För den som inte har stenkoll på vad markarbete, eller schaktning som det också kallas, är så refererar det till arbetet man utför innan gjutningen av grunden som tillbyggnad ska stå på påbörjas. Ordet schaktning betyder formandet av mark, och det är precis vad man gör. Man formar marken som ska bebyggas för att passa vad som komma skall, nämligen utbyggnaden av huset.
Markarbetet utförs till förmån av grundarbetet, man vill helt enkelt ha en plan yta att gjuta sin grund på. Utöver att skapa en horisontell yta, strävar man även efter att gräva bort all matjord. Matjord är det som ligger precis under jordytan, och den består av maskar, löv och lite organiskt material. Men vad har matjord med min tillbyggnad att göra? Jo, man måste gräva bort den för att matjord är porös, och vi vill inte ha en porös massa under vår betongplatta för då kan fukten som finns i jorden klättra. Den fukten kan till slut nå din grund, och därefter krypa vidare. Inte bra. Sen är matjord inte speciellt stabil, och det säger sig självt varför vi inte ska ha en ostabil grund att bygga vår tillbyggnad på.
När vi hjälper våra kunder som bor på normala villatomter här i Stockholm, brukar man behöva gräva 50–100 cm för att nå ett tillräckligt djup. Detta beror såklart på hur just din tomt ser ut, ju plattare den är ju mindre behöver man gräva. Har du stora ojämnheter på din tomt? Ja, då måste man gräva olika djup på tomten för att nå en plan yta. Logiskt.