takrosetter hittar du på specialaffärer med sekelskiftesinriktning till storskaliga bygghandlar. Lite överallt med andra ord. Priset ligger på allt från 200–1000 kr/st vilket med montering blir 800-1600 kr/st.

leadme-renovering-liljeholmen46

En enklare variant av takrosett i en sekelskifteslägenhet i Liljeholmen som vi hjälpt till att renovera

Vad tar vi med oss?

Dagens artikel har varit en detaljrik historia med många prisexempel och ord. Det är värt att förstå sig på alla olika delar – snygga snickerier är A och O för en lyckad renovering av ett sekelskifteshus.

Oavsett vilka snickerier du väljer att besmycka ditt hus med, rekommenderar vi att du väljer massivt furu som penselmålas. Gör du det kommer du inte behöva skämmas, oavsett vem du bjuder hem.

Vill du läsa fler artiklar om att renovera kan du göra det. Vi har även en sammanfattning över det viktigaste du behöver känna till om att renovera här.

Ps. Sitter du på en sekelskiftesbostad som bara väntar på att bekläs med dekorlister, få sig en ny slottsparkett eller målas med en djup tegelröd färg. Kontakta oss för att få offert från några av Stockholms bästa byggföretag – vi hjälper dig hitta rätt byggföretag till din sekelskiftesrenovering.

Rasmus Lindh
Byggkonsult